elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre d'Educació Ambiental acull la primera trobada d'escolars de la xarxa de centres valencians per a la protecció del Planeta

El Centre d'Educació Ambiental acull la primera trobada d'escolars de la xarxa de centres valencians per a la protecció del Planeta

    El Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana a Sagunt (CEACV) acull la primera reunió autonòmica de cara a la Conferència Internacional Infantojuvenil (Confint) que sota el lema Cuidem el planeta, ha reunit representants de la comunitat educativa de Primària i Secundària pertanyents al projecte de Red de Centres educatius cap a la Sostenibilitat de la Comunitat Valenciana (CSCV).

    La Conferència és una iniciativa educativa i mediambiental que busca el compromís i la responsabilitat dels i les joves enfront del desafiament ambiental al qual s'enfronta el nostre Planeta. La iniciativa té com a objectiu generar una interacció entre joves de diferents edats i de diferents regions, països i continents que aprenen i actuen units i que tenen una fi comuna: aproximar la dimensió de la política ambiental al món educatiu.

    A la trobada, a la qual ha acudit la directora general de Prevenció d'Incendis Forestals, Delia Álvarez, i la presidenta del Consell Escolar Valencià, Encarna Cuenca; assisteixen més de 70 docents i un gran nombre d'estudiants, junt amb les seues famílies, els quals han participat en diferents tallers i taules redones.

    Han sigut els més xicotets i les més xicotetes els principals protagonistes d'aquesta cita, ja que s'han encarregat d'exposar les iniciatives en les quals han estat treballant, a més de presentar les seues candidatures a representants per a la pròxima Confint nacional, que tindrà lloc a Valsaín, Segòvia.

    En aquesta primera edició valenciana han participat 20 centres escolars, 17 de la província de Valencia, 2 d'Alacant i un de Castelló, a més d'altres quatre col·legis convidats de la província d'Albacete. En el marc del projecte s'organitzen assemblees en els centres escolars a nivell provincial, autonòmic, nacional i internacional.

    Graciws al treball conjunt de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport s'està impulsant el projecte de Xarxa de Centres Educatius cap a la Sostenibilitat de la Comunitat Valenciana (CSCV), en el marc del programa estatal EsenRED (escoles sostenibles en xarxa), una xarxa de xarxes en la qual convergeixen programes d'educació ambiental d'iniciativa pública.

    Sostenibilitat a través de l'aprenentatge

    Aquesta xarxa de centres educatius impulsa la sostenibilitat a través de l'aprenentatge i participació de la comunitat educativa formada pel professorat, l'alumnat, el personal no docent i les famílies, amb la finalitat de promoure els valors de la sostenibilitat (ecològics, econòmics, socials, culturals, de salut, d'equitat i de justícia social, entre altres).

    Tot això permet dotar als col·legis d'una política ambiental pròpia quant a gestió sostenible, participació democràtica i innovació curricular cap a la sostenibilitat, que desenvolupa accions en el centre i en el seu entorn pròxim per a aconseguir un futur ecològic i social més sostenible.

    Aquest tipus de projectes permeten al alumnat implicar-se màxim en la millora de la qualitat ambiental dels seus centres escolars en sentir-se protagonista dels processos i les decisions, la qual cosa reforça la seua conscienciació al mateix temps que desenvolupa valors com la responsabilitat, l'esperit crític i l'autonomia.

    De la mateixa manera, també facilita l'apreciació del centre educatiu com una cosa pròpia, que cal cuidar i ha de convertir-se en un referent ambiental en l'entorn próxim. A més, permet aconseguir l'apreciació de la ciència com a facilitadora de solucions i a la concepció global de la realitat i del món, diluint fronteres, tant entre àrees com entre territoris i, a nivell procedimental, millora habilitats com l'expressió oral i escrita, la capacitat d'argumentar o la cerca i tractament de la informació.

    Pujar