elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Record per a la normalitat: els experts insisteixen a donar batalla al covid

Record per a la normalitat: els experts insisteixen a donar batalla al covid
  • Adverteixen que el virus ha anat mutant generant noves variants pel que les anteriors dosis no són efectives

Fa quasi tres anys que el COVID-19 va arribar a les nostres vides per a posar-nos el món potes enlaire, va canviar la nostra manera de pensar, d'interactuar i fins de relacionar-nos. Amb el virus va aterrar un confinament de tres mesos, els hospitals es van col·lapsar i els sanitaris es van convertir en una espècie d'herois sense capa que lluitaven per a salvar vides mentre milers de persones emmalaltien, i les vacunes es convertien en l'antídot més esperat.

No obstant això, hui més de 30 mesos després, i havent recuperat pràcticament la “normalitat”, la societat sembla haver oblidat la situació tan dramàtica que es va viure i posen en dubte si és eficient la dosi de record enfront del COVID-19. Doncs bé, els experts són categòrics en aquest assumpte, la segona dosi de record enfront d'aquest virus són necessàriescontra les noves variants, especialment en els grups vulnerables.

Si bé és cert que les vacunes no impedeixen que ens infectem de la malaltia, sí que ha quedat demostrat la seua eficàcia a previndre infeccions greus, “ les vacunes actuals han evitat ingressos hospitalaris, gravetat i defunció. Se sospita que si no haguérem vacunat massivament haguérem tingut una mortalitat major a la qual hem tingut”, afirma Rodrigo Abad, metge de família i coordinador nacional del Grup de Tutors de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària.

No obstant això, el fet que es necessite injectar-se una altra dosi un cert temps després d'haver rebut una provoca una sensació de cansament i fatiga en la societat que posa en dubte si aquestes són realment necessàries. Per això, els experts adverteixen que el virus ha anat mutant generant noves variants per a les quals les anteriors dosis no són efectives i ara en època tardorenca, a l'ésser un virus estacional i cíclic, s'espera un repunt considerable, per la qual cosa és convenient previndre la infecció amb la vacuna de reforç.

A més, el doctor Abad assenyala que "sabem que l'estat d'immunitat que confereix la vacuna disminueix molt als sis mesos de l'anterior vacunació”, per la qual cosa els anticossos descendeixen i el cos necessita tornar a generar-los amb una nova dosi.

D'altra banda, també és cert que els especialistes insisteixen que “de moment el “booster” només és imprescindible en la població més vulnerable, els altres estan protegits de la infecció greu, no de la infecció”, afirma el Marcos López Hoyos, de la Societat Espanyola d'Immunologia (SEI).

En definitiva, el COVID-19 segueix present en les nostres vides per molt que ens obstinem a passar pàgina i les vacunes o les màscares són un símbol que ens recorda dia a dia que no hem de baixar la guàrdia i mantindre les mesures de prevenció necessàries per a evitar reviure moments com els que es van produir fa anys.

Pujar