elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Connecta amb la Ciència torna a la Seu del Camp de Morvedre

Connecta amb la Ciència torna a la Seu del Camp de Morvedre
  • L’activitat té l’objectiu d’estimular la cultura científica i promoure vocacions científiques entre l’estudiantat més jove

MÉS FOTOS
Connecta amb la Ciència torna a la Seu del Camp de Morvedre - (foto 2)

 

La Universitat Jaume I de Castelló acosta el programa Connecta amb la Ciència a la Seu del Camp del Morvedre en el Casal Jove del Port de Sagunt. L’estudiantat de quart d’ESO de diferents instituts del Camp de Morvedre participa al llarg d’esta setmana en diversos tallers de ciència desenvolupats pel personal investigador de la Universitat pública de Castelló. Estes activitats ja s’han dut a terme durant el mes d’octubre a la Seu d’Els Ports (Morella i Vilafranca), a la Seu de l’Interior (Sogorb) i ho faran pròximament a la Seu del Nord (Sant Mateu i Vinaròs).

L’acte inaugural de les jornades científiques al Port de Sagunt ha comptat amb la presència de l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor d’Educació, Raúl Palmero; la directora de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, Ana Piquer; i el director de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana, Lluís Martínez.

Darío Moreno ha destacat que hi ha dos àmbits que marquen la importància d'estes jornades: un a nivell societat i un altre a nivell individual de cadascun dels estudiants. «La ciència importa, i dir-ho en esdeveniments com este és precisament essencial perquè tots i totes entenguem la importància del que estem parlant».

Així mateix, ha remarcat que la ciència també genera llocs de treball. «Hui també es tracta de reflexionar en l'àmbit de cadascun de vosaltres, que vegeu individualment que eixes opcions estan ací i que per a vosaltres el dia de demà poden significar un lloc de treball», ha afirmat. En la mateixa línia, ha recordat als i les jóvens que el batxillerat no és l'única via per a accedir a la universitat, sinó que també està l'opció de la formació professional.

Per la seua banda, Raúl Palmero ha assenyalat que les jornades Connecta amb la Ciència tenen com a objectiu «estimular la cultura científica i el pensament crític de tot el territori i especialment les vocacions científiques dels i les estudiants per a trencar la bretxa de gènere de les disciplines STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques)». A més, ha agraït a la Universitat Jaume I «el seu compromís i aposta decidida per implementar nous programes a la ciutat».

L’activitat funciona com un canal de comunicació bidireccional entre el personal investigador i la ciutadania en què els investigadors plantegen solucions als diferents reptes i dificultats i, alhora, reben les inquietuds i opinions dels ciutadans. 

El director de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana, Lluís Martínez, ha destacat que «edició rere edició s'emporten tallers pràctics a les Seus de la Universitat en el territori, amb propostes de molts diferents àmbits, per a compartir de manera pràctica la investigació que es realitza en la Universitat». Martínez també ha incidit en la importància dels tallers d'estes setmanes i l'alumnat que els disfrutarà, atés que ells són els que es convertiran en investigadors i investigadores en el futur.

En els tallers que s’han desenvolupat durant les jornades, l’estudiantat ha pogut aprendre, d’entre moltes altres activitats, a reconèixer el manteniment d’un cos i una ment saludables, com funcionen els fenòmens relacionats amb l’òptica i la llum o com s’aplica l’hidrogen i les piles de combustible de manera domèstica i industrial.

El programa Connecta amb la Ciència, en marxa des de l’any 2012, està organitzat per la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica i el programa Campus Obert del Servei d'Activitats Socioculturals del Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat de l’UJI, amb la col·laboració de professorat de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals i de la Facultat de Ciències de la Salut.

Les activitats del Connecta amb la Ciència s’emmarquen ara en el projecte SCIENCE GTS, que a més de l’acte central de la Nit Europea de les Investigadores i Investigadors, també promou el contacte directe del personal investigador amb l’estudiantat preuniversitari a través d’estos tallers. 

Pujar