Requena exhibeix ja en el cor de la Villa el tresor patrimonial de la Diputació
El repte del president de la Diputació, Jorge Rodríguez, d'acostar la institució i el seu patrimoni a les comarques valencianes s'ha convertit en una realitat amb la inauguració aquest divendres a Requena de l'exposició 'Memòria de la modernitat', que exhibeix prop d'un centenar d'obres de Sorolla, Pinazo, Benlliure o Equip Crònica, entre altres, propietat de l'ampli patrimoni artístic de la Corporació provincial.
Rodríguez va prendre la iniciativa de traure aquestes obres de magatzems i despatxos i donar-les a conèixer a tots els ciutadans, al mateix temps que "ajudem als historiadors a reescriure la història de l'art valencià". El president ha insistit a Requena en què "l'única forma d'estimar a la Diputació és que se la conega", i en aquesta línia ha vist la llum el projecte després de "un any d'intens treball per part dels tècnics de l'àrea de Patrimoni i del comisariat de la Universitat de València".
L'exposició, que després de la seua escala en el Museu Florencio de la Font de Requena, on romandrà fins al 3 de setembre, arribarà a Alzira, Gandia, Ontinyent, Torrent i Sagunt, és fruit de la voluntat de la nova Diputació de dignificar la institució i acostar el seu patrimoni a les comarques, i del treball de selecció i recerca dels tècnics de la Universitat, que dirigits per Rafael Gil "han furgat en els fons de la Diputació per a extraure aquestes grans obres, algunes inèdites, dels artistes que han escrit la història de l'art valencià dels segles XIX i XX, i també dels segles XV i XVII".
El comissari de l'exposició, Rafael Gil, ha destacat el "risc" d'un projecte que ha decidit "arribar als valencians amb més dificultat per a accedir a aquestes obres, en lloc de la comoditat d'haver-les exposat en qualsevol museu de València". 'Memòria de la modernitat' compta amb cinc eixos que són al seu torn espais expositius: els pensionats de la Diputació, entre els quals destaquen Sorolla i Pinazo; els paisatges i retrats, molts d'ells desconeguts pels experts; les dones artistes, que evidencien la modernitat d'una institució avançada al seu temps; la identitat valenciana i un apartat molt especial que defineix la mostra, de la tradició a l'avantguarda.
Aquesta avantguarda que pot apreciar-se en moltes de les obres incloses en 'Memòria de la modernitat' és part de l'ADN de la Diputació de València, una institució que a la fi del segle XIX va asseure les bases del que avui poden ser les beques Erasmus, amb un model d'ajudes o pensions per a joves artistes que tractaven de desenvolupar la seua carrera en altres països europeus, cas de Sorolla i Pinazo a París. Els treballs d'aquells joves talents formen part d'un patrimoni provincial que avui comença a descobrir-se i que quedarà recollit en un ampli catàleg en el qual treballen Diputació i Universitat.
"Requena, en el mapa"
L'amfitrió d'aquesta primera parada de l'exposició itinerant del patrimoni de la Diputació, l'alcalde de Requena, Mario Sánchez, ha donat les gràcies a Jorge Rodríguez per "posar a Requena en el mapa i traure de la foscor aquestes obres tan meravelloses". Sánchez ha destacat l'atractiu d'una mostra que "va a servir perquè més persones acaben coneixent el potencial turístic de Requena, que aquests mesos suma als seus Cuevas, el Museu del Vi o el Palau del Cid aquesta exposició amb els tresors de l'art valencià".
Al costat de Rodríguez i Sánchez, han participat en la inauguració oficial de 'Memòria de la modernitat' els diputats Pepe Ruiz, responsable de Patrimoni, Isabel García i Bartolomé Nofuentes.
L'exposició pot visitar-se de forma gratuïta i està acompanyada per una sèrie d'activitats paral·leles, dins del programa 'La Diputació en les comarques' amb el qual Rodríguez tracta de donar resposta a dues de les preguntes que es feia en accedir a la Presidència de la institució: com estimar allò que es desconeix? Per què un ciutadà de Requena, Sagunt o Xera no pot veure un Sorolla original en la seua comarca, prop de la seua casa?
El temple de Sant Nicolás, a escassos metres del museu Florencio de la Font, acull una mostra paral·lela en la qual s'explica la història i el funcionament de la Diputació de València, amb panells gràfics que completen el treball didàctic i divulgatiu que es va iniciar amb el Quadern de la Dipu, dirigit als més xicotets i distribuït pels col·legis, i el Catàleg de Serveis, una aplicació digital actualitzada que arreplega totes les àrees de la institució i el que fa cadascuna d'elles.
A més d'aquestes dues exposicions, Requena gaudirà durant aquests tres mesos d'un altre tipus d'activitats paral·leles, com a sessions teatralizadas, visites guiades nocturnes, tallers, xarrades i col·loquis, i concerts de música organitzats pel programa Sona la Dipu de la Corporació provincial. La Diputació ix a les comarques per a acostar-se als ciutadans i mostrar-los tot el que ha sigut i el que és.