Requena acull la presentació del pla per aprofitar la biomassa que canviarà el model energètic a la comarca
La vicepresidenta de la Diputació, Mª Josep Amigó, l'alcalde de Requena, Mario Sánchez, i el director general de Prevenció d'Incendis Forestals, Diego Marín, obrin la jornada que inclou experiències sobre gestió forestal
El Pla Director establix les bases d'un canvi de model energètic a la comarca i amb retorn econòmic per als ajuntaments
Requena ha acollit la presentació del Pla Director d'aprofitament de la biomassa agroforestal, un document que establix les bases d'un canvi de model energètic a la comarca. La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha obert la jornada acompanyada pel director general de Prevenció d'Incendis Forestals, Diego Marín, i l'alcalde de Requena, Mario Sánchez.
També han participat en l'acte representants de tots els municipis de la comarca. cas del regidor de Medi Ambient i Desenvolupament Rural d'Utiel, Óscar Latorre, l'alcalde de la Venta del Moro, Luis Francisco López, l'alcaldessa de Camporrobles, Inma Alemany, l'alcaldessa de Caudete de las Fuentes, Vanesa López, l'alcalde de Chera, Alejandro Portero, l'alcalde de Fuenterrobles, Adrián Álvarez, l'alcaldessa de Sinarcas, Mª José Clemente, i l'alcaldessa de Villargordo del Cabriel, Carmen Suárez.
El Pla Director és un document que planteja transformar el residu agrícola i forestal en un recurs per a la calefacció dels equipaments municipals, amb un estudi en profunditat que planifica tot el procés productiu, quantifica la bioenergia potencial disponible a la comarca i analitza la seua demanda potencial i els diferents sistemes logístics per a la producció de biomassa. El Pla inclou també un estudi de viabilitat i l'estratègia a seguir mitjançant la implantació d'accions.
“L'aprofitament de la biomassa pot contribuir, d'una banda, a la gestió i millora de les muntanyes i, per una altra, valorar restes procedents de l'agricultura i evitar la seua crema disminuix el risc d'incendis forestals. Així mateix, l'ús d'un recurs renovable i local reduïx les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i representa un estalvi econòmic per a les administracions locals si el comparem amb el consum dels combustibles fòssils”, va explicar la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l'àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó.
En paraules d'Amigó, “la biomassa és un recurs energètic amb un potencial enorme, tant per al proveïment de la comarca com per a fins i tot generar ocupació. Per tant, l'any que ve els ajuntaments podran comprar calderes policombustible per als seus equipaments a través de les subvencions de gestió forestal i prevenció d'incendis de l'estratègia Reacciona”.
Per part seua, l’alcalde de Requena, Mario Sánchez, va agrair “ser part de l'experiència pilot per a l'aprofitament de la biomassa forestal, un recurs abundant a la comarca, a més de posar en valor els recursos d'una manera sostenible i rendible amb els quals es poden previndre els incendis forestals”.
Medi XXI GSA, la consultora encarregada de la redacció del document, va exposar de manera sintètica el seu contingut incidint en què la seua implantació oferix un balanç ambiental i econòmic positiu, concloent que “tot el que no gestionem, serà gestionat pel foc”. A més, la tècnica ambiental de Requena, el regidor de Medi Ambient d'Utiel i l'alcalde de Venta del Moro van compartir les seues experiències, necessitats i reptes en matèria de gestió forestal i prevenció d'incendis forestals.