elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Es retarda el canvi de model de Selectivitat: en 2024 romandrà la EBAU en la C. Valenciana

Es retarda el canvi de model de Selectivitat: en 2024 romandrà la EBAU en la C. Valenciana
  • El Govern ha ajornat un any els canvis en les proves d'accés a la universitat

El Govern, a través del Ministeri d'Educació i Formació Professional ha informat les comunitats autònomes del retard en l'aplicació del nou model per a les proves d'accés a la universitat.

Aquest canvi, s'ajornarà almenys durant un any, ja que, malgrat comptar amb tota la tramitació, l'Executiu no la pot aprovar de moment en trobar-se en funcions.

Això significa que en 2024, els estudiants realitzaran les mateixes proves que fins ara per a accedir als estudis universitaris. I es trasllada a 2025 el període de transició del nou examen, que estava previst que s'implantara per complet en 2028 i ara passarà a 2029.

En què consisteix la nova Selectivitat?

La prova es dividirà en quatre exercicis, tots ells amb una ponderació del 25%. Un exercici serà sobre la matèria de modalitat de prova triada per l'alumne o alumna i dues d'ells seran de les matèries comunes d'Història de la Filosofia i Història d'Espanya. El quart exercici tindrà caràcter general i avaluarà les destreses associades a l'àmbit lingüístic. En aquest exercici es pretén avaluar principalment la maduresa acadèmica de l'alumnat.

Passat el període transitori, aquest exercici general de maduresa passarà a tindre una ponderació del 75% i substituirà als exercicis de les matèries comunes. Es mantindrà, amb una ponderació del 25%, l'exercici específic sobre la matèria de modalitat triada per l'estudiant.

La prova quedarà així dividida en dos exercicis: un més globalitzat i un altre de matèria, tots dos amb un enfocament competencial.

En què consisteix la prova de maduresa?

L'exercici general de maduresa, tant durant el període transitori com a partir de 2026-2027, constarà d'un dossier format per una sèrie de documents com a textos, imatges, infografies o taules, que giraran entorn d'un mateix tema. Amb aquest material, es demanarà a l'alumne o l'alumna que realitze una anàlisi des de diferents perspectives, responent a diversos tipus de preguntes (tancades, semiconstruidas i obertes). L'objectiu és valorar la capacitat de l'alumnat per a analitzar, valorar, extraure informació i interrelacionar tota aqueixa documentació.

Aquest exercici constarà de preguntes en castellà, la llengua estrangera que haja estudiat l'alumne i també amb la llengua cooficial en les comunitats que compten amb ella.

La nota final d'accés s'obtindrà calculant la mitjana ponderada entre la nota de l'etapa del batxillerat i la nota de la prova descrita. La proposta del Ministeri és una ponderació del 60% per a la nota de l'expedient i del 40% per a la nota final de la prova d'accés.

La prova d'accés es complementarà amb una segona fase específica

Tal com es duu a terme en l'actualitat, la prova d'accés es complementarà per una segona fase específica per a ajudar a determinar l'ordre d'admissió als estudis universitaris. En aquesta prova complementària, l'alumnat realitzarà dos exercicis, triant d'entre les matèries oferides de 2n de Batxillerat, de modalitat o comunes. El disseny dels exercicis que configuraran aquesta fase d'admissió tindrà també un caràcter competencial. A la qualificació obtinguda en la fase d'admissió, s'aplicarà el coeficient de ponderació que cada universitat establisca en els seus graus.

Finalment, la nota amb la qual l'alumnat optarà al procés d'admissió serà la suma de la nota final d'accés i nota de la fase d'admissió.

Pujar