Reivindiquen un nou model residencial amb escut sanitari davant la pandèmia del COVID-19
La COCEMFE CV planteja un gir en la construcció i reforma que done resposta a les necessitats actuals
La Confederació de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica de la Comunitat Valenciana, COCEMFE CV, al costat de les seues organitzacions, reivindica la implantació d'un nou model de residències que incloga un escut sanitari que garantisca la protecció de les persones residents davant situacions com la pandèmia per COVID-19.
En aquest sentit, ha mantingut diversos contactes amb responsables de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per considerar “fonamental i urgent” abordar un nou model de residències que fomente l'autonomia personal i l'accessibilitat universal, i que genere espais que actuen com un ‘escut sanitari’ de protecció de les persones residents davant situacions com l'actual.
Aquesta preocupació, recalca l'entitat, es justifica en què la licitació de la remodelació de la residència de Carlet, la major de tot el territori valencià, ha sigut publicada sense tindre en compte les aportacions realitzades per COCEMFE CV i sense realitzar esment a les necessitats derivades de l'actual situació de pandèmia.
El president de COCEMFE CV, Juan Mondéjar, ha recordat que la situació viscuda recentment en les residències ha sigut molt greu: “La pandèmia ha deixat palesa la necessitat d'actualitzar el model residencial d'atenció a persones amb discapacitat, que considerem obsolet, i la urgència de garantir la seguretat i unes condicions dignes per a les persones residents, el col·lectiu més colpejat per la pandèmia”, ha assenyalat.
Mondéjar ha manifestat la seua “sorpresa i preocupació per no haver obtingut un compromís i implicació com la greu situació requereix” i ha puntualitzat que la Conselleria encara és a temps d'abordar aquest assumpte i seguir la línia estratègica de fomentar l'autonomia personal i rescatar persones, i abandonar així models estrictament asistencialistas, amb l'aplicació de millores en les reformes i obra nova en els centres i residències.
Seguretat i autonomia des de l'accessibilitat
Aquesta proposta, que és un punt de partida i està oberta a introduir aportacions, es basa en mòduls residencials a manera d'apartaments amb serveis comunitaris i altres de servei i administració. Aquests mòduls poden adaptar-se a les necessitats per a convertir-se en espais més semblants a una llar i aconseguir així una atenció més centrada en la persona i una protecció adequada, amb la inclusió de zones netes de servei que puguen utilitzar-se per a prendre la temperatura, realitzar proves PCR o per a la col·locació d'equips de protecció. L'entitat destaca que no es tracta de *medicalizar les residències, sinó d'humanitzar-les i adaptar espais a noves necessitats.
COCEMFE CV ha desenvolupat així una proposta de model arquitectònic inclusiu i *escalable a qualsevol tipologia de centre, ja siga residència de persones majors, de discapacitat o infància i adolescència, que va presentar el mes de maig a la Conselleria d'Igualtat.