Rosana Pastor es reuneix amb el director general d'Agricultura
La diputada de Podemos en el Congrés, Rosana Pastor, s'ha reunit amb el director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Conselleria, Rogelio Llanes, per a tractar la lluita contra el perillós bacteri Xylella Fastidiosa. Pastor ja li va fer diverses preguntes en aquest sentit al Ministeri d'Isabel García Tejerina en el marc de la Comissió d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient del Congrés.
"La nostra intenció és fer un seguiment de les novetats i actuacions que s'han anat produint a la Comunitat Valenciana", ha explicat la diputada, "i podem dir que la reunió s'ha desenvolupat en un ambient de col·laboració mútua".
"Estem d'acord en què cal posar tot l'esforç en la prevenció de l'expansió i eradicació d'aquest perillós bacteri que pot afectar a cultius essencials del camp valencià. Afortunadament en aquest moment la incidència d'aquesta plaga és encara mínima, per la qual cosa ens podem centrar en l'ús de químics el menys nocius possible per al medi ambient que ataquen als insectes que transmeten la plaga i seguir els protocols marcats des de la Unió Europea", ha dit Pastor.
En la trobada s'han tractat també les possibles indemnitzacions als agricultors afectats: "ens ha tranquil·litzat saber que hi ha un pla previst per a avançar les possibles ajudes i en el qual esperem que també s'implique el Ministeri encara que comptem amb l'aportació de Brussel·les", ha afirmat la diputada de la formació morada.
"Des de Podemos anem a seguir insistint que no es baixe la guàrdia en aquest tema, sol·licitant la inclusió de partides en els pressupostos per a sanitat vegetal, sobretot relacionades amb la recerca, prevenció i tractaments," ha conclòs, "encara que vigilarem específicament que el Govern reasigne fons a la conferència sectorial sobre la Xylella i que s'incrementen a nivell estatal les dotacions de personal en els controls de duanes del Seprona i els de sanitat de productes fitosanitaris, així com els recursos de laboratoris de referència en el sector com el IVIA".
El llistat actual de la Comissió Europa – a data 31 d'agost de 2017- sobre les àrees demarcades amb el risc de presència de Xylella Fastidiosa inclou una relació de municipis afectats a la Comunitat Valenciana, encara que afortunadament només hi ha 45 positius, concentrats en ametlers. Al juliol de 2016 l'administració autonòmica va elaborar un Pla de Contingència que recentment ha sigut actualitzat com a Pla d'Eradicació. Segons Pastor "ens trobem davant un bacteri amb gran potencial de dany econòmic per als cultius mediterranis. Com confirmen els experts, es dispersa mitjançant insectes i ataca a diverses plantes de gran viabilitat econòmica a la Comunitat com són la vinya, olivera, ametler, prunera, presseguer i els cítrics, sense que existisquen actualment mètodes eficaços de curació".
El Protocol desenvolupat per la Comissió Europea contempla bàsicament dues situacions d'eradicació: la primera quan l'extensió de la plaga no és generalitzada en un territori, i l'altra de contenció quan es declara fora de control. Tenint en compte que les mesures d'eradicació tenen major impacte ambiental del que suposaria la pròpia malaltia, Pastor critica la poca ambició del Pla d'Eradicació del Ministeri d'Agricultura, perquè "no va més enllà que a pretendre traslladar el protocol europeu i apuntar algunes línies de treball i coordinació".