Rocafort, capital Machado fins diumenge
La localitat inaugura hui el V Aula Juan de Mairena, unes jornades entorn d'Antonio Machado, amb motiu de la seua presidència enguany de la Xarxa de Ciutats Machadianes
Diumenge es realitzarà un passeig per llocs històrics durant l'època que va viure l'autor a Rocafort, entre 1936 i 1938
Rocafort inaugura hui el V Aula Juan de Mairena, les jornades entorn d'Antonio Machado que acull la Casa de Cultura fins diumenge. Es tracta dels actes centrals que la Xarxa de Ciutats Machadianes celebra cada any, i que tenen lloc aquesta ocasió a Rocafort amb motiu de la seua presidència de la Xarxa, que ostentarà fins a març de 2018.
Les activitats de l'Aula Juan de Mairena tenen com a objectiu aprofundir en el caràcter més filosòfic, social, cultural i educatiu de l'autor, sense oblidar la seua essència poètica i literària, amb especial atenció a la producció que va desenvolupar durant el temps que va residir a Rocafort, entre 1936 i 1938.
La localitat forma part de de la Xarxa des de 2015, juntamente amb Sevilla, Soria, Baeza, Segòvia i Cotlliure (França). Des d'abril d'enguany, Rocafort ostenta la presidència anual. La regidora de Cultura, Julia Cañizares, explica que és un reconeixement a la labor que han fet des de fa anys els veïns per a difondre la figura i el llegat cultural del poeta: "Compensa l'esforç de moltes persones per reivindicar l'estada d'Antonio Machado en la nostra localitat en un dels moments més difícils de la seua vida", afirma.
La producció que va realitzar a Rocafort és la menys coneguda. Les obres literàries i periodístiques durant la seua estada van estar marcades per les dures circumstàncies del moment. "Va suposar la seua tercera etapa literària, la del compromís amb la cultura del poble i la causa de la República, ja iniciada en la seua època de Segòvia. Va col·laborar en periòdics i revistes, va signar manifestos i va mantenir una intensa correspondència, sempre amb la mirada posada en la terrible realitat de la guerra i en la defensa de l'ideari republicà", apunta Cañizares.
Una reivindicación histórica
El Consell Sectorial Rocafort, Ciutat Machadiana, format l'any passat per diferents associacions cíviques de la localitat i coordinat per la regidoria de Cultura, és l'encarregat de dissenyar totes les activitats que es realitzen sobre el poeta. Però el teixit social de Rocafort reivindica la figura de l'autor des de fa molt.
El 1979, l'Associació Cultural de Rocafort ja va commemorar el 40 aniversari de la seua mort, iniciant aquest reconeixement. L'Ajuntament, juntament amb associacions i veïns, va fer el mateix el 2009 amb un programa d'activitats pel 70 aniversari; i, el 2014, es va constituir el grup de treball Machado 75 amb l'objectiu d'homenatjar l'autor i divulgar el seu llegat.
A partir de llavors, al febrer sempre es recorda Machado amb diferents activitats culturals.
Itinerari Machado
Diumenge, a partir de les 11 hores, es realitzarà un "Itinerari de Machado per Rocafort", per a donar a conèixer curiositats de la localitat durant la Segona República i la Guerra Civil, un recorregut pels llocs de major rellevància durant l'època en què Machado va residir a Rocafort, quan València era capital de la República.
El passeig, que començarà a Villa Amparo, la casa on va residir Antonio Machado, permetrà descobrir llocs que possiblement hagen passat desapercebuts però que en aquella època van albergar ambaixades, seus de partits polítics i sindicats, entre d'altres.
Programa d'activitats
Divendres 24: 17h, inauguració / 17.15h, presentació del llibre de Monique Alonso "Rocafort, Antonio Machado" / 18h, Taula redona "El pensamiento político, filosófico y social en la obra de A. Machado", amb Ana Noguera, Antonio M. Herrera y Juan Luis Bedins / 19.30h, conferència de Monique Alonso "Machado en Rocafort" / 20.30h, "correfocs" a càrrec de la Cofradía de Santa Bárbara
Dissabte 25: 10.30h, conferència de Manuel Aznar "La significación histórica del 2º Congreso Internacional de Intelectuales en Defensa de la Cultura (1937)" / 11.30h, Conferència de Ángela Nzambi "El refugio en nuestros días: una comparativa con la estancia de D. Antonio Machado en Rocafort" / 19h, "Machado a escena", espectacle de dansa de A stessa vocce dirigit per Jesús Pérez Dolz
Domingo 26: 11h, Passeig de Machado / 12h, cloenda / 12.45h, vi d'honor