elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat dictamina la presentació d'un recurs contenciós contra l'estudi definitiu de la circumval·lació exterior de València

La Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat dictamina la presentació d'un recurs contenciós contra l'estudi definitiu de la circumval·lació exterior de València
  • En la comissió informativa de Territori i Sostenibilitat celebrada ahir, s'ha dictaminat favorablement la interposició d'un recurs contenciós contra el segon bypass, així com la negativa a la segregació de la urbanització Los Monasterios

MÉS FOTOS
La Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat dictamina la presentació d'un recurs contenciós contra l'estudi definitiu de la circumval·lació exterior de València - (foto 2)
La Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat dictamina la presentació d'un recurs contenciós contra l'estudi definitiu de la circumval·lació exterior de València - (foto 3)
La Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat dictamina la presentació d'un recurs contenciós contra l'estudi definitiu de la circumval·lació exterior de València - (foto 4)

Ahir es va celebrar la Comissió Informativa Permanent de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Sagunt en la qual es va dictaminar favorablement per unanimitat elevar al Ple Municipal del pròxim 30 de setembre la presentació d'un recurs contenciós administratiu contra l'acord estatal d'aprovació definitiva de l'estudi informatiu de la circumval·lació exterior de València (conegut com a segon bypass). A més, per majoria es va dictaminar favorablement i la seua proposta al ple la denegació de la segregació d'una part del terme municipal en la zona de la urbanització Los Monasterios, pròxima a Puçol.

L'Ajuntament de Sagunt va plantejar en 2015 al Ministeri de Transports un recurs de reposició que va ser rebutjat, en entendre que no contemplava les al·legacions municipals, sobre la base de les importants afeccions al terme municipal i a zones urbanes pel que respecta al traçat de la circumval·lació que té en projecte.

En este sentit, el regidor d'Urbanisme, Quico Fernández, ha manifestat que: «destruix els camps de futbol de Xulla, afecta a zones molt sensibles com el Pla del Bou, i en definitiva suposaria un desastre per a la nostra ciutat», al que ha afegit «jo crec que el Ministeri s'ha de plantejar seriosament este projecte, rebutjar-lo, i fins i tot ens han arribat rumors que no hi ha pretensió de fer-ho. Però això evidentment no pot funcionar d'esta manera, sobre la base de rumorologia. Nosaltres no tenim una altra opció que presentar este contenciós per a parar un projecte que és perjudicial per a la nostra ciutat».

Es destaca la circumstància que el Ministeri de Foment ha tardat 6 anys a resoldre el requeriment d'anul·lació interposat per l'Ajuntament de Sagunt, incomplint amb això de manera excessiva el termini que establix la llei per a resoldre expressament sobre este.

El seu traçat en paral·lel al llarg de molts punts de la A-7 obligarà a realitzar obres de tall en zones de muntanya on se situen assentaments residencials, com és el cas del Pla del Bou i que són d'ús quotidià per la ciutadania. A més, suposa un impacte ambiental i paisatgístic important com és el cas del Pic dels Corbs o gran part de la zona de la serra Calderona, entre d’altres. Així mateix, també suposarà una gran barrera dins del terme municipal que dificultaria la connexió amb una zona d'interior a efectes agrícoles, residencials, etc. I, també, generaria efectes negatius sobre els nuclis urbans confrontants, com poden ser acústics, visuals, efecte barrera, etc.

En la proposta d'interposició del recurs, també es destaca, sense oblidar la resta dels indicats, «la incidència negativa que pot tindre per a la ciutadania de la ciutat de Sagunt, la falta de judici mediambiental crític sobre la circumstància de per què és millor mediambientalment acostar una infraestructura d'eixa envergadura al nucli urbà de Sagunt, saltant per damunt de l'actual AP-7, cap a l'est, a escassos 600 metres, en comptes d'allunyar-la d'este nucli urbà, discorrent a l'oest d'esta AP-7 al seu pas per este nucli urbà. Amb l'agreujant que més al sud torna a saltar l'AP-7, per a anar per l'Oest d'esta».

A eixa al·legació municipal no es fa cap mena de consideració per part de la Secretaria d'Estat i, no obstant això, «és una consideració mediambiental de primer ordre a tindre en compte que afecta a nivell acústic i altres molèsties a un nucli urbà de més de 25.000 habitants, com és el nucli de Sagunt. No s'ha valorat, ni figura en esta declaració d'impacte, per què és millor mediambientalment executar la infraestructura a 600 metres del nucli, en comptes dels més de 900 metres que suposaria executar-la a l'oest de l'actual AP-7».

D'altra banda, la Societat Civil Particular Valle de Los Monasterios va presentar en 2019 una instància en la qual se sol·licitava l'«alteració de terme municipal consistent a impulsar la incorporació al terme limítrof de Puçol de part de la Urbanització Los Monasterios pertanyent al final de Sagunt». Pel que fa a esta qüestió, Fernández ha indicat que, després de «tots els documents que s'han demanat, els pronunciaments, les esmenes… arriba el moment de la contestació definitiva i de manera desfavorable. Sagunt no renunciarà mai a cap punt del seu terme municipal. En absolut acceptarem la segregació de cap part del nostre terme». La Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat va dictaminar favorablement la següent proposta, amb els vots a favor dels representants dels grups polítics municipals PSOE, Compromís, Esquerra Unida, Partit Popular, Ciutadans i VOX, i el vot en contra d'Iniciativa Portenya. D'eixa manera, este assumpte també es debatrà en el pròxim ple municipal.

Pujar