L'hort ecològic de l'IES de Rafelbunyol
L’IES de Rafelbunyol sempre ha apostat per la sostenibilitat i el desenvolupament d’un hort escolar. En el curs 18-19 aprofitant que teníem el primer programa PMAR3, es va reiniciar aquest hort, que portava uns anys parat, amb un enfocament més ecològic. L’equip directiu apostà per un aprenentatge servei i intergeneracional, vam rebre en aquest projecte l’ajuda de pares i iaios que amb la seua experiència van fer possible la difícil posada en marxa d’aquest projecte. Cal dir també que l’ajuntament va col·laborar amb la donació de plantes aromàtiques i amb l’ajut del tècnic de jardineria que ens feu un molt bon assessorament.
A partir del curs 19/20, el professor Alfonso Robledo, ha seguit desenvolupant en l'IES Rafelbunyol, un projecte educatiu basat a dur a terme un hort ecològic, on els alumnes del PR4, desenvolupen destreses no sols per al cultiu d'horta, sinó que adquireixen molts altres valors personals que els seran útils en el seu futur, com són la satisfacció personal per un treball ben fet, el treball en equip, la recompensa davant l'esforç i que valoren la dedicació que comporta el treball en el camp. A més, alguns d'aquests alumnes veuen en aquest camp la seua eixida professional cap a cicles formatius de jardineria, silvicultura o capacitació forestal, ja que els obri nous horitzons de coneixement que l'ensenyament reglat convencional no els proporciona.
Aquest treball ha servit com a referent per a altres centres, per la qual cosa, en l'institut de Rafelbunyol, el docent avantdit està impartint un curs orientat a la formació de professors d'altres centres de la Comunitat Valenciana, a través del *Cefire (Centre de Formació i Recursos del Professorat), perquè implementen en els seus centres un hort escolar i tot el programa pedagògic associat.