elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una recerca mostra l’interés industrial de la comunitat microbiana de l’intestí de l’escarabat Pachnoda marginata

Una recerca mostra l’interés industrial de la comunitat microbiana de l’intestí de l’escarabat Pachnoda marginata

    Personal investigador de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt de la Universitat de València (UV) i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha publicat un estudi que revela una comunitat microbiana molt diversa i el potencial de l’intestí de la larva de l’escarabat Pachnoda marginata com a font de diversitat microbiana d’interés industrial. El treball publicat en la revista “npj Biofilms and Microbiomes” destaca que s’han caracteritzat activitats biològiques i vies metabòliques relacionades amb la degradació de la cel·lulosa, la producció de metà i la reducció de sulfat.

    “L’intestí de Pachnoda és molt sorprenent perquè des del punt estructural, microbià i bioquímic sembla l’intestí d’una vaca en miniatura, tot i haver evolucionat de manera totalment independent d’aquests ruminants”, destaca Àngela Vidal-Verdú, primera signant de l’article i investigadora predoctoral del programa Formació del Programa Universitari (FPU) a la Universitat. En aquesta recerca també participen investigadors de la spin-off del Parc Científic de la UV Darwin Bioprospecting Excellence, de la Universitat de Brandenburg i del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular (UV). 

    Els microbiomes intestinals dels insectes tenen un paper crucial en el seu desenvolupament i estan influenciats pels hàbits alimentaris especialitzats i l’estructura morfològica del seu intestí. Els escarabats del gènere Pachnoda tenen un intestí altament diferenciat, amb una dilatació marcada en l’intestí posterior que s’assembla a un xicotet rumen (primer dels quatre estómacs dels ruminants). En l’estudi s’ha investigat detalladament l’espècie Pachnoda marginata per a comprendre la seua ecologia microbiana.

    Juli Peretó, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular (UV) i Manel Porcar (I2SysBio i Darwin Bioprospeting), investigadors principals del projecte, remarquen el potencial biotecnològic d’algunes de les comunitats microbianes presents en l’intestí de Pachnoda que, per exemple, poden semblar-se a una planta de producció de biogàs.

    Utilitzant tècniques de genòmica ambiental (metagenòmica) que permeten analitzar els genomes presents en un determinat ambient, es va analitzar la comunitat microbiana a cada secció de l’intestí de P. marginata. Es va trobar un gradient microbià des de comunitats aeròbies a l’intestí anterior fins a comunitats estrictament anaeròbies a l’intestí posterior. 

    Aquest estudi suposa un pas important cap a la comprensió de les complexes comunitats microbianes que habiten l’intestí altament compartimentat de P. marginata, un estudi d’ecologia microbiana que encara no s’havia fet, i que obri portes a futures investigacions en aquest camp.

    Aquesta recerca ha comptat amb el suport de l'Agència Estatal d’Investigació, de la Unió Europea i de l’Agència Valenciana de la Innovació.

    Pujar