La ramaderia valenciana en crisi: augmenta un 20% el preu dels pinsos, la llum, el gasoil i el gas
AVA-ASAJA demana campanyes de promoció dirigides a impulsar el consum de carn en les llars i una llei eficaç per a repercutir l'alça d'inputs en el preu final
La inflació de les matèries primeres afavorida en un context mundial colpejat per la pandèmia s'està encebant de manera especialment greu amb els ramaders. Segons adverteix l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) a partir de les últimes dades del Ministeri d'Agricultura, els preus dels pinsos per a alimentació animal han experimentat en un any –de juliol de 2020 a juliol de 2021– un increment de fins a un 20% segons espècies, a causa de l'encariment dels cereals, la qual cosa empitjora la crisi de rendibilitat que venen travessant els ramaders.
L'evolució interanual de les cotitzacions dels pinsos sobrepassa el 20% en les gallines ponedores (+20,85%), engreixament de polits (+20,51%) i encebe jònecs (+20,21%). Altres cabanyes castigades per l'alça de les despeses en alimentació són boví lleter PC (+19,37%), encebe porcs (+19,13%), encebe corders (+18,29%), caprí lleter PC (+18,79%), oví lleter PC (+17,23%) i conilles reproductores (+16,21%). Així mateix, els ramaders adverteixen de l'increment d'altres costos de producció que afecten la resta d'empreses com la llum, el gasoil i el gas.
AVA-ASAJA reclama a totes les administracions la posada en marxa de campanyes de promoció dirigides a impulsar el consum saludable de carn local en les llars, a fi de contrarestar, d'una banda, la pujada dels inputs en les explotacions ramaderes i, per un altre, el descens tant de les exportacions a països asiàtics com de la demanda del canal Horeca. L'organització agrària també demanda una reforma efectiva de la llei de la cadena alimentària a fi que totes les baules puguen rebre una compensació digna, de manera que si pugen els costos els ramaders tinguen la capacitat de repercutir-ho en el preu que perceben i així succeïsca successivament fins al preu final.
El responsable de bestiar boví, Ramón Morla, que dirigeix l'explotació lletera Habite Holstein a Bétera, subratlla “la necessitat d'actuar immediatament si volem evitar el tancament de més granges. No cal anar en contra de ningú, a través de campanyes d'informació cal demostrar els beneficis que comporta per a la salut la ingesta moderada de carn, de llet i d'altres productes ramaders. Sembla que no hem aprés una lliçó de la pandèmia: si deixem de produir ací amb la màxima qualitat i sostenibilitat, en el futur poden tancar les fronteres o podem passar a dependre del que vulguen enviar-nos països tercers amb menys exigències en qualitat, respecte mediambiental i benestar animal. Cal fer entendre a consumidors i grans superfícies que les coses ben fetes tenen un cost i com a societat no podem permetre'ns el luxe de perdre-les per uns pocs cèntims el quilo”.
La responsable de la sectorial de bestiar oví-caprí d'AVA-ASAJA, Elvira Chorques, assegura que “la gran majoria de les granges valencianes no tenen terres on cultivar cereals i han de comprar tots els pinsos. Tant aquests com la resta de costos no paren de pujar, però els ramaders no podem repercutir-lo al preu que percebem per la carn. A més, com les vendes de corder són menors que abans de la pandèmia, ens gastem més a alimentar a cada animal. Si abans veníem un corder quan aconsegueix els 18 quilos de pes, ara no el podem fer fins que sobrepassen com a mínim els 23 quilos.”
Per part seua, el responsable d'avicultura, Francisco Requena, explica que “totes les despeses pugen, fins i tot la pellorfa de l'arròs que col·loquem en el sòl per als ocells. Però, al mateix temps, algunes de les principals vies de demanda baixen, com els restaurants, els hotels o fins i tot els menjadors escolars, ja que amb la pandèmia molts col·legis han decidit tancar-los”. El responsable de bestiar porcí, José Antonio Alfonso, afig que “a l'escalada dels pinsos cal lamentar la disminució de les exportacions, amb el que el llindar de rendibilitat s'estreny per tots dos costats”.