Rocafort celebra una jornada pionera sobre youtubers, joves i Internet
La Casa de Cultura de Rocafort acull dissabte la primera edició de RocaTICs, una jornada pionera a l'Horta Nord dedicada a youtubers, joves i Internet. La iniciativa, que naix des de la unitat de Promoció Lingüística de l'ajuntament, està dirigida a joves, docents, pares i mares, per a oferir eines amb les quals interpretar la invasió tecnològica contemporània i com afecta els joves, obrir un debat social pedagògic sobre aquest fenomen, així com fer visible l'ús del valencià en la xarxa.
"És fonamental relacionar el valencià amb els llenguatges i vies de comunicació actual perquè és una llengua viva i troba el seu protagonisme en la creativitat de les noves generacions", apunta el regidor de Promoció Lingüística, Eduard Comeig.
La trobada comptarà amb sessions enfocades al públic juvenil i adult. Per al primer, a partir de les 10 hores, la jornada planteja una escola de Youtubers amb un taller per a aprendre a escriure guions, editar vídeos i actuar enfront de la càmera; una oportunitat per a dominar unes tècniques bàsiques i reforçar el talent propi i autodidacta.
Així mateix, entre altres activitats, a partir de les 17 hores hi haurà una mostra de Youtubers socials i alternatius, en la qual conèixer alguns dels creadors de València que publiquen un contingut diferent, compromès amb la justícia social i la informació de denúncia que també dóna veu a les minories desfavorides; també un debat sobre gaming i masclisme, una xarrada amb ILU, un youtuber de manga veí de l'Horta que compta amb més de 450.000 seguidors, i un campionat del videojoc d'estratègia Clash Royale.
Des de la perspectiva familiar, en la sessió matinal, a partir de les 10 hores, es presentarà el projecte Consum Academy, amb material didàctic per a fer entendre als joves com fer un ús responsable de les noves tecnologies; també s'abordarà el paper de la tecnologia com a ferramenta docent en els centres escolars, amb la participació de docents i alumnes; i també hi haurà un taller sobre privadesa, control parental i seguretat en Internet.
Carles López, organitzador de la trobada, especialista en comunicació multimèdia, comenta que no s'està reflexionant socialment sobre la bretxa digital entre els nascuts en l'era analògica i la resta de la societat. "El món youtuber sembla menysvalorat pels adults i RocaTICs és una manera d'establir vincles de comprensió intergeneracionals. Volem donar una visió útil dels qui estan usant Youtube i Internet per a tractar de llançar un missatge positiu. Hi ha més Youtubers que els de videojocs, existeixen booktubers, de divulgació científica, de temes de gènere, LGTBI, youtubers personals amb implicació social... Que tenen un públic més reduït i necessiten d'un suport institucional", conclou.