elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Casa Penya acollirà per primera vegada la solta d’ànecs de les penyes del Port de Sagunt

La Casa Penya acollirà per primera vegada la solta d’ànecs de les penyes del Port de Sagunt

    La solta d'ànecs, un dels actes més destacats del programa de festes del Port de Sagunt, torna a celebrar-se un any més en el municipi, encara que amb un canvi molt important. Els penyistes soltaran en la marjal d'Almardà-Almenara ànecs del Centre de Recuperació de Fauna "La Granja" d'El Saler. Esta actividad será dimarts que ve, 14 d'agost, a partir de les 9.30 hores, i posteriorment es realitzarà una visita guiada per les immediacions de la Casa Penya i un esmorzar de picoteig.

    Es tracta d'una iniciativa plantejada per la Federación de Peñas Puerto Sagunto amb l'objectiu de continuar amb la solta d'ànecs, una activitat ja tan arrelada i tradicional en el municipi, que compta amb la col·laboració, a més, de l'Ajuntament de Sagunt i d'Acció Ecologista-Agró.

    La noticia s'ha donat a conéixer hui en una roda de premsa en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Sagunt, a la qual ha assistit l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; la regidora de Festes, Assumpció Moll; el president de la Federació de Penyes Port Sagunt, José Sánchez; i el president d'Acció Ecologista.Agró, Jorge Mateo.

    Quico Fernández ha felicitat el president de la federació per donar el seu suport a una iniciativa tan important que, segons diu, suposa la voluntat de superar un conflicte que ja portava molts anys i que ha suposat un problema per a l'ajuntament per les queixes i multes que ha ocasionat, ja que era una activitat tradicional i arrelada, però no compatible amb l'ordenança jurídical actual. És per això pel que asegura que "em va emocionar que fóra la mateixa federació de penyes la qual plantejara la solución de la millor manera possible i amb la consciència que els animals han de viure en el seu hàbitat, sense alterar-lo, i també que AE-Agró ho haja entés perfectament perquè és una organització que, a més de tindre una vocació ambiental fonamental, es caracteritza per intentar buscar solucions als conflictes de manera consensuada".

    Fernández també ha declarat que "la regidora ha fet totes les gestiones perquè esta proposta seguira avant, i jo crec que serà un dels actes més bonics de la legislatura, perquè convertirem un conflicte en una oportunitat, en què part de la societat se sensibilitze dels grans valors ambientals que tenim en el municipi en este marc tan idoni, com és la marjal, per a tancar definitivament el conflicte, respectant també a les persones que continuen apostant per la manera en què abans es feia. Nosaltres únicament hem buscat la manera legal i responsable de tancar el tema, perquè, afortunadament, les tradicions també evolucionen".

    La regidora de Festes ha declarat que "és una activitat totalment diferent a la que existia, i per sol·licitud de les penyes recuperarem i ferem una reintroducció d'ànecs, concretament de collverds, però en la marjal. Les penyes sempre han demanat tornar a soltar ànecs com ja féiem, però hem d'entendre que era una activitat que venia d'una tradició de fa molts anys, quan els ànecs feien falta per a menjar, i ara des de l'ajuntament volem donar-li la volta, és a dir, recuperarem els ànecs d'El Saler i farem una solta en el nostre entorn, en la marjal de la Casa Penya".

    Des de la Federación de de Peñas Puerto Sagunto asseguren que "sempre s'ha intentat aconseguir la solta d'ànecs tal com era abans. Sabem que actualment no es pot fer en les cucanyes, però teníem una espineta perquè la solta d'ànecs del Port és ja tradicional". En este sentit, el president de la federació explica que, després d'estudiar la forma de continuar amb l'acte i pensar en què s'aconseguix amb això "ens vam adonar que el que es fa és que es tira l'ànec al moll, es recull del moll i es porta a la marjal. En teoria es diu que l'animal patix, llavors pensem a apartar eixa part en la qual l'animal podria patir i, per què no, fer la solta directament en la marjal".

    "D'esta manera nosaltres recuperem el que és la solta, els xiquets d'ara coneixen als ànecs i m'imagine que les penyes estaran encantades de tornar a reprendre-ho. És una idea que presentarem a Quico en un primer moment, li va semblar molt bona i ha mogut tots els fils oportuns per a poder fer esta solta d'ànecs, i nosaltres des de la federació estem molt agraïts", continúa José Sánchez.

    Per la seua part, el president d'Agró ha destacat que "no solem fer este tipus de soltes, però esta és una manera de buscar una solució i acoblar el que es feia en les cucanyes a una reintroducció d'animals salvatges. Per a nosaltres és una molt bona idea fer-la d'esta manera, servix per a desembossar un problema que porta ja molts anys en el municipi i ens va semblar bé". Així mateix, explica que "pensem que podia fer-se esta solta en la marjal d'Almenara perquè està totalment seca, encara que la calor i l'equilibre hídric en esta zona està una mica en dubte, però esperem que aguante l'aigua i es puguen soltar els ànecs. Per això se soltaran els ànecs en la zona de les turberes d'Almardà més prompte, per a evitar la calor".

    Pujar