Rafa Climent: “Demanem solucions al conflicte amb Algèria que pot suposar pèrdues superiors als 250 milions d'euros en exportació”
A la disminució de les exportacions se suma la pèrdua de clients, que amenaça la competitivitat de les empreses valencianes a Algèria
La Comissió de Seguiment per a la defensa dels interessos productius valencians es reunirà la setmana pròxima
El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha exigit al Govern Central una solució al conflicte diplomàtic entre Espanya i Algèria que manté bloquejats els intercanvis comercials amb aquest mercat estratègic.
Des que el passat 8 de juny Algèria decidira trencar el Tractat d'Amistat amb Espanya i bloquejar l'enviament de mercaderies, la conselleria d'Economia Sostenible ha estat al costat dels sectors productius i de les empreses valencianes que viuen amb preocupació una situació que es prolonga ja quasi tres mesos.
Des del minut un el conseller Climent va demanar al Govern central una resposta diplomàtica ràpida i seriosa davant la crisi de les relacions amb Algèria, així com que convocara a les comunitats autònomes per a informar sobre l'impacte econòmic derivat d'aquesta situació i les mesures necessàries per a pal·liar la incertesa de les empreses exportadores.
Des de la Conselleria d'Economia s'atén de forma personalitzada a les empreses valencianes a través de la infraestructura de l’Ivace a Algèria. En data de hui s'han atés en destí a 35 empreses valencianes de diversos sectors.
A més s'ha convocat per a la setmana vinent, per part de la Direcció General d'Internacionalització, a la Comissió de Seguiment per a la defensa dels interessos productius valencians per a recollir de nou la veu dels sectors exportadors més afectats així com proposades per a traslladar-les a tots els nivells institucionals, després de la recepció en les últimes setmanes de noves informacions sobre la preocupació per les conseqüències que aquest bloqueig està generant en diferents sectors econòmics.
El mercat algerià és un mercat estratègic per a diversos sectors exportadors de la Comunitat Valenciana com el de les frites i esmalts, productes ceràmics i maquinària mecànica. Altres sectors que es veuran afectats pel bloqueig són el de maquinària elèctrica, peces de vestir, matèries plàstiques i productes químics.
Les exportacions de la Comunitat Valenciana van ascendir a 442 milions d'euros l'any 2020 i a 416,4 milions d'euros en 2021. En el primer semestre de 2022, les vendes havien aconseguit un valor de 218,96 milions d'euros, la qual cosa suposava un augment del 5,39 %, increment que s'ha vist interromput bruscament pel bloqueig plantejat pel país algerià i que, de mantindre's, podria provocar unes pèrdues superiors als 250 milions d’euros als sectors valencians.
El conseller Climent ha destacat que a aquestes pèrdues en el valor de les exportacions valencianes “cal sumar la reculada de la posició competitiva de les nostres empreses per la pèrdua de clients, en un mercat que ha sigut tradicionalment estratègic per al nostre sector exportador”.
Entre els sectors més afectats es troba el de maquinària ceràmica l'associació de la qual xifrava en 20 milions d'euros les pèrdues en exportació en aquest mercat. Mateixa quantitat és la xifrada per l'associació de components per al calçat en un informe recent.
Per al sector de frites i esmalts, un altre dels grans afectats, es fa necessària la solució davant un conflicte que situa al sector en una posició d'indefensió respecte a altres competidors internacionals que no han d'afrontar aquesta situació sobrevinguda.
Suport de l’Ivace
“En aquests mesos han sigut 35 les empreses ateses de manera personalitzada per l'antena de l’Ivace a Algèria, amb el desenvolupament de gestions amb diferents entitats com a Duanes, entitats bancàries i el propi ministeri d'Agricultura per a poder desbloquejar alguns dels enviaments que ja estaven en marxa”, ha explicat Climent.
Així mateix des de l'antena de l’Ivace al país magrebí s'ha oferit informació a les empreses referent a l'estat de les operacions, d'alternatives per a salvar aquestes operacions, assessorament quant a riscos, repatriacions, amb l'objectiu de pal·liar les conseqüències negatives de la situació.
“L'import dels enviaments bloquejats de les empreses ateses per l’Ivace supera els 6 milions d'euros -el que equival al 30 % de l'exportació del mes de juny- el que dona una idea de la importància d'aconseguir una solució a aquest conflicte i poder continuar les exportacions a un destí estratègic com l'algerià”, ha destacat Climent.