El Consell Assessor del Patrimoni de la Humanitat de Sagunt insta a protegir el patrimoni industrial
L'última reunió del consell també ha abordat altres temes, com la incorporació de l'historiador Ximo Revert al comité científic
El Consell Assessor del Patrimoni de la Humanitat de Sagunt ha mantingut una reunió en la qual s'han acordat les noves línies d'actuació de cara a la candidatura de la ciutat a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
Entre les novetats destaca la incorporació al comité científic de Ximo Revert, historiador del Port de Sagunt el qual ha treballat durant molt de temps en la gestió del patrimoni cultural, especialment del patrimoni industrial. Així mateix, s'incorpora l'Associació per al Patrimoni Industrial del Port de Sagunt, que treballarà de manera especial en el patrimoni de la ciutat pertanyent al seu passat industrial.
Referent a això, el consell assessor ha decidit sol·licitar la màxima protecció del patrimoni industrial del municipi. "Nosaltres tenim un patrimoni industrial molt rellevant, però que no té fins ara pràcticament cap protecció de les previstes en la llei", ha dit l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández.
D'altra banda, el consell assessor reclama millores en la senyalística dels principals monuments de la ciutat. També destaca el projecte de difusió del patrimoni històric en escoles, instituts i col·lectius que ho sol·liciten a càrrec de Juanfran Gómez, membre del consell assessor.
Quant a la tramitació del projecte de candidatura a Patrimoni de la Humanitat, Fernández ha informat que s'iniciarà la fase de redacció de l'expedient de la candidatura. L'alcalde ha assenyalat que la fase de redacció "no és fàcil, però en una candidatura com la nostra, que no és un monument ni una festa, sinó que és una cosa molt complexa per ser l'escenari de la història durant 2.500 anys, s'han de donar arguments".
El primer edil incideix que "es tracta de convéncer a la institució que reconeixes un patrimoni de la humanitat" i d'argumentar "que som excepcionals i que tenim les característiques que es tenen en compte". En este sentit, l'expedient requereix d'una assistència tècnica que la nova Llei de Contractes del Sector Públic determina que ha de fer-se mitjançant una licitació "i mentrestant anem treballant amb la universitat i concretament amb la Facultat d'Història", ha dit Fernández.
A més d'assenyalar la importància històrica de la ciutat, l'alcalde ha assenyalat la importància de destacar en la candidatura la implicació ciutadana en el propi patrimoni del municipi a través de labors de voluntariat, labors educatives, etc.
Quant als objectius aconseguits pel projecte, destaca el reconeixement en dos itineraris europeus: la Ruta dels Fenicis (que inclou el Camí d'Aníbal) i la Ruta Europea del Patrimoni Industrial. El consell assessor també ha fet referència a la candidatura de Sagunt per a obtindre el Segell de Patrimoni Europeu, "un reconeixement com el de Patrimoni de la Humanitat, però a nivell europeu", ha assenyalat Fernández.
Finalment, l'alcalde ha recordat la influència que ha tingut el projecte de candidatura a Patrimoni de la Humanitat quant a l'assoliment de ser Capital Cultural Valenciana i Capital Valenciana de la Romanització.
"Molta gent ens visita perquè som Capital Cultural Valenciana, i quan siguem Patrimoni de la Humanitat hi haurà gent que vindrà perquè serem patrimoni mundial, i els creuers que vinguen a València obligatòriament vindran a visitar Sagunt per ser Patrimoni de la Humanitat", ha dit l'alcalde en destacar les marques turístiques aconseguides pel municipi.