elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La resposta de la Comissió Europea enfront del COVID-19: mesures i recomanacions

La resposta de la Comissió Europea enfront del COVID-19: mesures i recomanacions
  • S'han posat en marxa una sèrie de mesures que ajudaran a tots els països membres en matèria sanitària, econòmica o de la investigació

La Comissió Europea, amb l'objectiu de frenar l'avanç de la pandèmia i reduir al màxim possible els seus efectes negatius, ha posat en marxa una sèrie de mesures que ajudaran a tots els països de la UE-27 en matèria sanitària, econòmica o de la investigació. Els principis que regeixen la seua acció són el de solidaritat entre els països de la UE i aprofitar el mercat comú per a garantir la circulació de medicaments i equipaments mèdics entre tots els països.

La Comissió Europea està coordinant una resposta comuna al brot de COVID-19, actuant per a reforçar els sistemes de salut pública i mitigar l'impacte socioeconòmic a la Unió Europea. En matèria sanitària, les competències de la Comissió Europea se cenyeixen al suport i a la coordinació d'accions, però està “donant de si” al màxim la seua àrea de competència per a oferir solucions concretes que beneficien al conjunt de la ciutadania.

Sanitat

Creació de la primera reserva d'emergència d'equips mèdics

Com a resposta a la saturació dels sistemes de salut de cada Estat, la Comissió està creant una reserva estratègica en el marc del mecanisme europeu de protecció civil rescEU. Mitja dotzena de països s'han presentat voluntaris per a comprar equipament mèdic que conforme aquesta reserva de material europeu. La Comissió sufragarà el 90% del cost d'aquest equipament. La distribució d'aquest material serà gestionada pel Centre Europeu de Coordinació de la Resposta a Emergències per a garantir que arribe a on siga més necessari.

Primera campanya de licitacions conjunta per a aconseguir material
El dimarts 24 de març s'anunciava que l'adquisició conjunta d'equips de protecció individual promoguda per la Comissió Europea en la qual han participat fins a 25 països de la Unió, fins i tot Espanya, s'ha realitzat amb èxit. Els productors confirmen que, per a cadascun dels articles sol·licitats, cobriran la demanda dels Estats membres que participen en la contractació.

Això significarà que, gràcies a aquestes licitacions conjuntes, hi haurà més màscares de tipus 2 i 3, guants, ulleres, protectors facials, màscares quirúrgiques i vestits per a professionals de la sanitat als cuidadors o els ciutadans que els necessiten realment.

Mesures per a augmentar la producció i garantir la disponibilitat d'equips de protecció individual
Amb l'objectiu de garantir la disponibilitat del material necessari per a Europa, la Comissió ha introduït el requisit d'autorització prèvia per part dels Estats membres per a les exportacions fora del mercat interior d'equips de protecció individual (*EPI). Aquesta es mesurada va en línia amb l'objectiu de la Comissió de garantir la disponibilitat d'aquests equips en el mercat únic de la UE.

Mesures econòmiques

Flexibilitat per a autoritzar les ajudes que els països brinden a les seues empreses
La Comissió Europea ha flexibilitzat el seu règim d'ajudes d'estat. Això significa que els governs de la UE tenen més flexibilitat a l'hora de fer costat al seu teixit empresarial amb:

  • Subvencions directes, avantatges fiscals i pagaments anticipats.
  • Concedir garanties estatals subvencionades per a les empreses amb préstecs bancaris.
  • Garantir subvencions públiques a empreses,
  • Crear salvaguardes per als bancs que canalitzen les ajudes estatals a l'economia real.
  • Concedir assegurances de crèdit a curt termini per a les exportacions.
  • Referent a Espanya, el dimecres, 25 de març, la Comissió va autoritzar els dos sistemes de garantia que es destinaran a empreses i treballadors autònoms. Els sistemes estan dotats amb un pressupost total de 20 000 milions d'euros.

Clàusula general de salvaguarda del marc pressupostari
La Comissió ha proposat i el Consell -representació dels països de la Unió- ha acceptat l'activació de la clàusula general de salvaguarda del Pacte d'Estabilitat i Creixement. Aquesta mesura permetrà als Estats membres adoptar mesures econòmiques sense haver d'ajustar-se als requisits pressupostaris que s'aplicarien normalment.

Reorientació del pressupost de la UE
Es destinaran 37 000 milions d'euros a la lluita contra el coronavirus, amb càrrec a la Iniciativa d'inversió en Resposta al Coronavirus. Amb aquesta iniciativa es pretén mobilitzar la política de cohesió per a respondre, de manera flexible, a les necessitats en els sectors més exposats com són la sanitat, les PIME i els mercats laborals. També per a prestar ajuda als estats més afectats.

Repatriacions
A través del Mecanisme de Protecció Civil de la UE, la UE està ajudant els Estats membres de la UE a repatriar als seus ciutadans atrapats a l'estranger, per l'augment del nombre de restriccions en tercers països. Es calcula que més de 100 mil ciutadans de la UE volen tornar a les seues llars després de la crisi.

Mesures frontereres

Restricció de desplaçaments no essencials
D'acord amb la proposta de la Comissió Europea, tots els Estats membres de l'espai Schengen van aprovar restringir temporalment els desplaçaments no essencials durant un període mínim de 30 dies. El Codi de Davanteres Schengen recull que les decisions de denegació o acceptació d'entrada en el territori d'un Estat membre han de sotmetre's a una avaluació individual realitzada per les autoritats competents. En el cas de salut pública, la responsabilitat recau sobre els Estats membres.

Transport
Per a garantir que les cadenes de subministrament de la UE continuen funcionant, es demana als Estats membres que designen immediatament com a “carrils verds” tots els passos fronterers interns pertinents de la xarxa transeuropea de transport. En aquests carrils verds, els procediments han de reduir-se i simplificar-se fins al mínim estrictament necessari. La Comissió també recomana que els Estats prenguen mesures per a garantir la lliure circulació de tots els treballadors que participen en el transport internacional.

Investigació

Finançament de projectes
Des de la UE s'han finançat diversos projectes que estan participant en les activitats de preparació i resposta enfront del virus. Com a part del programa Horitzó 2020, s'han seleccionat 17 projectes amb 47,5 milions d'euros de finançament per al desenvolupament de vacunes, nous tractaments, proves de diagnòstic, proves mèdiques i sistemes de prevenció.

A Espanya, per exemple, la Comissió dóna suport a una iniciativa de Laura M. Encisam, una professora investigadora del CSIC en l'Institut Català de Nanociències i Nanotecnologia. Ella està desenvolupant una plataforma que permet un diagnòstic ràpid del coronavirus i el seu monitoratge.

Pujar