La delegació de Turisme inicia el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació de Sagunt
Este projecte es compon de 15 actuacions finançades íntegrament pels Fons Europeus Next Generation dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència
La delegació de Turisme de l'Ajuntament de Sagunt ja ha donat inici a l'execució del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació de Sagunt (PSTD) després de la reunió tècnica de coordinació i informació duta a terme ahir amb les persones responsables tècniques dels departaments municipals implicats. Es tracta d'un pla amb un pressupost de 2.001.722 euros i finançat al 100 % pels Fons Europeus Next Generation, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) de la Unió Europea. Este pla està compost per 15 actuacions que s'emmarquen en quatre eixos programàtics i l'instrument amb el qual l'Estat espanyol aplica els recursos assignats per les autoritats europees, i més concretament, el Pla de modernització i competitivitat del sector turístic. A través de les comunitats autònomes, transferix les subvencions a les entitats locals, en este cas a l'Ajuntament de Sagunt.
La regidora de Turisme, Natalia Antonino, assegura: «Esta reunió tècnica suposa l'enlairament del Pla de Sostenibilitat Turística a Sagunt, ja que es requerix la implicació d'un gran nombre de departaments per a la correcta implementació del pla, així com l'èxit d'este». Concretament, els departaments implicats en este pla transversal gestionat pel departament de Turisme són: Contractació, Intervenció, Mobilitat Urbana, Manteniment, SMIC, SAG, Medi Ambient, Oficina Pressupostària, Oficina Municipal de Fons Europeus, Gabinet de Comunicació, Secretaria General i Patrimoni.
El Pla de Sostenibilitat Turística en Destíinació de Sagunt (PSTD) té com a objectius, d'una banda, cohesionar el territori mitjançant la mobilitat sostenible i impuls del turisme actiu i, d'altra banda, adequar i posar en valor l'entorn del Grau Vell, exemple únic en tota la Comunitat Valenciana d'antic grau i barri mariner, així com altres actuacions dins del terme municipal.
El primer eix programàtic, referent a la Transició verda i sostenible, consistirà en l'execució de la posada en marxa del Pla d'Acció pel Clima i l'Energia Sostenible, la restauració paisatgística autòctona entorn del nucli del Port de Sagunt, implantació de punts de recollida selectiva al Grau Vell i en punts d'interés turístic, i la prevenció d'incendis amb l'execució del Pla Local de Prevenció d'Incendis Forestals.
El segon eix és el de Millora de l'eficiència energètica, i en el mateix s'inclouen l'adequació de senderes pedalables i per als vianants a Sagunt, la instal·lació de panells solars en edificis públics turístics i la mobilització de fluxos turístics de manera sostenible. El tercer eix se centra en la Transició digital i consta de tres actuacions: la recreació virtual i/o digital del patrimoni historicoartístic, campanyes de promoció digital i l'adequació de l'espai immersiu.
Finalment, el quart eix tracta sobre la Competitivitat i en el mateix s'executaran un centre d'interpretació de Sagunt i la mar al Grau Vell, un estudi de viabilitat del producte MICE també conegut com a turisme de negocis, campanyes de comunicació i sensibilització del PSTD, un estudi de repercussions del PSTD i la Gerència.