elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Casal Jove de Port de Sagunt torna a ser la seu del projecte Connecta amb la Ciència de la UJI

El Casal Jove de Port de Sagunt torna a ser la seu del projecte Connecta amb la Ciència de la UJI
  • Unes jornades científiques que tenen com a objectiu promoure la cultura i els estudis científics i tècnics entre l'alumnat de 4t d'ESO, mitjançant tallers pràctics, xerrades i mostres

El Casal Jove del Port de Sagunt és la seu del Camp de Morvedre de les jornades científiques Connecta amb la Ciència de la Universitat Jaume I amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt. Este projecte, té com a objectiu promoure la cultura i els estudis científics i tècnics entre l'alumnat de 4t d'ESO, mitjançant tallers pràctics, xerrades i mostres. Cada any, es realitzen a les diferents seus universitàries del programa Campus Obert, per facilitar l’accés dels centres situats en comarques més allunyades de la capital com Els Ports (Morella i Vilafranca); Nord (Vinaròs); Interior (Sogorb) o Camp de Morvedre (Port de Sagunt).

Este matí, s’han inaugurat les jornades amb la presència de l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, el regidor d’Educació, Jose Manuel Tarazona, i representants de la UJI. Les jornades al Camp de Morvedre tindran lloc els dies 3, 4, 7, 8 i 11 de novembre, i els centres que hi participaran son: el Col·legi Adventista ,l’IES Vall de Segó, l’IES Eduardo Merello, l’IES Jaume I, l’IES Clot de Moro, l’IES Jorge Juan, el Col·legi María Inmaculada FEC i l’IES Maria Moliner.

L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha indicat que «estes jornades es realitzen perquè volem que l'estudiantat conega totes les possibilitats, i a vegades sembla que la ciència és una mica més difícil, però la realitat és que és un àmbit de la societat imprescindible per a continuar innovant i avançant, i a més és un àmbit que particularment a Espanya ens costa trobar professionals que estiguen formats en eixes disciplines» i és per això que esta opció «us permetria el dia de demà tindre moltes portes obertes, i a més, el necessitem com a societat per a continuar avançant».

El regidor d’Educació, Jose Manuel Tarazona, ha explicat que «vindran durant els pròxims cinc dies, diferents centres educatius i instituts de tota la comarca a aquestes jornades. Estes xarrades les impartirà el professorat de l'UJI amb l'objectiu d'obrir les portes de la universitat i tinguen coneixement del que es fa en ella, ja que la vida és un constant procés de decisió i l'estudiantat de 4t de l'ESO està en un moment de prendre decisions en matèria personal i professional», amb el propòsit de «trobar un futur que els agrade dins de les seues expectatives i coneixement». Es tracta de «projectes educatius integradors i igualitaris», ha destacat.

La programació comença hui amb l’estudiantat del col·legi Adventista, amb un total de 60 estudiants de 4rt d’ESO, formant 3 grups de 20 persones. Es realitzaran tres tallers sobre: Descobreix les matemàtiques en el cinema i les sèries de TV, Visualització de fluids a alta velocitat i Construcció de gratacels de paper i cartó. També es realitzaran dos tallers per a l’IES Vall de Segó, a Benifairó de les Valls, amb 40 estudiants, formant dos grups de 20 persones. En este cas es realitzaran els tallers La pila d’hidrogen i Mirant la llum des d’una altra òptica.

Demà continuarà el programa amb l’estudiantat de l l’IES Eduardo Merello, un total de 63 estudiants de 4rt d’ESO, formant 3 grups de 21 persones, i de l’IES Jaume I, amb un grup de 24 estudiants. Els tallers que realitzaran són: La pila d’hidrogen, Programem amb Sucre, Mirant a la llum des d’una altra òptica i Nous materials d’enginyeria.

Les activitats de la programació es reprendran dilluns, 7 de novembre, amb l’IES Clot del Moro, aproximadament 80 estudiants distribuïts en 4 grups de 20. Els tallers que realitzaran son: La pila d’hidrogen, Programem amb Sucre, Nous materials d’enginyeria i Crea els teus propis videojocs. El dimarts, 8 de novembre, serà el torn dels IES Jorge Juan, aproximadament 51 estudiants, formant 3 grups de 17 persones, i 25 del Col·legi María Inmaculada FEC, els quals realitzaran els tallers de: Programem amb Sucre, La pila d’hidrogen, Construcció de gratacels de paper i cartó i Sally, un sistema per a la detecció de fragilitat. Serena, un sistema per a la detecció de la solitud no desitjada.

Finalment, el divendres 11, l’estudiantat de Maria Moliner, un total de 80 estudiants, formant 4 grups de 20 persones, farà els tallers de: Pot l’aigua delatar-nos si ens hem portat malament?, Crea els teus propis videojocs, Visualització de fluids a alta velocitat i Com la psicologia i les noves tecnologies t’ajuden a perdre la por a parlar en públic.

El programa Connecta amb la Ciència, en marxa des de l’any 2012, està organitzat per la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica i el programa Campus Obert del Servei d'Activitats Socioculturals del Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat de la Universitat Jaume I, amb la col·laboració de professorat de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals i de la Facultat de Ciències de la Salut. Enguany, s’emmarca en el projecte MEDNIGHT GTS, finançat per la Comissió Europea a través del programa Horizon MSCA and Citizens 2022 (acord de subvenció Nº 101061179).

Pujar