Reduflación: menys quantitat, mateix preu en el supermercat
L'OCU adverteix sobre aquesta tècnica pensada per a pujar preus sense que el comprador repare en això
L'OCU alerta que omplir la cistella de la compra és cada vegada més car. L'increment de preus d'algunes matèries primeres bàsiques, sumat als disparats preus de l'energia i els combustibles es deixen sentir en la cistella de la compra.
Inflació al 7,5%, reduflación a la vista
La inflació se situa ja en el 7,5% anual, uns valors no vistos en més de 30 anys. Davant això, hi ha qui tracta de disfressar les pujades de preu, usant trucs que no són més que maniobres de distracció per als consumidors: és el que els experts criden "reduflación", que engloba a un conjunt de tècniques pensades per a pujar preus sense que el comprador repare en això.
Promocions, ofertes, descomptes irreals
En l'últim estudi de preus en supermercats de l'OCU ja es van veure bastants exemples de productes que aparentment no pugen de preu, però en realitat si ho fan, perquè el que succeeix és que es cobra el mateix per menys quantitat de producte.
Marques com a Gall, Danone, Pescanova o Tulipa han recorregut ja a la tàctica de mantindre el preu a costa de reduir la quantitat de producte dels seus envasos.
Embotits: mateix preu, menys grams
No són els únics: veiem que marques com Campofrío o Revilla també ho estan fent. El sobre de xoriço Revilla s'embene a un preu fix d'1 euro, com s'indica en l'envàs, però abans contenia 80 grams d'embotit però ara conté tan sols 70 grams. Abans tenia 14 rodanxes de xoriço… i ara només 12.
Campofrío venia per 1 euro un envàs de 110 g de pernil cuit, que fa uns mesos passe a ser de 100 g. Ara, ha llançat una promoció en la qual regala un 10% més sobre un envàs que conté 90 g. El preu continua sent 1 euro i, quan finalitze la promoció, tindrà quasi un 20% menys de pernil que al principi del procés.
No obstant això, al consumidor el que li crida l'atenció és el símbol d'un euro, destacat clarament en l'envàs, que aconsegueix l'objectiu: aparenta ser realment molt barat, fent l'efecte que es mantenen els preus, quan t'estan donant bastant menys.
Pepsi de 2 litres? Ja no...
Un altre cas és el d'un conegut refresque, Pepsi-Cola: la botella de 2 litres ha deixat passe a la botella de 1,75 litres. I el canvi ha coincidit a més amb un augment de preus: en 2021 el preu mitjà d'aquest producte era 1,33 euros i ara puja a 1,48. La reduflación aqui cerca emmascarar un increment de preus encara major, del qual el consumidors no se sol donar compte.
No piques: compara preus per unitat de mesura
El consell de l'OCU és que quan estigues omplint el teu carro no et fies sense més de reclams com a “oferta”, “promoció especial”, “descompte”: fixa't en el contingut que mostra l'envàs o, millor encara, en comptes de comparar el preu per producte o per envàs, comparar el preu per unitat de mesura, per quilo, per litre o per metre (o 100 ml en els productes cosmètics o d'higiene): només així sabràs quina és l'opció realment més econòmica.
Els establiments estan obligats per llei a mostrar el preu per unitat de mesura per a així permetre una comparació fiable.
La pujada de preus en aquests mesos ha sigut generalitzada, pràcticament no es lliura cap producte. Ara més que mai és necessari triar establiments amb bon nivell de preus per a la teua cistella de la compra: triar un súper barat sempre suposarà un estalvi respecte a fer la compra en una cadena de les més cares.