elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Renfe activa sistemes intel·ligents de videovigilància en diverses estacions de la Comunitat Valenciana

Renfe activa sistemes intel·ligents de videovigilància en diverses estacions de la Comunitat Valenciana
  • Aquestes són les poblacions que compten amb el Renfe Smart Security Station

MÉS FOTOS
Renfe activa sistemes intel·ligents de videovigilància en diverses estacions de la Comunitat Valenciana - (foto 2)

Renfe ja ha instal·lat els primers equips de videovigilància intel·ligent en més de 60 estacions de Rodalia de tota Espanya. És el primer pas per a la completa digitalització dels sistemes de seguretat de 483 estacions de Rodalia, un projecte denominat ‘Renfe Smart Security Station’ (RS3), que haurà de culminar en 2024 i que s'emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Unió Europea NextGenerationUE.

En el Nucli de València, s'ha instal·lat ja el sistema en les estacions d'Alfafar-Benetússer, Catarroja i Gandia en la Línia C-1 i a Alzira en la C-2. El sistema de videovigilància està en instal·lació en altres 10 estacions del Nucli, 8 estacions de la C-6 que són: València Font Sant Lluís, Albuixec, El Puig, Puçol, Sagunt, Almenara, Borriana-Les Alqueries i Vila-real i també s'està instal·lant a Xàtiva, en la C-2, i a Bunyol, en la C-3.

Aquest nou sistema recopila i processa de manera anònima i automatitzada milers de dades a través del sistema CCTV de cada estació i els integra en un quadre de comandament únic. L'objectiu és millorar la seguretat i l'experiència del client, sempre des del compliment estricte de la normativa de protecció de dades. De moment, a més de les 60 estacions que ja han posat en marxa el nou sistema, altres 49 ja compten amb la instal·lació del sistema d'analítica i altres 78 estacions estan en procés d'obra d'instal·lació, que es preveu concloguen en el primer trimestre de 2023. A més, s'ha fet el replanteig d'obra en 276 estacions més.

Per a implementar aquestes solucions Renfe ha contractat a empreses capdavanteres en tecnologies d'analítica i intel·ligència d'imatges, entre les quals es troben Infinity Neural i Imotion Analytics, startups accelerades amb el nostre programa d'innovació TrenLab.

El projecte ‘Renfe Smart Security Station’ (RS3), que compta amb un pressupost de 31,7 milions d'euros i que ha sigut finançat amb fons de la Unió Europea, va començar a la fi de 2021 i finalitzarà al llarg de 2024.

Durant aquest temps se substituiran més de 5.000 càmeres de seguretat analògiques per càmeres IP, que permetran compartir la informació arreplegada a través del sistema CCTV en un sistema de videoanalítica integrat.

Així mateix, el projecte RS3 preveu la instal·lació de 500 servidors d'última generació i la renovació de sistemes operatius, instal·lacions i elements digitals de les estacions de Rodalia. També preveu la instal·lació d'aproximadament 500 sondes de ciberseguretat per al seu monitoratge, control i anàlisi. L'objectiu final és augmentar els nivells de seguretat digital i de ciberseguretat.

Anàlisi de l'afluència

Gràcies a aquest sistema intel·ligent de seguretat es podrà conèixer el que està passant en les estacions de Renfe Rodalia en temps real. Per exemple, mitjançant l'anàlisi de l'afluència, en cas que siga necessari, es podrà dirigir més personal a les estacions que ho necessiten a cada moment. També es podran detectar, de manera automatitzada, incidents relacionats amb la seguretat com a caigudes de persones i objectes a les vies, incendis, actes vandàlics o el frau en l'accés.

Tenir accés a informació en temps real sobre l'evolució del servei de Rodalia és clau per a millorar l'experiència del passatger, que preval la certitud i fiabilitat a l'hora de triar un mitjà de transport. No en va, la freqüència i la puntualitat són els principals atributs que ha de complir el transport col·lectiu per a aconseguir atraure viatgers del cotxe privat, un dels objectius de Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

Algorismes d'intel·ligència artificial

El sistema RS3 recopila imatges de les estacions que s'integren en un sistema de videoanalítica, on es processen i analitzen amb algorismes d'intel·ligència artificial. Posteriorment, les imatges tractades són eliminades del sistema en qüestió de mil·lisegons. Per a implementar aquestes solucions Renfe ha contractat a empreses capdavanteres en tecnologies d'analítica i intel·ligència d'imatges, entre les quals es troba Imotion Analytics.

En total, aquest projecte contempla la instal·lació de 6.451 dispositius per a la posada en marxa d'un circuit tancat de CCTV i d'un sistema d'analítica de vídeo intel·ligents. A més, aquests dispositius aniran acompanyats de sistemes de control d'accessos, equipaments de control elèctric o elements de comunicació per a la connexió dels diferents equips IP, entre altres instal·lacions.

Pujar