Castellano

Riba-roja de Túria acull la 5a edició de la jornada anual sobre contaminació lumínica

Riba-roja de Túria acull la 5a edició de la jornada anual sobre contaminació lumínica

    Per cinqué any consecutiu es donen cita a Riba-roja de Túria investigadors en diferents àmbits, que analitzaran els efectes que produeix la llum artificial nocturna a Espanya. En aquesta edició, l'objectiu de la trobada és donar a conéixer la importància i necessitat de tindre cels nocturns foscos i com protegir la nit enfront de la contaminació lumínica.

     “Des de fa anys algunes legislacions tracten tímidament de posar fre a la llum artificial nocturna, però així i tot l'èxit ha sigut limitat. La llum a la nit no es para, a pesar que es coneixen perfectament els seus efectes adversos sobre la biodiversitat i la salut humana”, adverteix Ángel Morales (Química Analítica, UV), responsable científic de la jornada al costat d'Enric Marco (Aula d'Astronomia, UV).

    Aquesta problemàtica és el tema central de la jornada que se celebra aquest dimarts 23 de novembre, a Riba-roja de Túria, sota el títol Protecció de la nit enfront de la contaminació lumínica. El Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València i l'ajuntament de Riba-roja de Túria, organitzen aquesta jornada amb la col·laboració de la Coordinadora en defensa dels boscos del Túria, Cel Fosc i la Xarxa Espanyola d'Estudis sobre Contaminació Lumínica.

    Han inaugurat la jornada, en l'Agència de Desenvolupament Local de Riba-roja de Túria, la secretària Autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, Paula Tuzón; l'alcalde de la localitat, Robert Raga; i el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla. L'alcalde i la secretària Autonòmica han coincidit a assenyalar la importància de celebrar aquesta jornada “com un compromís ferm i decidit per contribuir a la sostenibilitat ambiental”. Per la seua banda, el vicerector ha apuntat que la Universitat de València “mostra de nou el seu compromís amb el territori, aportant coneixement científic i comptant amb la col·laboració institucional, en benefici de la societat valenciana”.

    La sessió del matí arranca amb la presentació de l'avantprojecte de la llei de contaminació lumínica de la Comunitat Valenciana, a càrrec de Pedro Fresco, director General de Transició Ecològica. A continuació, Vicent Mayans, cap de Secció d'Enllumenat i Eficiència Energètica de l'Ajuntament de València, explicarà les accions i esforços de la ciutat de València per a aconseguir una il·luminació més sostenible. Antonia Varela, directora de la Fundació Starlight exposarà la proposta de considerar el cel nocturn com un nou ODS (ODS-18), i finalment Josep Maria Ollé, enginyer tècnic d'il·luminació, farà referència al nou reglament estatal sobre il·luminació, que podria ser un pas enrere respecte a la protecció de la foscor de la nit.

    En la sessió de la vesprada, Salvador Bará, professor de la Universitat de Santiago de Compostel·la, explicarà la necessitat urgent d'actuar contra la contaminació lumínica i M. Isabel Aguilar, del Centre de difusió i pràctica de l'Astronomia, exposarà les possibilitats de desenvolupament territorial considerant el cel nocturn com un bé immaterial a protegir.

    Pujar