Cultura presenta la II edició de la mostra romana Saguntum in Mare Nostrum
La programació comença el 2 de maig i acabarà el dia 18 i compta amb diferents recreacions, tallers i conferències
La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt ha presentat les activitats que conformen la mostra romana Saguntum in Mare Nostrum, que tindrà lloc del 2 al 18 de maig. Esta programació contribuïx al creixement de la candidatura de Sagunt a Patrimoni de la Humanitat.
La regidora de Cultura, Ana María Quesada, ha destacat la “qualitat” i la “varietat” de la proposta i ha mostrat la seua voluntat perquè esta mostra “puga convertir-se en una cita obligada per als qui s'apassionen per les cultures antigues i desitgen aprendre gaudint de tot el que el nostre municipi té per a oferir”. Quesada també ha agraït la col·laboració “necessària” de totes les associacions locals, així com la de les regidories de Turisme i d'Educació i del conservatori Joaquín Rodrigo.
A més, la regidora de Cultura ha explicat: “Tant la recreació històrica com els actes divulgatius d'este certamen tenen com a fi incloure Sagunt dins del marc de la recreació històrica i, fonamentalment, contribuir a fer créixer la candidatura a Patrimoni de la Humanitat en la qual estem treballant”.
La presentació ha comptat amb representants de les associacions que participen en la programació i alguns ponents: l'associació Nautilus, Grupo Fotográfico ARSE, Sagvntvm Avgvsta, Aeqvor Nostrvm, Sagvntvm Civitas, Lvdere et Discere i el Museu de l'Escena Gracolatina.
La programació té dos parts diferenciades. D'una banda, les jornades de recreació històrica “Restitvtam Sagvntvm”, del 2 al 4 de maig. Comptaran amb la presència de prop de 200 recreacionistes de fins a setze associacions procedents de tota Espanya. Els actes més destacats són el Encendido del fuego eterno, amb el qual s'obrirà la mostra el divendres 2 de maig a les 20 hores a la plaça del Fòrum Municipal.
Després, el dissabte 3 de maig hi haurà tallers i activitats de les èpoques ibera i romana d'11 a 13.30 hores al voltant del Mercat Municipal i la plaça Cronista Chabret. A més, a les 18.30 hores al Teatre Romà es representarà la recreació De Aníbal a Escipión i, a les 21 hores a la plaça Major, el Entierro íbero. Estes jornades acabaran el diumenge 4 de maig a les 11.30 hores al Teatre Romà amb Sagvntvm, municipio romano, una recreació en la qual es llegirà el manifest que arreplega l'herència d'ensenyaments i valors de l'època i el rerefons de la mostra.
D'altra banda, a partir del 5 de maig se succeiran una àmplia varietat d'actes que inclouen conferències, obres de teatre, presentacions de llibres i activitats divulgatives dramatitzades. Totes elles han sigut seleccionades per la vigència dels temes, el seu valor històric i per la importància de les personalitats i col·lectius que participen.
El dilluns 5 de maig a les 18.30 continuarà la mostra amb la conferència en col·laboració amb l'associació Nautilus “Hasta que la muerte nos reúna. Nuevos descubrimientos en Pompeya”, a càrrec de Llorenç Martín, a la Casa Municipal de Cultura; el dimarts 6 de maig a les 19 hores, Juan Antonio Millón impartirà una conferència al Centre Cultural Mario Monreal anomenada “Ob Restitutam: La aportación de Antonio Chabret a la Antigüedad y a la historia de Sagunto”; el dimecres 7 de maig, a les 19 hores, hi haurà una conferència a càrrec de Francisco Álvarez anomenada “¿Cada cuánto piensas en Roma?”, al Centre Cultural Mario Monreal.
El divendres 9 de maig, a les 19 hores, tindrà lloc una nova conferència, esta vegada a càrrec de María Engracia Muñoz, anomenada “Roma contra Cartago”, a la sala d'exposicions de la Casa Municipal de Cultura. Després, a les 20.30 hores, serà el torn de la representació gratuïta Fuego y Fortuna, a càrrec de Tintinabulum a la Casa Municipal de Cultura. Per al dissabte 10 està programada la conferència al voltant del llibre El sitio de Sagunto, representaciones artísticas, a les 11.30 hores a la Casa dels Berenguer, a càrrec de Fernando Sánchez Cerezuela.
El dimarts 13 de maig, a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal, tindrà lloc la conferència “Ciudades fenicio-punicias y sus colonizaciones hasta las Guerras Púnicas”, a càrrec d'Iván Fumadó. El dimecres 14 hi haurà una altra conferència, a les 19 hores a la Casa dels Berenguer a càrrec de Antonino Cacace, anomenada “Los Estruscos. Entre Grecia y Roma”.
Les conferències continuaran el dijous 15 de maig amb “El Deporte en el Mundo Antiguo”, a càrrec de la Universitat Estacional de la Universitat de València, a les 16.30 hores al Centre Cultural Mario Monreal. El divendres 16, la conferència “La Sagunto de los íberos en la novela histórica” serà a càrrec de Javier Pellicer, i tindrà lloc a les 19 hores a la sala d'exposicions de la Casa Municipal de Cultura. Després, a les 20.30 hores, es representarà la tragèdia Calígula a la Casa Municipal de Cultura, a càrrec d’Artyc Content.
Per al dissabte 17 de maig està prevista la conferència “Vinoso Ponto: Poemas, danzas y sabores de Grecia”, a càrrec del Museu de l'Escena Grecollatina, a les 12 hores a la Casa dels Berenguer. A la vesprada, a les 19.30 hores, es durà a terme l'activitat divulgativa dramatitzada ‘Explicación Vaso Pronomos’, a càrrec també del Museu de l'Escena Grecollatina, a la Casa dels Berenguer. Finalment, el diumenge 18 de maig es desenvoluparà, a les 11.30 hores a la Casa dels Berenguer, la conferència “Las gladiadoras prohibidas”, a càrrec de Juan Tranche; i a la mateixa hora i en la mateixa ubicació, es farà un taller d'escriptura en papir i una exposició d'exvots ibers.