elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Quasi la meitat dels valencians realitzen les seues compres per internet

Quasi la meitat dels valencians realitzen les seues compres per internet

    La Comunitat Valenciana s'ha convertit en la segona regió amb menor proporció de telèfons fixos per habitant. Els mòbils ja estan presents en el 98,6% de les llars i la connexió a Internet supera en un 0,4% a la mitjana nacional. Aquests són alguna de les dades que desgrana l'Informe de la Societat Digital (*SDIE) de Fundació Telefònica dibuixant un perfil del comportament digital dels valencians durant el passat exercici. Per a això els principals paràmetres utilitzats són: l'accés a fibra òptica, el nombre de dispositius electrònics per llar i per a què s'utilitza Internet. D'aquesta anàlisi es desprén que el grau de digitalització dels valencians és molt elevat.

    De fet, la Comunitat és d'una de les regions on més es compra online, en total, un 44’7% dels ciutadans realitza compres a través d'Internet. Aquesta dada ha augmentat un 8,1% en l'últim any i ha suposat que la Comunitat passe posicionar-se entre les primeres de la llista superant la mitjana nacional en 6,7 punts. En aquest sentit, la implantació de la societat digital en la Comunitat és una realitat que s'ha calculat tenint compte (a més de les compres electròniques) l'accés a Internet dels seus ciutadans que també supera la mitjana espanyola aconseguint el 86,8%.

    Respecte a la penetració de la fibra òptica en la Comunitat, un total 2,3 milions de llars i empreses de les tres províncies tenen ja accés a Internet d'alta velocitat. L'objectiu és que enguany el 70% de la població, un 6% més que en 2018, tinguen accés a fibra òptica i el 98% a 4G (dos punts més que en 2018). Aquesta xifra consolida l'aposta de Telefónica per l'autonomia que, en els últims anys, ha equiparat la penetració de fibra òptica als nivells de Madrid i Catalunya. Així mateix, respecte als usos d'Internet en aquesta edició el *SDIE ha tingut en compte la relació dels ciutadans amb l'e-Administració. En el cas de la Comunitat, el 63,4% dels usuaris d'Internet ha interactuat online amb els serveis públics.

    Les empreses, en plena transformació digital

    Les TIC també incrementen la seua penetració en la Comunitat. El 100% de les companyies amb 10 o més treballadors disposa de connexió a la xarxa a través de banda ampla. La connexió fixa és la més estesa amb un 92,3% d'empreses amb aquest servei.

    Respecte a la incorporació de les TIC en l'activitat empresarial, el 77,9% de les empreses té pàgina web i un 54,4% utilitza xarxes socials (un 1,7% més que en 2017). Quant als serveis avançats, el 18,7% ha adquirit algun servei de *cloud computing i un 18,7% compta amb especialistes TIC en la seua plantilla. Per part seua, la presència de les TIC en les microempreses (amb menys de 10 treballadors) també ha millorat en l'últim exercici. Així, un 77,6% d'aquestes companyies disposen d'accés a Internet, la qual cosa suposa un augment de 5,2 en tan sols un any.

    Realitat digital: estratègia pública en TIC

    El Pla Estratègic 2016-2020 de la Generalitat Valenciana formalitza l'estratègia TIC en un full de ruta dissenyat per a digitalitzar l'administració electrònica i oferir serveis públics digitals de qualitat. Entre les iniciatives més destacades del passat exercici figuren: El Pla Valencià de Capacitació en Ciberseguretat (fomentar les pràctiques segures en la societat), El Pla de Banda Ampla d'Alta Velocitat (aconseguir cobertura per a tota la població valenciana) i l'Expedient Judicial Electrònic (actualització del sistema de gestió processal).

    Pujar