Rubén Martínez Dalmau: “Volem que el PSPV siga responsable i done suport a un govern amb Podemos a València”
Es presenta a les pròximes eleccions autonòmiques de la mà amb Esquerra Unida del País València, una unió que considera beneficiarà al vot d'esquerres en la Comunitat en una cita amb les urnes que considera “decisives”. Rubén Martínez Dalmau lidera el projecte d'Unides Podemos i aspira a formar part del pròxim govern del Botànic. En elperiodic.com parlem amb ell per a conéixer les seues inquietuds i plans sobre els esdeveniments que vindran en els pròxims mesos.
Pregunta: Deixa arrere la seua faceta més anònima per a sumar-se a la primera línia política com a candidat a la Generalitat de Unides Podem, Què li ha animat a presentar-se i sumar-se al projecte?
Resposta: Gràcies a l'esforç de la meua família, he tingut la sort de treballar i de poder continuar estudiant tota la meua vida, alguna cosa que m'ha llaurat una trajectòria en el món acadèmic i m'ha donat un ampli coneixement en l'àrea del dret constitucional. M'encanta el meu treball perquè té un component social intrínsec a qualsevol procés constituent que converteix el dret en una eina de transformació social per i per al poble.
El fet que siga un complet desconegut és un avantatge, precisament perquè jo no necessite viure de la política, tinc el meu treball i la meua trajectòria fora d'ella, quan acabe la meua comesa tinc una vida a la qual atendre. Però sóc part del manat de la gent i aportaré un perfil més expert, amb trajectòria i capacitat de treball en el Consell que governarem i que ens portarà a completar el canvi. En aquest sentit, entenc que he d'aportar la meua part al canvi i posar a la disposició de la gent la meua capacitat de treball, realitzar una bona labor en política per a millorar les condicions de vida de la meua terra i després tornar al meu treball.
P: Què ha canviat des del 2015 fins al dia de hui en el partit? És una formació més madura?
R: Sí, la nostra maduresa té a veure molt amb l'experiència, Podemos ha passat per una transició fugaç des de la infància fins a la maduresa política. En 2011, es va iniciar un impuls social i una finestra d'oportunitat a través de qual les demandes ciutadanes projectades pel 15M, van prendre forma en un partit polític en 2014 que es posiciona com un actor polític capaç de trencar el bipartidisme, i així va ser. Aqueixa velocitat de canvi i l'entrada en les institucions va suposar accelerar el procés d'aprenentatge, perquè les institucions ens han donat cursos accelerats d'experiència política en cinc anys. Aquest procés en altres formacions polítiques ha portat dècades, és cert que hem comés errors i en política cal dir la veritat, però no tots els partits han sigut perseguits per una trama de corrupció de grans magnituds que comptava amb una pota política, una pota policial i una altra mediàtica, per la qual hem rebut colps constants a través d'informacions falses, creades per a trencar l'esperança que genera Podem per als qui havien dit adéu a la política fa molt. Malgrat aquest procés accelerat d'aprenentatge, a les travetes posades per les clavegueres i a les tensions viscudes en 5 anys, sempre hem sabut en quin costat hem d'estar, en el costat de la gent.
P: Quins són els eixos principals de la campanya?
R: Els nostres principals eixos podrien resumir-se en quatre. En primer lloc, ens agradaria impulsar un projecte de transició verda que crearà 70.000 llocs de treball. Per a això volem crear una empresa pública d'energia com a eina que permeta l'autoproveïment i la regeneració mitjançant font netes. Això proporcionarà la capacitat per a distribuir energia a les llars i les empreses, garantint preus assequibles per a potenciar el teixit econòmic i el descens de la factura de la llum. En segon lloc, volem que en el nostre territori es trenque amb els models de privatització en sanitat, que ens ha portat a gestions tan ineficient com la de l'hospital d'Alzira. Per això volem impulsar projectes de gestió pública en els quals es tinga com a primer objectiu curar i millorar la qualitat de vida de les persones, amb una gestió responsable i no de amiguetes. En aquest projecte sanitari, volem implementar una la salut bucodental amb el 100% de cobertura. Un altre dels pilars fonamentals en el nostre projecte de futur per a la Comunitat Valenciana, és l'educació de zero a tres anys. Per això proposem la cobertura del 100% en els nous col·legis que es construïsquen, així com la incorporació d'aules per a edats de zero a tres anys.
Cal eliminar barreres a la natalitat, garantir la igualtat de formació i oportunitats per a tots i totes. També respecte a la igualtat d'oportunitats, proposem crear un nou pla integral habitatge, perquè és necessari regular la bambolla del lloguer i assegurar l'accés a l'habitatge, donar oportunitat d'emprendre un projecte familiar i personal. Això passa perquè el 30% de tota nova promoció privada d'habitatges es destina al parc públic d'habitatge per a aconseguir uns preus de lloguer assequibles i la fixació de preus mínims i màxims per zones en col·laboració amb els municipis.
El quart eix està relacionat amb els privilegis i l'eliminació total de la corrupció, entenem que aquesta passada legislatura van quedar molts serrells pendents per a esborrar la petjada que han deixat vint anys de PP. No podem tolerar que continuen existint tractes privilegiats per a excargos públics, per això, proposem acabar amb la contractació pública amb empreses que hagen estat relacionades amb la corrupció. Això ha d'extirpar-se de les institucions per complet i a nosaltres no ens tremolen les cames per a executar-ho.
D'altra banda, la política ha d'exercir-se per persones normals, no per professionals de la política per això volem limitar a dos mandats tots els càrrecs de representació política.
P: Un dels pilars de la seua campanya és el feminisme què proposa per a aquesta matèria?
R: Completar el canvi passa per prendre's de debò les reivindicacions que el 8M ha fet sense fer un pas arrere, per això proposem la creació d'una Conselleria de Feminisme i LGTBI. És una proposta que pretén coordinar matèries que són transversals al funcionament de l'Administració Pública, tant en la planificació de l'activitat institucional, com en l'execució de polítiques públiques.
Hi ha qüestions essencials que no poden ocupar llocs subalterns/secundaris en l'activitat pública, com la implantació una educació inclusiva des de les primeres etapes, com la configuració de mecanismes de correcció de la possible discriminació salarial entre dones i homes en els convenis col·lectius, com destinar un 10% del parc d'habitatge públic a les dones supervivents de violència masclista, etc.
P: En el seu mateix lloc però quatre anys arrere estava Antonio Montiel i poc després Antonio Estañ, quina valoració fa del treball que han realitzat durant aquest temps?
A. Montiel ho considere un bon amic, és una persona que ha dedicat una part de la seua vida a treballar pel canvi amb un gran treball perquè el projecte del Botànic fóra possible, i ha fet un treball encomiable de dedicació en GP. Però Unides Podemos és un partit amb un ritme de renovació ràpid, les persones girem, perquè d'això va el canvi, de persones normals aportant la seua part en les institucions i després tornem a les nostres vides. Per això a vegades és una pena no poder comptar amb gent tan professional més temps, però necessitem mantindre la nostra regeneració per a continuar sent diferents, hem de ser congruents amb els processos democràtics i continuar.
A. Estañ ha sigut un gran síndic i secretari general, amb els seus dos anys al capdavant del partit Podemos ha aconseguit marcar el rumb del Botànic, no cal oblidar que vam tindre un gran pes en els pressupostos de 2018-2019 i impulsem mesures essencials per a eliminar el com el copagament farmacèutic. A més, durant la seua labor, Podemos ha aconseguit suprimir diferències i formar un projecte fort perquè després de les eleccions del 28A puguem dur a terme una segona legislatura de transformació entrant en el Consell i comptant amb el suport d'un Govern d'Espanya en el qual Podem estiga present i done més visibilitat a les necessitats de la Comunitat Valenciana.
P: En aquesta convocatòria electoral hi ha diverses baixes significatives en les seues llestes al fet que es deu? No s'ha complit amb el treball esperat?
R: En aquesta legislatura la nostra posició ha sigut des de fora del Consell impulsant amb tots els nostres recursos les mesures més socials que podien dur-se a terme, però no hem pogut completar totes la nostra proposta perquè en cas contrari ara tindríem una Llei d'Expresidents en la qual els privilegis estarien totalment eliminats i una taxa de sostenibilitat turística que el PSOE no hauria pogut eludir, perquè no li hauríem consentit que mantinguera ni un minut més la precarietat i condicions laborals a les quals se sotmet gran part de les treballadors del sector hoteler i de la restauració, per no parlar de la no reparació dels impactes que el turisme té sobre la riquesa de tots els valencians.
Respecte a les baixes, com ja li he dit, la renovació és el nostre ADN. Som la regeneració democràtica, ningú pot encapritxar-se amb cap butaca, això és part de la vella política, part de gent que porta dècades en política com el mateix Ximo Puig. Nosaltres vam vindre a canviar tot, però no a quedar-nos. Ara toca completar aqueix canvi i per descomptat amb nous esforços.
P: Com es dibuixa la campanya electoral al costat d'EUPV?
R: Molt propositiva, és una formació amb la qual històricament hem tingut poques discrepàncies i sabem que juntes tenim més força. A més, en unes eleccions tan decisives no podem permetre que cap vot de la gent caiga en sac trencat, necessitem de tota la força possible que puguem abastar parar dur a terme el nostre projecte de transformació al capdavant del Consell.
P: Li va enxampar desprevingut a Unides Podem l'avançament electoral? Què li sembla la decisió presa pel president Ximo Puig?
R: La coincidència electoral ens situa en una tessitura que accelera el cicle, però Unides Podem arriba amb els deures fets, perquè vam tindre la capacitat d'organitzar amb èxit els nostres processos de primàries, avançant-nos als interessos de l'agenda de Sánchez i Puig. Hem aconseguit tancar amb èxit una proposta de coalició amb una força com a EUPV, amb la qual coincidim en les nostres motivacions per a canviar la vida de la gent, alguna cosa que ens enforteix electoralment i ens dóna previsions que es mobilitze un electorat major.
P: Al seu judici ha fet un bon treball el Botànic?
R: Entenc que no és una qüestió de valorar superficialment, sinó de saber que ha sigut insuficient. Encara tenim un llarg camí per resoldre amb la corrupció, el senyor Francisco Camps continua asseient-se en el Consell Jurídic Consultiu el que és una vergonya democràtica per a la Comunitat. També en el tema de les diputacions es requereix d'accions immediates, com hem pogut observar amb el cas Alqueria, on fins i tot les forces del Consell tenen responsabilitats de les quals fer-se càrrec. Nosaltres sabem que les diputacions han sigut subterfugis de la corrupció per això vam proposar la seua supressió, però fa falta assumir un nou pacte anticorrupció que blinde les institucions públiques davant els quals pretenen continuar saquejant-la
P: Si Unides Podem forma part del govern valencià eliminarà les diputacions?
R: Des d'Unides Podem entenem que les Diputacions Provincials són ens administratius i polítics caducs, que han sobrevivint durant segles a diferents formes d'estructuració administrativa i territorial per motius d'interés polític que la vertadera utilitat de la seua funció. En l'actualitat són institucions que generen duplicitats per l'excés de competències que comparteixen amb altres nivells administratius, on la corrupció s'ha propagat a les seues anchar amb trames més pròpies d'estructures. Per això proposem el seu vaciamient i transferència gradual dels seus fons i competències tant cap a en nivell superior (Generalitat) com a inferior (mancomunitats, municipis).
P: En alguna ocasió ha manifestat la seua intenció de tornar a donar suport a un nou pacte del Botànic, però està vegada amb l'exigència de formar part del govern valencià què ha canviat per a reclamar-ho ara i no en 2015?
R: Venim d'un Botànic de transició i reparació, on hem deixat arrere una part dels 20 anys de corrupció de PPCV, però ara mateix, ens trobem en una tessitura política en la qual hi ha grans possibilitats que un bloc conservador amb el PP al capdavant, la seua crossa taronja i l'extrema dreta xenòfoba amb la qual el senyor Cantó i la senyora Bonig es mostren encantats, arriben a formar un nou govern. Per això Unides Podemos entén que la primera etapa del Botànic, en la qual ha impulsat les mesures més socials ja ha acabat, ara toca agafar les regnes en la segona etapa del Botànic i liderar un Consell de transformació.
Però això no és una qüestió de liderar per imposició, sinó perquè demanem un doble canvi, volem que el PSPV siga responsable i done suport a un govern amb Podemos a València i en el govern d'Espanya. Perquè en aquestes eleccions o la Comunitat Valenciana té visibilitat a Madrid amb un partit nacional de representació rellevant, o tornarem a una etapa amb infrafinanciació, una etapa d'anar a plorar, perquè no és el mateix pressionar amb 70 diputats que 4, perquè no és el mateix pressionar dins del govern estatal i el Consell, que només des del Consell. Per això, en aquestes eleccions cal valorar bé a qui votar, perquè votar a Unides Podemos és un vot doble, un vot que donarà el doble de fora i visibilitat a la Comunitat Valenciana, alguna cosa que altres forces progressistes no tenen.
P: En el cas de formar part de l'executiu al costat de Compromís i PSPV Quines serien les àrees que el seu partit voldria gestionar?
R: No estem parlant de repartir càrrecs, estem parlant de propostes de país que afronten els reptes del futur i que no permeten un govern de les tres dretes, la nostra prioritat és el doble acord per la Comunitat Valenciana i per Espanya.
P: Durant aquests quatre anys de legislatura són moltes les mesures prens, però especialment polèmiques han sigut les d'educació quina opinió li mereix el model plantejat? Dóna suport a el model de plurilingüisme o aposta més pel trilingüismo com altres partits?
R: Més que un model concret jo done suport a el plurilingüisme com a forma d'aprenentatge. Principalment perquè és una virtut i una riquesa cultural, tindre la possibilitat de poder parlar en diversos idiomes, alguna cosa que millora les capacitats per a obtindre coneixements.Més enllà del model, el problema és que no es pot esbiaixar la riquesa cultural, no es pot usar la llengua com a arma llancívola en política perquè és de tots, no pot ser un motiu de crispació, sinó com un motiu d'orgull el fet de viure i desenvolupar-te en un territori on es parlen dues llengües al mateix temps.
Cal allunyar-se de postures d'enfrontament i afirmacions com a “adoctrinament a les aules” dignes de partits amb molta irresponsabilitat política i molts interessos a suplantar el teixit públic d'ensenyament per models de privatització, segurament amb molts amiguetes al capdavant d'aqueixos projectes. La llengua és un senyal d'identitat, és una part intrínseca de la cultura i en la Comunitat Valenciana no necessitem inventar-nos problemes nous, parlar valencià i castellà és una opció, però fomentem que es puguen aprendre la dues per igual.
P: Vosté s'ha mostrat crític amb l'Estatut d'autonomia i ha manifestat la seua intenció de transformar-lo perquè siga “plenament valencià” A què es refereix i com ho faria?
R: Des de Unides Podem entenem que les reformes de l'estatut al final suposen un pegat, i la meua experiència en la redacció de textos constitucionals, m'ha confirmat en nombroses ocasions, que la norma més important d'una comunitat política, ha de ser construïda per la gent, ha d'emanar de la voluntat general. Per això, entenem que és necessari plantejar un nou redactat en el qual siga la gent qui adquirisca el compromís i decidisca sobre el seu present i futur com a societat. És a dir, que siga la mateixa societat qui construïsca el nou Estatut d’Autonomia, habilitant canals de participació directa, d'aquesta forma volem trencar amb la forma en què arribem a tindre l'estatut actual, se'ns va tractar com un segon plat en un model d'autonomies que com veiem està arribant als seus límits, si és que no els va passar fa ja bastant temps.
Volem convertir a la Comunitat Valenciana en una comunitat de primera, i per això quan es fa referència a “plenament valencià” significa que és necessari blindar els drets i llibertats ja adquirits i incorporar els drets de nova generació per a garantir el benestar social i la prosperitat del nostre territori.
P: A nivell nacional Aconseguirà el Podemos de Pablo Iglesias bons resultats o creu que alguns ‘escàndols’ el perjudicaran en les urnes?
R: Es refereix a les proves falses fabricades per les clavegueres relacionades amb el PP, un dels partits més corrupte d'Europa? Escàndols inventats i pagats amb els diners de tots els ciutadans i ciutadanes per a destruir a un rival polític que pot transformar la vida de la gent? Jo crec que molts partits han tingut un silenci còmplice després del destape d'aquesta trama de corrupció orquestrada per a mentir, que posa en qüestió l'Estat de Dret i les llibertats polítiques, en tot cas això es girarà en contra dels qui van negar la compareixença del excomisario Villarejo (PP, PSOE, Cs). El retorn de Pablo Iglesias ha sigut un impuls enorme que ens ha retornat la vitalitat, és una pilota d'oxigen que necessitàvem i amb el qual se som més forts.
P: Amb què es compromet Pablo Iglesias amb els valencians? Crida l'atenció que siga l'únic líder que no tanque la campanya a València.
R: Aquest passat 17 d'abril, vam tindre la sort de comptar amb Pablo en un dels actes més importants de campanya en la Fira de València, que va presentar un ple increïble. Ja li vaig dir a Pablo que quan estiga en el Govern d'Espanya el cridaré diàriament fins a aconseguir un millor finançament per a la meua terra, i ell em coneix, sap que no pararé fins que des de Madrid ens facen cas, però amb Pablo en la Moncloa, no tinc cap dubte, que tindrem els millors recursos. D'altra banda, l'acte de tancament té tot el sentit del món que aquesta vegada no siga a València, a més també ho he parlat amb Pablo al principi de la campanya. Cal tindre en compte que els patriotes de pandereta han advocat per una idea retrògrada d'unificació, alguna cosa que no té res a veure amb la multitud de nacionalitats que componen aquest país tan borrissol. Precisament per això Pablo entén que no ha de ser ningú de Madrid el que done tancament a una campanya per a les valencianes i valencians, el final de campanya ha de tindre la valencianitat que es mereix i per tant ha de quedar amb les i els representants d'aquesta terra.
P: Com es veu dins d'un mes?
R: Amb molt de treball dins del nou Consell i la segona etapa del Botànic, on durem a terme una planificació de transformació per a acabar amb la corrupció, amb els models de privatització, acabarem amb els barracons, millorarem les polítiques de dependència, acabarem amb els privilegis i les butaques eternes, posarem en marxa un futur verd amb el pla energètic que tenim preparat i sobretot, feminista.
P: Finalment, li convidem a enviar un missatge per als lectors d'elperiodic.com perquè els donen suport a el pròxim 28 d'abril en les urnes
R: En 2015 ens deien que aquest país no anava a canviar, també ens van dir que no es podia acabar amb 20 anys de corrupció en la Comunitat Valenciana, es donava per fet que el bipartidisme era inamovible, que ningú podria tirar a Rajoy, igual que tampoc es podia pujar el salari mínim… Sempre ens han dit el mateix, que és impossible, que la història ja estava escrita, però no és així. Aquest 28 d'abril són les eleccions més importants des de la Transició, ens juguem el futur d'Espanya i de la Comunitat Valenciana, votar a Unides Podemos és assegurar un futur verd i feminista, un futur amb dignitat, on la gent puga pagar el lloguer, on les institucions diguen a les dones “jo sí que et crec” i un futur on l'aire siga net. Ens juguem el futur d'Espanya i de la Comunitat Valenciana, per això recorda que aquestes eleccions o guanyen els partits endeutats amb la banca o guanyem nosaltres, per això cal votar a UP tant en la Comunitat com en l'Estat, doble o res. Perquè la història no l'escriuen ells, la història l'escrivim les persones, la història l'escrius tu. Sí que es pot.
P: Moltes gràcies per atendre'ns
R: Gràcies a vosaltres