elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La 10a edició del programa ‘Connecta amb la Ciència’ de la Universitat Jaume I (UJI) se celebra en la Seu del Camp de Morvedre

La 10a edició del programa ‘Connecta amb la Ciència’ de la Universitat Jaume I (UJI) se celebra en la Seu del Camp de Morvedre
  • Els tallers i les xarrades de caràcter científic i tecnològic permetran a l'estudiantat de l'ESO conéixer els diferents graus cientificotècnics que s'impartixen en l'UJI

El programa ‘Connecta amb la Ciència’ de la Universitat Jaume I (UJI) i l'Ajuntament de Sagunt ha posat en marxa diferents tallers que ja van començar ahir, dijous 12 de novembre, i que es prolongaran durant tot el matí de hui al Casal Jove del Port de Sagunt. Este projecte promou l'interés per la ciència i la tecnologia entre l'estudiantat d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) mitjançant tallers pràctics i xarrades, mostrant-los els diferents graus cientificotècnics que s'impartixen en l'UJI.

Els tallers s'estan realitzant en la Seu de l'UJI al Camp de Morvedre amb estudiants de diferents centres. Concretament, els talleristes visiten l'IES Clot del Moro per a impartir el taller els dos dies, tant ahir dijous com hui. En el cas dels IES Jaume I i María Moliner seran els centres els que assistisquen al Casal Jove hui per a rebre els tallers en horari de 9.30 a 12.30 hores.

A més de treballar per a compartir la il·lusió per la ciència i el coneixement, el programa mostra el potencial docent i investigador de la Universitat Jaume I, promociona la seua oferta acadèmica i fomenta els itineraris d'estudis científics i tecnològics. Molts dels tallers són impartits per personal investigador en formació. Les activitats ajuden a trencar estereotips sobre científiques i científics i a posar en valor el paper de les dones en la ciència.

El delegat d'Educació, José Manuel Tarazona, ha declarat que estes jornades naixen des del conveni que l'Ajuntament de Sagunt té amb l'UJI. «Són un nexe d'unió necessari entre la formació superior i els nostres instituts que tenen un vessant formatiu important. S'oferixen xarrades i tallers pràctics, que prepara el professorat i els departaments docents i d'investigació de l'UJI, i que a més servixen d'ajuda als jóvens a l'hora de triar el seu futur formatiu i les seues aspiracions personals en un moment tan important per a les seues vides». Així mateix, Tarazona ha expressat que, encara que totes les activitats s'han adaptat a les circumstàncies que marca la situació actual, des del departament volen mantindre les activitats en la mesura que siga possible, ja que Sagunt, a més, és una Ciutat Educadora.

Quant a les temàtiques dels tallers que s'impartixen són les següents: a través del taller ‘Crea els teus propis videojocs’, i des d'una perspectiva que tracta d'estimular la curiositat i la imaginació, els assistents interactuen amb els videojocs, mostrant exemples de desenvolupaments realitzats en el Grau de Disseny i Desenvolupament de Videojocs de la Universitat Jaume I.

El següent taller és ‘Descobrix les matemàtiques al cinema i les sèries de TV’. En pel·lícules i sèries apareixen amagades moltes matemàtiques que poden descobrir-se amb observació i enginy. En el taller es juga a respondre a problemes plantejats a partir d'estes sèries o pel·lícules.

‘Mirant la llum des d'una altra òptica’ és una altra de les modalitats que s'impartixen a través del Grup d'Òptica de Castelló (GOC), que, amb la finalitat d'acostar la ciència als més jóvens, ha preparat diferents tallers pràctics per a demostrar diverses propietats físiques, conceptes relacionats amb l'òptica i explicar el funcionament de l'ull humà.

La química es troba present en tot allò que ens envolta i ens millora la qualitat de vida, i el taller ‘Vasos de precipitats màgics’ és una mostra d'això. Durant el taller, una sèrie d'experiments faciliten l'aprenentatge dels diferents tipus de reaccions i la seua vinculació amb les equacions químiques.

Un altre dels tallers és ‘Pot l'aigua delatar-nos si ens hem portat malament?’. Les aigües que ens envolten són una immensa font d'informació sobre la societat. L'anàlisi de les aigües pot descobrir abocaments il·legals, contaminació per pesticides, o monitorar l'avanç de les infeccions per SARS-CoV-2.

Finalment, s'impartix el taller ‘Visualització de fluid a alta velocitat’. Amb una càmera súper ràpida es graven vídeos relacionats amb fluids (com cau una moneda dins d'aigua, com explota un globus ple d'aigua, etc). En visualitzar-los a càmera lenta es pot veure com actua el fluid davant estes situacions.

El programa ‘Connecta amb la Ciència’ és gestionat pel Servei d'Activitats Socioculturals (SASC) del Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals i el Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana (PC4) del Vicerectorat d'Investigació i Transferència de la Universitat Jaume I.

A més, al llarg del curs escolar es continuaran fent intervencions en els diferents centres escolars a través de tallers i xarrades científiques en els instituts que ho sol·liciten.

Pujar