La Generalitat invertirà 400.000 euros en el centre d'interpretació del Castell
La Generalitat Valenciana invertirà 400.000 euros en l'edifici que serà el centre d'interpretació del Castell de Sagunt, una actuació que tindrà un termini d'execució de sis mesos i l'inici de la qual es preveu per a la pròxima tardor, segons ha explicat l'alcalde de Sagunt. A més la ciutat rebrà altres inversions de la Generalitat Valenciana per a l'adequació i millora del patrimoni històric, tant monumental com industrial.
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i el regidor de Patrimoni, Pablo Abelleira, han assistit a una reunió, que ha tingut lloc en San Miquel dels Reis, a València, i a la qual també han assistit el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; el sotsdirector de Patrimoni Cultural, Antonio Bravo; el cap de servei de Cultura, Ximo López, i amb la finalitat de repassar i actualitzar tots els projectes de la ciutat.
Quico Fernández destaca el que es produirà de manera més imminent que és "el Centre de visitants del Castell, que no solament serà un Centre de visitants en sentit d'un centre d'accés al Castell amb tots els serveis necessaris i en condicions, sinó que serà un Centre d'Interpretació, perquè el Castell és un monument que, per la seua complexitat necessita una explicació particular. És un espai que té una trajectòria històrica de 2.600 anys amb elements de totes les èpoques i necessita estar com a mínim interpretat".
Fernández assegura que, en aquests moments "l'obra ja està en procés de contractació, es va licitar l'obra que incloïa la connexió elèctrica i l'adequació de la seguretat i també la musealització". Durant l'anterior legislatura, este era un projecte que se li va traslladar a l'Ajuntament i "nosaltres vam dir que açò no era competència de l'Ajuntament, estàvem parlant de 200.000 euros aproximadament. Ara la Generalitat és la competent del projecte per un import de 400.000 euros. En el moment en què l'obra estiga adjudicada tindrà aproximadament una durada de sis mesos i podríem dir que les obres s'iniciaran cap al mes d'octubre o novembre, per tant, és una importantíssima notícia, és una antiga reivindicació el dotar-nos d'aquest centre d'interpretació. En açò que portem treballant més d'un any s'ha avançat molt i ja és pràcticament una realitat".
Un altre dels punts de la reunió va ser l'eliminació d'una sèrie d'elements del Fòrum "que tenen un impacte molt negatiu. Concretament hi ha una caseta metàl·lica que porta allí 27 anys, a més d'una tanca que d'alguna manera protegia l'accés al Fòrum i que és tercermundista", afig Fernández. Ahir es van posar d'acord en què la solució a aquest problema seria "traslladar les peces arqueològiques de la casa metàl·lica a un altre espai del Castillo, que seria tancar solament una porta i eliminar la tanca, de manera que es puga fer immediatament, mentre s'executen les obres en la porta d'Almenara".
Precisament sobre l'execució de les obres que el Ministeri està executant en aquesta porta, que presentava signes importants de degradació, l'alcalde ha expressat la preocupació municipal per l'impacte de les mateixes en el monument per ser un element molt emblemàtic del Castell. L'alcalde ha afirmat que: "Justament una de les coses que tractem va ser la nostra preocupació per esta intervenció, ja que les últimes obres que s'han executat no han sigut, des del nostre punt de vista, massa afortunades i, per tant, hem demanat a la Consellería, com a responsable, que fiscalitze aquesta actuació i hem aprofitat per a prendre una decisió que serà transcendental i és la creació d'una comissió a tres bandes entre el Ministeri, amb la Direcció General de Belles Arts, responsable en aquest tipus d'obres, la Direcció General de Patrimoni de la mateixa Consellería i el mateix Ajuntament de Sagunt, amb la idea de tenir consensuats una sèrie de criteris que harmonitzen totes les actuacions no solament dins sinó també fóra del Castell perquè nosaltres estem actuant, segons les nostres competències i açò suposa la instal·lació de tanques, la senyalística, les mesures de seguretat, les lluminàries i seria absolutament recomanable i molt positiu que tinguem uns criteris homogenis. Ales hores la mateixa Conselleria va a dirigir-se al Ministeri per a intentar de manera imminent engegar aquesta comissió i deixar els termes clars, perquè si no, ens trobem que en l'última intervenció s'han posat elements que són de l'època de Portaceli, que estan absolutament qüestionats i tenen un impacte negatiu en el nostre patrimoni. Ens preocupa moltíssim el que puga realitzar-se en la Porta d'Almenara perquè més enllà de resoldre problemes d'estabilitat o degradació, s'ha de procurar ser el més invisible possible en el patrimoni i, al mateix temps, en esta comissió tractar també tot un seguit de mesures urgents en el Castell, que no tenen per què tenir un gran cost econòmic, i que afecten la seguretat. Nosaltres hem demanat en diverses ocasions i ara a la consellería, la instal·lació d'elements, de barreres que impedisquen l'accés als llocs que tenen major risc, perquè en estos moments qualsevol persona que entra al Castell pot accedir pràcticament a tots els elements, muralles que estan a una gran alçada i açò està generant moltíssims problemes".