Arranca la cinquena edició del festival d'art urbà Mésquemurs
Es realitzaran set intervencions, amb la presència d'artistes locals i muralistes consagrats del panorama nacional
El festival d'art urbà MésqueMurs, organitzat per la Regidoria de Joventut i Infància de l'Ajuntament de Sagunt, torna en la seua cinquena edició per a pintar els murs de la ciutat i donar color als seus edificis. En aquest any, el MQM tindrà una edició especial, marcada per les circumstàncies de la pandèmia, tal com va explicar en la presentació de l'esdeveniment tant el regidor de Joventut i Infància, Guillermo Sampedro, com Bize, artista local i la persona que ha comissariat el festival i la selecció de muralistes.
Per a enguany, la principal característica del festival és que no se cenyirà en un únic mes com en edicions anteriors, sinó que se celebrarà des d'agost fins a novembre. «L'objectiu és fer un festival espaiat en el temps, perquè els artistes no coincidisquen i, així, prestar major atenció a cada treball», ha assenyalat Sampedro. En total, seran set els murs triats, encara que és probable que s'amplien a huit treballs.
Per a esta edició, els artistes locals cobren protagonisme, alguna cosa que ja venia succeint en l'edició de l'any passat. Tres muralistes de Sagunt tindran l'oportunitat de deixar la seua petjada en el Mésquemurs 2020. La resta, referents del grafiti a nivell nacional i fins i tot la presència d'un col·lectiu valencià d'artistes que estan preparant una intervenció artística més global per al barri de Baladre. A més, com a novetat, l'organització ha decidit anar renovant alguns dels murals anteriors que es troben en pitjor estat per l'acció del temps o del sol.
Segons Sampedro, «teníem clar que el festival s'havia de fer, per això hem decidit ampliar-lo en el temps, fugint de les accions amb molta gent i centrant-nos en els murals, que és una de la part principal del Mésquemurs. Per a enguany, tornem a comptar amb artistes locals de gran talent, juntament amb altres artistes ja consagrats del panorama nacional, per a pintar els nostres edificis i posar alegria, color i art als nostres carrers».
El festival arranca esta setmana amb la presència de Raúl Ruiz, més conegut com “El niño de las pinturas”. El muralista granadí és un dels creadors més originals de l'art urbà nacional i internacional. Partint del grafiti, el seu estil funde el dibuix clàssic, la pintura i la poesia, inspirant-se en el còmic, l'animació i la cal·ligrafia àrab. Estarà treballant en un mur doble al Port de Sagunt amb una proposta que porta per títol “El camino que nos une no necesita mapa”, amb el qual, segons ha explicat l'artista, pretén «unir dos coses separades, una dona major i una xiqueta, separades però unides per les seues mans. Amb este treball vull fer veure la separació en la qual vivim les persones, també amb la gent que volem, però que al final, gràcies a l'amor i a la voluntat, sempre ens unim d'alguna manera».
Un altre dels plats forts és Kraser, artista cartaginès però resident a Milà, amb més de 30 anys de trajectòria i que ha participat en els principals festivals europeus d'art urbà. Per a la seua obra, que tindrà lloc en el barri de Ciutat Vella, a Sagunt, l'artista murcià ha assegurat que l'objectiu «és la representació de la memòria històrica universal, mitjançant la reinterpretació contemporània de l'escultura grecoromana».
La part no local es completa amb La Nena Wapa, artista resident a València i un dels referents de l'escena de l'art urbà de la capital, que començarà la seua obra en l'última setmana de setembre en el trinquet municipal. En futur treball agafarà una sèrie de referències i tradicions valencianes, incloent el món de la pilota, però donant-li la volta als rols clàssics masculí/femení per a tractar temes de gènere, habituals en la seua obra.
Quant a la part local, Bize, membre de la direcció del festival i un dels artistes locals més en forma, tractarà el tema del canvi climàtic en les pròpies parets del Casal Jove del Port de Sagunt. «Parlaré de la mar i la contaminació i dels perills de no cuidar el nostre ecosistema, i de la naturalesa i la fauna marina, que lluita contra els residus. Salva la mar i salva't a tu mateix podria ser el lema del mural», ha destacat Bize.
Fran Munyoz, jove artista del Port de Sagunt, amb només 25 anys ja ha participat en exposicions en diferents països i domina diferents tècniques com la il·lustració, collage, pintura o videoart. També forma part del festival i pintarà al novembre els murs del Centre Ocupacional Socoltie, al Port de Sagunt. Per a això, té previst realitzar una intervenció global, juntament amb els usuaris del propi centre, a manera de taller artístic, «per a mostrar fora del centre les persones i el treball que es fa dins de les instal·lacions», ha afirmat.
Finalment, Natalia Ocerín, una de les artistes valencianes amb més talent. Nascuda a Sagunt fa 29 anys, residix a Londres i ha realitzat diverses exposicions tant individuals com col·lectives en diversos països i continua desenvolupant la seua obra en residències artístiques internacionals. Per al seu mur, que començarà a l'octubre, plantejarà la representació d'una crítica social sobre un tema d'actualitat, treballat en maquetes prèviament. «Primer plasme la història que vull comptar amb la realització d'una escenografia de plastilina i després la fotografia i la pinte, en este cas, en la paret, per a aconseguir una imatge única i personal».
Estos murs es completaran amb la realització d'una xicoteta exhibició que tindrà lloc al setembre en algun espai públic, amb tres o quatre artistes, a manera de repte entre ells i elles, juntament amb diferents tallers infantils, a més d'altres accions que no estan tancades encara i que es concretaran en els pròxims mesos.