elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les ‘XI Jornades de Museus Locals’ de L’Etno aborden a Requena la conservació de la indumentària tradicional

Les ‘XI Jornades de Museus Locals’ de L’Etno aborden a Requena la conservació de la indumentària tradicional
  • La nova trobada formativa ha reunit professionals dels més de 30 museus que formen part de l’‘Etnoxarxa’, a professionals de gestió del patrimoni, representants municipals relacionats amb l'àmbit cultural i a estudiants

MÉS FOTOS
Les ‘XI Jornades de Museus Locals’ de L’Etno aborden a Requena la conservació de la indumentària tradicional - (foto 2)

L’Etno, Museu Valencià d’Etnologia, ha organitzat les ‘XI Jornades de Museus Locals’, que en esta ocasió s'han celebrat en el Palacio del Cid-Museo del Vino de Requena i s'han centrat en la conservació i manipulació de la indumentària tradicional. L’encontre ha reunit professionals dels més de trenta museus que formen part de la Xarxa de Museus Etnològics Locals de la Diputació de València, l’‘Etnoxarxa’, a professionals de gestió del patrimoni, representants municipals relacionats amb l'àmbit cultural i a estudiants d'estes especialitats.

Estes jornades formen part del programa formatiu que el museu de la Diputació de València i el servei de Formació van posar en marxa l'any 2012 amb l'objectiu de convertir l’‘Etnoxarxa’ en un espai per a la millora de la formació dels responsables de museus locals. Així mateix, tenen una clara vocació territorial, i és que cada any es desenvolupen en un municipi dels quals componen l’‘Etnoxarxa’, la qual cosa permet que els museus locals presenten les seues col·leccions i les seues instal·lacions.

El diputat de Cultura, Paco Teruel; l'alcaldessa de Requena, Rocío Cortés, i el director de L’Etno, Joan Seguí, van inaugurar les jornades. El titular de Cultura va destacar la trajectòria d'estes trobades, i va apuntar que “el que va començar sent un projecte s'ha convertit, 12 anys més tard, en una cita ineludible; en este temps s'han abordat problemàtiques molt diverses, des de l'inventari i la catalogació dels fons, la comunicació, l'educació i la mediació”.

“Una dels senyals d'identitat d'estes Jornades formatives -va continuar Paco Teruel- ha sigut sempre la seua vocació viatgera; enguany el nostre amfitrió és Requena, i no podia ser d'una altra manera si tenim en compte la temàtica triada per a esta edició: la conservació preventiva i l'exhibició de materials tèxtils i d'indumentària”.

Així mateix, va destacar que una dels seus senyals d'identitat de la localitat és “l'ingent i magnífic treball de recuperació i difusió realitzat en l'àmbit de la indumentària, treball reflectit en l'esplèndida exposició ‘A lo labradora’, del Museu Municipal de Requena”. El diputat va voler recordar també el treball de Fermín Pardo, “que tan efectiu i inspirador ha sigut i està sent”.

Objectius

Els principals objectius de les Jornades Formatives de Museus Locals són, d'una banda, proposar un espai de trobada i intercanvi d'idees i experiències entre el personal tècnic relacionat amb la gestió dels museus i el patrimoni etnològic, i, per un altre, proporcionar un marc teòric i conceptual de la matèria a tractar a través d'experts, a més de presentar casos pràctics i solucions concretes per a la millora del treball diari d'estos professionals.

En esta nova edició, s'han abordat els criteris bàsics de la conservació preventiva de les col·leccions d'indumentària, els processos de manipulació, transport i exhibició d'este tipus de peces, així com la idoneïtat dels materials utilitzats per a la seua conservació i magatzematge, i els procediments més indicats per a reduir els danys d'este tipus de peces. Tot això treballat des de la perspectiva d'un museu local, amb solucions pràctiques i assequibles adaptades als escassos recursos i mitjans d'estes realitats. En finalitzar la jornada els assistents van visitar l'exposició ‘A lo labradora’, en el Museu Municipal de Requena.

El curs ha comptat amb la presència de Mercè López, conservadora del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa CDMT; Silvia Brasero, conservadora-restauradora de teixits i indumentària del Museo del Traje (CIPE) de Madrid, i María Antonia Herradón, conservadora-Cap del museu de la Real Academia de Bellas Artes  de San Fernando (Madrid).

Pujar