elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Quins són els següents passos de l'avançament electoral?

Quins són els següents passos de l'avançament electoral?
  • Els valencians que es troben fóra durant les eleccions autonòmiques ja poden sol·licitar el vot per correu fins al 18 d'abril

MÉS FOTOS
Quins són els següents passos de l'avançament electoral? - (foto 2)
Quins són els següents passos de l'avançament electoral? - (foto 3)

L'avançament de les eleccions autonòmiques per part del president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sorprés els valencians, que ara es pregunten quins són els següents passos a seguir tant en l'esfera política de la Comunitat com en el calendari electoral.

Quan es dissolen Les Corts i se celebren eleccions?

En primer lloc, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) i el Boletín Oficial del Estado (BOE) van publicar ahir el decret del President pel qual s'aprova la dissolució de les Corts Valencianes abans d'esgotar la legislatura i es convoquen eleccions autonòmiques. És a dir, des de l'entrada en vigor amb efecte immediat del decret va quedar dissolt ahir el Parlament que va ser triat al maig de 2015. En aquest sentit, per a decidir als nous representants polítics, els valencians hauran d'esperar fins al 28 d'abril, dia en què també podran anar a les urnes per a votar en els comicis generals. Durant els comicis autonòmics, la Comunitat comptarà amb 99 diputats a triar, distribuïts entre les tres circumscripcions: 40 a la província de València, 35 a Alacant i 24 a Castelló. Una vegada obtinguts els resultats, les noves Corts es constituiran a València el dia 16 de maig de 2019, a les 10.30 hores.

Dues setmanes abans de les eleccions autonòmiques, els partits polítics posaran en marxa la campanya electoral, que abastarà des de les 24 hores del 12 d'abril, fins a les 24 hores del 26 del mateix mes, quedant el diumenge 27 com a jornada de reflexió.

D'altra banda, les eleccions municipals per a triar als membres dels ajuntaments valencians continuen previstes per al diumenge 26 de maig. En la mateixa data els ciutadans també podran exercir el seu dret al vot en les eleccions al Parlament Europeu.

Quan i com es pot votar per correu?

 Encara que les votacions generals i autonòmiques se celebraran el 28 d'abril, els qui no es troben a la seua ciutat aqueix dia ja poden demanar des d'ahir i fins al 18 d'abril el vot per correu. Per a això, els votants hauran de dirigir-se en aqueix termini a una oficina de Correus per a sol·licitar la documentació requerida. Una vegada sol·licitada, l'Oficina del Cens Electoral enviarà, per correu certificat entre el 8 i el 21 d'abril, l'imprés necessari per a emetre el vot. Posteriorment, l'elector haurà d'emplenar la papereta de vot i entregar en qualsevol oficina postal, entre el 8 i el 24 d'abril, el sobre model oficial dirigit a la mesa electoral, amb el certificat d'inscripció en el cens electoral i el sobre de votació.

Així queda establit el calendari electoral:

Del 12 al 26 d'abril: Campanya electoral 27 d'abril: Jornada de reflexió

28 d'abril: Eleccions generals i autonòmiques

26 de maig: Eleccions municipals i europees

Vot per correu:

Del 5 al 18 d'abril: Sol·licitud del vot per correu

Del 8 al 21 d'abril: Enviament de la documentació necessària a l'elector

Del 8 al 24 d'abril: Lliurament del sobre amb la votació

Com afecta als valencians l'avançament electoral?

Amb l'anunci de l'aprovació de l'avançament electoral i la posterior dissolució de les Corts Valencianes, no veuran la llum moltes lleis controvertides proposades pels diferents grups parlamentaris. És el cas del buidatge de les diputacions, defensat per Podemos, o de la llei que va proposar la mateixa formació per a reduir els privilegis dels expresidents. Així mateix, la formació habitada tampoc tirarà avant ara com ara la llei de prevenció de residus i economia circular a la qual diversos empresaris es van oposar en el seu moment. 

D'altra banda, la dissolució de les Corts també afecta a la proposta del Partit Popular sobre la reforma de la participació institucional per a eliminar les subvencions directes a sindicats i patronals, que ara queda fora. De la mateixa manera, Ciutadans tampoc veurà aprovada la supressió dels *aforamientos per als diputats.

Però més enllà de les lleis plantejades pels partits polítics, també queden fora algunes comissions d'investigació, com la que hauria d'investigar el presumpte finançament irregular de PSPV i Bloc. El mateix ocorre amb la comissió de *Taula per a investigar el suposat finançament irregular del PP, que ja no veurà la llum. I no ho farà tampoc la reprovació al president de les Corts, Enric *Morera, proposta per Ciutadans després que, segons la formació taronja, el dirigent manifestara públicament el seu suport al procés independentista i imputara un “delicte d'odi” a Toni Cantó per definir com a sectària la televisió valenciana i titllar de catalanista a Compromís.

A més, encara que Les Corts ja han quedat dissoltes i per tant l'activitat parlamentària ha finalitzat, els diputats continuaran cobrant el seu sou. Així, els representants polítics rasos cobraran fins a la celebració de les eleccions, mentre que els que formen part de la Diputació Permanent rebran la seua nòmina fins que es constituïsquen les noves Corts el 16 de maig.

Pujar