elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El restrenyiment estival: un enemic comú que podem combatre amb senzills canvis

El restrenyiment estival: un enemic comú que podem combatre amb senzills canvis
  • 1 de cada 4 espanyols patix restrenyiment, xifra que augmenta a l'estiu per canvis en la dieta i l'activitat física

El restrenyiment es caracteritza per la dificultat per a evacuar la femta, la qual cosa causa una gran incomoditat entre la població. Afecta a tots dos gèneres i a totes les edats i té una especial incidència durant els mesos d'estiu. Segons dades que maneja noVadiet, un de cada quatre espanyols patixen de restrenyiment. Xifra que augmenta a l'estiu, ja que, a mesura que les temperatures pugen, les persones tendixen a canviar els seus hàbits alimentosos i d'activitat física, la qual cosa pot tindre un impacte significatiu en el seu sistema digestiu.

Els experts de noVadiet repassen les causes d'este símptoma, com s'incrementa durant l'estiu i els aliments que hem de prendre per a no patir-lo

1. Quan es considera que una persona està restreta

Considerem que una persona està restreta quan realitza menys de tres evacuacions de femta setmanal. No obstant això, el restrenyiment no sols es mesura per la freqüència de les deposicions, sinó també per la seua qualitat i per diferents símptomes associats.

Les persones restretes solen presentar femta dura i seca, la qual cosa causa dolor i molèsties a l'hora d'evacuar. A més, és comú que experimenten una sensació d'evacuació incompleta i inflor abdominal.

El restrenyiment pot ser ocasional, desencadenat per canvis en la dieta o l'estil de vida, o crònic, persistint durant setmanes o mesos. El restrenyiment crònic pot ser indicatiu de problemes de salut més seriosos, com a trastorns metabòlics o malalties gastrointestinals, i generalment requerix avaluació i tractament mèdic. Entendre quan el restrenyiment passa de ser un problema ocasional a crònic és vital per a buscar l'ajuda adequada i evitar complicacions posteriors.

2. Causes del restrenyiment estival

El restrenyiment durant l'estiu pot ser causat per diversos factors relacionats amb esta època de l'any que, sumats, poden arribar a afectar el funcionament del sistema digestiu, entre ells els experts de noVadiet assenyalen els següents:

Deshidratació

Durant l'estiu, les altes temperatures augmenten la transpiració, la qual cosa porta a una major pèrdua de líquids. Si no es compensa adequadament amb una ingesta suficient d'aigua, la femta poden tornar-se més dures i difícils d'evacuar. Cal tindre en compte, a més, que la deshidratació no sols afecta la consistència de la femta, sinó que també pot alentir el trànsit intestinal, agreujant el restrenyiment.

Canvis en la dieta

És relativament comú que les persones canvien els seus hàbits alimentosos a l'estiu, optant per aliments més fàcils de preparar, sovint processats, alhora que es reduïx la ingesta de fibra. Les vacacions i els viatges també poden contribuir a una dieta irregular i menys equilibrada, la qual cosa impacta negativament en la regularitat intestinal.

Menor activitat física

Les altes temperatures poden desmotivar a les persones a realitzar exercici regularment, però cal tindre en compte que l'activitat física és clau per a estimular els músculs de l'intestí i promoure un trànsit intestinal saludable. Una reducció en l'activitat física, per tant, pot portar a un funcionament intestinal més lent i contribuir al restrenyiment.

Alteració de la rutina

Els viatges i les vacacions interrompen els horaris habituals, incloent-hi els patrons de somni i els moments designats per a anar al bany. Esta alteració de la rutina pot desorientar el ritme circadiari del cos i afectar la regularitat de les evacuacions.

3. Complicacions derivades d'estar restret

El restrenyiment no sols causa una certa incomoditat i malestar, sinó que també pot portar a complicacions més serioses si no es tracta adequadament. Els experts de noVadiet assenyalen les següents:

- Hemorroides. L'esforç excessiu per a evacuar la femta dura pot causar l'aparició d'hemorroides, que són venes dilatades en el recte i l'anus. Poden arribar a ser molt doloroses i causar picazón, sagnat i un gran malestar.

- Fissures anals. La femta dura i voluminosa poden causar xicotetes clivelles o esquinçaments al voltant de l'anus, que són el que es coneix com a fissures anals. Estes fissures provoquen un dolor intens, i sagnat durant i després de les evacuacions.
- Prolapse rectal. En casos severs i crònics de restrenyiment, l'esforç constant pot causar que una xicoteta part del recte es projecte fora de l'anus. Esta condició, coneguda com a prolapse rectal, pot ser extremadament dolorosa i requerir intervenció mèdica.
- Impactación fecal. El restrenyiment sever també pot derivar en una impactación fecal, en el qual la femta es compacten i bloquegen el recte. Esta situació pot ser extremadament dolorosa i, en alguns casos, requerir una extracció manual o una intervenció mèdica que resolga el problema.

4. Alimentació que ajuda a no estar restret a l'estiu

L'alimentació juga un paper molt important en la prevenció i el tractament del restrenyiment, especialment durant els mesos d'estiu. Sonia Clavería, Metgessa de Família del Departament Tècnic de noVadiet ens dona una sèrie de recomanacions per a mantindre un trànsit intestinal saludable:

Augmentar la ingesta de fibra

Els aliments rics en fibra que promouen la regularitat intestinal engloben fruites fresques (com a kiwis, peres i prunes), verdures (com a bròcoli, carlotes i espinacs) i grans sencers (com a avena, ordi i arròs integral). La fibra ajuda a ablanir i augmentar el volum de la femta, la qual cosa al seu torn augmenta el peristaltisme, facilitant el seu pas a través de l'intestí.

Beure suficient aigua

Mantindre's ben hidratat és essencial per a previndre el restrenyiment, ja que l'aigua ajuda a ablanir la femta i facilita el seu trànsit. Així, es recomana beure almenys 8 gots d'aigua al dia, especialment si s'està exposat a altes temperatures o es realitza una activitat física intensa. El consum de fruites, com el meló d'Alger i el meló, també ajuden a augmentar la hidratació.

Incloure probiòtics

Els aliments fermentats, com el iogurt, el quefir, el chucrut i el kimchi, contenen probiòtics que poden ajudar a mantindre un equilibri saludable dels bacteris intestinals que juguen un paper important en la digestió i en l'aprofitament dels aliments.

Evitar aliments processats

Els aliments alts en greixos, sucres i baixos en fibra, com la brioixeria, el menjar ràpid i els refrigeris processats, poden empitjorar el restrenyiment. Reduir el consum d'estos aliments i optar per opcions més saludables pot ajudar a mantindre un trànsit intestinal regular.

Tindre una ajuda complementària

Es poden utilitzar plantes amb activitat estimuladora del peristaltisme, com el sen o la frángula, que es prendran de manera ocasional, mai de manera contínua per a ajudar a resoldre el restrenyiment agut.

Els complements simbiòtics, amb probiòtics i fibra, també suposen una ajuda efectiva en la regulació del ritme intestinal alterat, així com el consum de sals minerals, com el carbonat de magnesi.

5. Altres consells per a millorar el trànsit intestinal

A més d'una dieta adequada, hi ha diversos hàbits i pràctiques que poden ajudar a previndre i alleujar el restrenyiment:

- Mantindre una rutina: intentar anar al bany a la mateixa hora tots els dies entrena al cos per a evacuar regularment. Establir una rutina, especialment després dels menjars, pot ser molt beneficiós per a persones que patixen restrenyiment.

- Fer exercici regularment: l'activitat física regular, com caminar, córrer, nadar o practicar ioga, estimula els músculs de l'intestí i ajuda a moure la femta a través del còlon. Es recomana realitzar almenys 30 minuts d'exercici moderat la majoria dels dies de la setmana.

- Escoltar el cos: no ignorar els senyals de ganes d'evacuar que mana el cos per a previndre que la femta es tornen més dures. Respondre a les ganes d'anar al bany tan prompte com siga possible és fonamental mantindre la regularitat.

- Reduir l'estrés: l'estrés pot afectar el sistema digestiu, causant o agreujant el restrenyiment. Practicar tècniques de relaxació com el ioga, la meditació o la respiració profunda pot ser útil per a reduir l'estrés i millorar la funció intestinal.

En persones amb síndrome d'intestí irritable l'estrés empitjora el seu ritme intestinal augmentant el restrenyiment o la diarrea. En estos casos, a més de les tècniques de relaxació citades, uns certs complements amb Boswellia, safrà, àloe vera, probiòtics i glutamina poden ser especialment beneficiosos, com Paracolon de noVadiet.

Sonia Clavería de noVadiet assenyala que: “El restrenyiment durant l'estiu és un problema molt comú entre la població, que resulta manejable si es prenen les mesures adequades, entre elles estar ben hidratat, fer exercici regularment, consumir una dieta rica en fibra i prendre complements que ajuden a mantindre la regularitat intestinal. A l'estiu, a més, cal ser conscient dels nostres canvis d'hàbits, adaptant-los per a poder gaudir de la temporada estival sense l'inconvenient del restrenyiment”.

Pujar