elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

En quin municipi de la Comunitat Valenciana és festiu este dijous 11 d'abril?

En quin municipi de la Comunitat Valenciana és festiu este dijous 11 d'abril?
  • El motiu de la festa té a veure amb la celebració de la Pasqua, per la qual cosa no és una data fixa

Cada dijous després del segon dilluns de Pasqua, en el qual també se celebra la festivitat de Sant Vicent Ferrer, Alacant celebra la Santa Faç i la seua tradicional romeria al monestir que porta el seu nom, també conegut com a monestir de la Verònica.

Este monestir conserva en el seu interior una relíquia de la Santa Faç que segons la tradició hauria sigut un dels plecs del drap amb el qual una dona Verónica va netejar la cara de Crist en el seu camí al Calvari.

Enguany la celebració de la Santa Faç és el dijous 11 d'abril, el dijous després del segon dilluns de Pasqua o el segon dijous després del Dijous Sant, per tant es tracta d'una festa que es mou en el calendari.

Per tant a Alacant és festiu, dia gran, i els comerços romanen tancats.

Origen

La veneració per la Santa Faç comença l'any 1489, quan se li va atribuir el miracle de la llàgrima.

Segons la tradició, enmig de la sequera que castigava la zona, els alacantins van eixir en romeria amb rogacions i precs amb el llenç com a protagonista i, en un moment de la processó, una llàgrima va brollar del sudari.

Cada any 300.000 pelegrins es congreguen a Alacant per a participar en esta tradicional romeria des de la Cocatedral de Sant Nicolás.

Segons la tradició, la devoció a la Santa Faç d'Alacant es va originar en el segle XV. Durant un viatge a Roma, el mossén Pedro Mena, cura de Sant Joan d'Alacant, va rebre un llenç de la faç de Crist que es creia havia salvat a la ciutat de Venècia de la pesta. A pesar que Mena ho va guardar en el fons d'un bagul, sempre apareixia en la part superior d'este. Per esta raó, es va decidir traure-ho en rogació el 17 de març de 1489 a causa de la falta de pluja. No obstant això, en arribar al barranc de Lloixa, el portador no va poder sostindre el llenç i va veure com brollava una llàgrima de la imatge, la qual cosa es va considerar el primer miracle atribuït al llenç.

El lloc on va ocórrer este miracle va ser el lloc on es va construir el monestir. En un primer moment, es va erigir una església i un claustre que aparentment pertanyien a l'Orde dels Jerònims. Posteriorment, en 1518, les autoritats eclesiàstiques van aprovar la seua refundació sota l'Orde de Santa Clara, i les germanes fundadores del convent de Santa Clara de Gandia es van fer càrrec. La cronologia de la construcció de l'edifici no és clara, ja que no existix un acord entre els historiadors. Les dates que es remenen oscil·len entre 1557 i 1584.

 

Pujar