elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Emotiu retrobament d'un mariner amb el seu vaixell anys a Sagunt: “Em vaig sorprendre molt en veure que s'instal·lava en una rotonda”

Emotiu retrobament d'un mariner amb el seu vaixell anys a Sagunt: “Em vaig sorprendre molt en veure que s'instal·lava en una rotonda”
  • L'antiga embarcació de fusta ja és un símbol de la ciutat

MÉS FOTOS
Emotiu retrobament d'un mariner amb el seu vaixell anys a Sagunt: “Em vaig sorprendre molt en veure que s'instal·lava en una rotonda” - (foto 2)

Quan a mitjans dels anys 80 Paco Ferruses, veí del Port de Sagunt, es va enrolar per primera vegada en la Virgen de Begoña, no imaginava que, 40 anys després, la seua embarcació es convertiria en el símbol de la seua ciutat. Ara, la nau presidix la rotonda que unix el carrer Jerónimo Roure amb l'avinguda Adolfo Suárez, en record d'un temps que va ser decisiu per al progrés econòmic del municipi, però que, sobretot, va marcar la identitat d'un poble.

La història de vida de Ferruses, com la de tants altres veïns i veïnes de la ciutat, transcorre paral·lela al desenvolupament de la siderúrgia a la ciutat. La seua vinculació amb la indústria del metall comença diverses generacions arrere. De fet, com ell mateix compta, els seus avis ja van ser treballadors de la Companyia Minera de Sierra Menera i d'Alts Forns de Biscaia. El seu propi naixement, com si es tractara d'un presagi, va succeir just al costat del moll.

"En el 76 vaig entrar jo a treballar en AHV", conta Ferruses, mentre ensenya tota la documentació que emmagatzema d'aquella època. Un període que recorda amb afecte i una mica de nostàlgia, encara que també es recrea en la duresa d'una època que va colpejar tota una ciutat, després de l'anunci del tancament de la fàbrica.

No obstant això, es confessa amb sort. "Després del tancament, el servici naval es manté. El port continuava funcionant perquè venien vaixells amb bovines per a la laminació en fred", relata. En eixe moment, la Virgen de Begoña era una barca de practicatge, vinculada a AHV. "Posteriorment, este servici l'assumix l'Autoritat Portuària de València", explica. Ell, no obstant això, gran coneixedor de les faenes en el port va romandre en el seu lloc de treball com a patró i mecànic naval i, per descomptat, va mantindre la Virgen de Begoña com la seua embarcació. Amb el temps, animat per la seua experiència en la mar, va decidir fundar la seua pròpia empresa -a la qual va anomenar pel seu propi cognom, Ferruses -, que es convertiria en la primera a prestar servicis d'amarrarge i desamarratge de vaixells per a l'Autoritat Portuària de València, i va adquirir en propietat la llanxa.

Durant estos anys, la Virgen de Begoña va ser quasi una extensió de Paco Ferruses. Però el temps no passa en va i la nau va anar quedant obsoleto. "En 2008 vaig haver de retirar la barca perquè el casc era de fusta. No era ignífuga i, per les particularitats del treball, s'exigia que l'embarcació ho fora", detalla. En eixe moment es va plantejar què fer amb una nau que era més que un element de treball: era un trosset de la seua vida. Va ser llavors quan va prendre la decisió de donar-la a la Fundació de Patrimoni Industrial i Memòria Obrera del Port de Sagunt, esperant que, en algun moment, l'embarcació fora exposada com a testimoni de la història de la ciutat, honrant la memòria obrera del municipi.

"No vaig tornar a saber d'ella i, per això, em vaig sorprendre molt en veure que s'instal·lava en la rotonda", expressa Ferruses. Immediatament, el seu antic propietari es va posar en contacte amb el consistori. "Després dels successius canvis de govern, es va extraviar molta documentació, de manera que, ni la Fundació de Patrimoni Industrial i Memòria Obrera del Port de Sagunt, ni l'Ajuntament, teníem constància de qui havia sigut el seu propietari original", confessa l'alcalde, Darío Moreno. "Coneixíem els detalls tècnics de l'embarcació i també que havia sigut utilitzada en labors de practicatge, però no qui havia fet la donació. Per això, quan Paco es va posar en contacte amb nosaltres, vam decidir de seguida fer una reunió amb ell", explica Moreno, "donar, desinteressadament, una embarcació amb tant de valor sentimental mereix que, almenys, la ciutadania conega la seua història".

Ara, en una segona vida, la Virgen de Begoña acostarà visitants i veïnat a les labors portuàries, una tasca que va tindre una importància fonamental en el desenvolupament industrial de la ciutat. Per al consistori, un primer pas "en la catalogació, ordenació i posada en valor dels elements de patrimoni industrial que estan en possessió de l'Ajuntament", de fet, segons Moreno, "ja s'està treballant per a avançar en la rehabilitació i recuperació de la locomotora d’AHM, i ens agradaria que, tal com la Virgen de Begoña, poguera col·locar-se en alguna rotonda". Per a Ferruses, un regal a la seua ciutat estimada, encara que amb un desig a canvi: "espere que les persones tracten la Virgen de Begoña amb tant afecte i respecte com ho vaig fer jo durant 30 anys".

Pujar