Comença la setena edició del Festival Més que Murs hui amb Duo Amazonas
A més, enguany es reprén l'exhibició de grafiti, els dies 19 i 20 de novembre en el mur posterior del pavelló Municipal Internuclis i els tallers de grafitis infantils en el Casal Jove Port els mateixos dies
El Festival d'art urbà Més que Murs torna al municipi durant els mesos d'octubre i novembre amb sis nous murals. Els artistes que protagonitzen esta setena edició són Dúo Amazonas, Wedo, Espinaca Explosiva, Mario Mankey i Xelon. A més, enguany es reprén l'exhibició de grafitis, els dies 19 i 20 de novembre en el mur posterior del pavelló Municipal Internuclis i els tallers de grafitis infantils en el Casal Jove Port els mateixos dies.
El festival comença hui amb els ‘macromurs’ amb Dúo Amazonas en l'avinguda Mediterrani i continuarà el 24 d'octubre amb EspinacaExplosiva en el CEIP Villar Palasí. A més, el 10 de novembre serà el torn dels ‘migmurs’ amb Xèlon en l'avinguda 9 d'octubre i el 24 de novembre el de Wedo al carrer la Pau. D'altra banda, els ‘murets’ seran a càrrec de Mario Mankey en la plaça de la Independència, i d'altra banda, de Furyo i Sucro en el Barri Obrer.
L'activitat està organitzada pel departament de Joventut i Infància i compta amb la col·laboració de la regidoria de Turisme, el departament de Memòria Històrica i Democràtica, Morvedre Acull i Avocam. La presentació del festival ha tingut lloc en el Casal Jove del Port de Sagunt, a la qual han assistit el regidor de Joventut i Infància, Guillermo Sampedro i alguns dels artistes que participen en esta edició.
Sampedro ha indicat que esta setmana comença la setena edició del Més que Murs, «un festival que està més que consolidat en tot el panorama de festivals d'art urbà, i de nou hem obert la participació a través d'una convocatòria, a la qual s'han presentat més de 80 artistes de tot Espanya». A més, ha explicat que la selecció s'ha realitzat «intentat combinar gent jove i una altra més veterana i ja consagrats, i per descomptat artistes locals, que sempre tenen el seu espai en Més que Murs».
A més, el regidor de Joventut i Infància ha destacat que «confiem que esta edició siga un èxit i que els murals que es realitzaran tinguen un alt nivell d'acceptació per part de la ciutadania», i també «esperem que estos sis murs que farem s'integren en les rutes d'art urbà, que ha preparat el departament de Turisme, i al qual agraïm que col·labore enguany amb el departament de Joventut per a la setena edició del festival».
D'altra banda, la regidora de Turisme, Natalia Antonino, ha assenyalat que «apostem de nou per reforçar i afermar el festival Més que Murs que ens permet desenvolupar el producte turístic de la ruta Urbanarts emmarcat dins de les rutes contemporànies de la comunitat valenciana. Cada any les nostres façanes ens conviden a recórrer la ciutat, amb un factor sorpresa que no deixa indiferents es turistes que ens visiten».
Més sobre el mural que comença hui de Dúo Amazonas
Dúo Amazonas és un col·lectiu de muralisme constituït en 2017 per Natalia Andreoli (l'Argentina, 1992) i Lina Castellanos (Colòmbia, 1990). Naix com un espai d'experimentació i diàleg artístic i cultural.
Tal com explica Dúo Amazonas: «Creiem que el muralisme és un lloc d'intercanvi i diàleg, un exercici comunitari que comença des de nosaltres com a equip i que es retroalimenta amb els contextos i altres participants de les comunitats, amb la finalitat d'aconseguir una narrativa».
La proposta partix de la representació de la figura humana, en escenes o accions quotidianes, ja que en este recurs, es permet el reconeixement d’allò comú. D'esta manera es genera un espai en el qual es poden repensar les maneres de comunicar-nos, habitar el nostre entorn, reconéixer la nostra història i la importància dels vincles humans en esta.
La narrativa que proposen està desenvolupada des de la seua perspectiva com a dones llatinoamericanes, i implica un procés d'acostament al mural que comença des de l'autoria de les fotografies, fins a la investigació contextual del lloc. A més, intenten que les intervencions en l'espai públic abasten perspectives reals i pròximes, és d'esta manera que pretenen incentivar la reflexió individual que permeta accions col·lectives.
Dúo Amazonas ha indicat que: «Creiem en la importància de desenvolupar la nostra proposta en llocs en els quals la trobada comunitària siga més immediat: barris, associacions o zones rurals. D'esta manera el diàleg que travessa el procés creatiu del muralisme es presenta d'una manera més orgànica, més diversa i al mateix temps permet descentrar la cultura dels grans espais de poder, com ho poden ser les grans ciutats».