Rafelbunyol exposa la seua Smart Small City, en les Jornades Smart Cities de València
L'Ajuntament de Rafelbunyol va participar, divendres passat, en una taula redona sobre la normativa en el desenvolupament de les Smart Cities, en l'I Congrés Internacional Smart Cities for Citizen a València celebrada els dies 7 i 8 de juny en l'espai Vés-los i Vents de la Marina de València, a la qual van acudir agents, especialistes i grans municipis pioners en la implantació d'aquests nous reptes urbans.
Marta Fenollosa, tècnica d'urbanisme, projectes europeus i coordinadora de Smart Cities de l'Ajuntament de Rafelbunyol, al costat de l'alcalde de Benidorm, Antonio Pérez, el regidor de l'Ajuntament d'Alcoi, Manuel Gomicia i el regidor de Villareal, Paco Valverde, va exposar en la taula redona la importància que tenen els xicotets municipis per a Espanya i com el fet de tenir menor densitat demogràfica no hauria d'estar renyit amb convertir-se en Ciutats Intel·ligents.
Segons l'objectiu 11 de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de l'ONU i l'Agenda Urbana Europea 2020, hem d'aconseguir que les ciutats siguen inclusives, segures, resilients i sostenibles. Objectius que són més fàcils d'aconseguir amb eines com la smart cities, per al qual es necessiten ajudes que, de moment, s'han centralitzat en les grans ciutats i amb el nou Pla de Territoris Intel·ligents també en àrees rurals.
La falta de mitjans tècnics, tecnològics i humans, la falta de recursos financers, el no trobar smart cities de municipis de similars característiques a Rafelbunyol, d'on nodrir-nos amb les seues experiències, la novíssima regulació, han suposat un fre en la implementació de la smart city a Rafelbunyol que ha suposat una oportunitat per a parar i planificar, per la qual cosa va signar conveni amb el Think Tank de Avaesen, i estem esperant la posada en marxa de la plataforma Smart de la Diputació *ENTILO de codi obert-pel cost zero, la disminució de la dependència respecte al proveïdor i l'avantatge de nodrir-nos de desenvolupaments fets per tercers- plataforma on esperem poder desenvolupar projectes integrats. Alhora, que es va fer una crida, des d'aqueixa important taula redona, a les empreses especialitzades en el sector perquè oferisquen a Rafelbunyol aqueix "vestit a mesura" per a la gran majoria de municipis espanyols que són com Rafelbunyol.
Rafelbunyol, un municipi de al voltant 9000 habitants, és considerada per tant, una small city, com el 90% de municipis espanyols.
Fenollosa va manifestar que: "La Smart City ja no és el futur sinó el present. No obstant açò, estem en un escenari on les médium i small cities no són prioritat."
Al seu torn, la Coordinadora de Smart Cities de l'Ajuntament va fer una crida, a les empreses especialitzades en el sector perquè oferisquen a Rafelbunyol aqueix "vestit a mesura" per a la gran majoria de municipis espanyols que són com Rafelbunyol.
Mentre planifiquem mesures a llarg termini amb compromisos de consignació pressupostària i de seguiment i esperem la plataforma de la Diputació, Rafelbunyol està desenvolupant i aplicant mesurades de modernització i Smart com la nova Administració electrònica, la Línia Verda, l'impuls de l'activitat en xarxes socials o la Tele-lectura de comptadors, entre unes altres.
L'Alcalde de Rafelbunyol, Fran López López, amb la ferma voluntat d'aconseguir que Rafelbunyol siga una ciutat eficient i sostenible, afirma que "oferim el nostre municipi tant per a projectes pilot d'innovació on experimentar nous productes i tendim la mà per a escometre aliances estratègiques amb les universitats i instituts tecnològics. Som molt actius en projectes europeus pel que ens oferir-nos com a socis en tots els nivells per a l'execució dels mateixos"