Castellano

Rebaixes Estiu 2020: la venda online guanya terreny a la compra física després de l'estat d'alarma

Rebaixes Estiu 2020: la venda online guanya terreny a la compra física després de l'estat d'alarma

    Aquesta setmana milers de comerços donaran el tret d'eixida al període de rebaixes, una temporada de descomptes que enguany serà més atípica que mai. Les caigudes experimentades pel sector *retail durant l'estat d'alarma unides a les mesures de distanciament de la “nova normalitat” no sols marcaran el modus operandi dels consumidors, sinó també el de les botigues. El comparador Encert analitza la situació.

    Així, s'estima que durant la quarantena el sector retail ha experimentat caigudes de fins al 70% en alguns casos. A això cal afegir que els mesos d'abril i maig –amb la celebració del Dia de la Mare i el Pare, la Setmana Santa i el Pont de Maig, entre altres– són la millor època per a aquest mercat.

    DESCOMPTES AGRESSIUS PER A SALVAR LA TEMPORADA

    Les previsions, segons indica Acierto.com, apunten cap al llançament de descomptes agressius –al voltant del 70%–, amb els quals les marques intentaran donar eixida a l'estoc acumulat durant l'hivern, però també animar als consumidors a comprar i “salvar la temporada”. Alguns consistoris, a fi de donar suport al comerç local, han llançat també les seues pròpies iniciatives.

    No obstant això, el moment, marcat per la incertesa econòmica –el coronavirus ha portat a moltes famílies al ERTE o directament a perdre el seu treball, i el Banc d'Espanya preveu un increment de la taxa d'atur del 14% al 20%– no ho posa fàcil.

    LES VENDES ONLINE S'IMPOSEN A les VENDES FÍSIQUES

    Per sort, existeixen indicis de recuperació. Segons apunten fonts del sector que van decidir avançar els descomptes, si bé les rebaixes a les botigues físiques han caigut respecte de l'any anterior, no ha ocorregut el mateix amb les rebaixes online. En concret, les xifres que maneja el comparador revelen una caiguda d'entre el 20% i el 40% en els comerços físics; mentre que les vendes virtuals han arribat a augmentar fins al 40% respecte de la temporada de 2019 en algunes cadenes.

    Els números no sorprenen si tenim en compte que Espanya ocupa el quart lloc de la Unió Europea en transaccions d'aquest tipus. El perfil de comprador més habitual l'encarnen els homes menors de 25 anys. D'altra banda, cal tindre en compte que l'adquisició online és menys impulsiva, és a dir, molt més meditada. Fins a tal punt que el 93% dels consumidors comparen abans de comprar online.

    La presa de consciència sobre les possibilitats de contagi –encara que la majoria de negocis compten amb sistemes de desinfecció de les peces– ha tingut molt a veure. Un altre canvi que s'observa està relacionat amb la mena de roba que es compra. El consumidor actual no acudeix a esdeveniments, fires i, en molts casos, tampoc al seu lloc de treball físic. Això fa que la classe de peça siga una altra.

    MÉS INDICIS DE RECUPERACIÓ

    Més enllà del comentat, l'obertura de fronteres permetrà incrementar la facturació, segons indica el comparador Encert. I es preveu que en les zones costaneres aquest augment siga superior, tal com es dedueix de les últimes dades als quals ha tingut accés el comparador. Per no parlar que fins a 2 de cada 4 espanyols esperen al període de rebaixes per a comprar-se roba. Enguany podran gaudir de major varietat i majors descomptes.

    Per a acabar cal tindre en compte una altra dada més: el 62,5% de consumidors compra pel mer fet de trobar-se amb un producte rebaixat, però no perquè el necessite. En tot cas ací entren en joc també altres factors com la influència de la publicitat. Tal és així, que 3 de cada 5 espanyols consideren que els anuncis són capaços de condicionar-los. I fins al 70% dels enquestats va reconéixer haver "caigut en la temptació" després de veure un espot.

    Pujar