Quart de Poblet celebra el col·loqui ‘Intercanvi d'experiències entre El Salvador i Quart de Poblet en matèria d'igualtat i drets LGTBI’
El Fòrum Jove acull una taula de treball amb activistes salvadorenques i representants municipals d'Igualtat, Joventut, Paz i Solidaritat i Serveis Socials
Quart de Poblet va celebrar l'últim *Fòrum Jove amb el col·loqui “Intercanvi d'experiències entre El Salvador i Quart de Poblet en matèria d'igualtat i drets LGTBI”, en el qual van participar les activistes salvadorenques Margarita Posada, Bianka Rodríguez, Gloria Cerón i Marcela Rivas, així com les regidores Consue Campos, Cristina Mora, Lucía Fernández i Llum Mora i representants municipals de les àrees d'Igualtat, Joventut, Paz i Solidaritat i Serveis Socials.
La jornada, oberta a la ciutadania i celebrada el divendres 21 de juny, s'emmarca dins del projecte de cooperació internacional “Elles trien”, en el qual col·labora el consistori i que desenvolupa l'Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP) amb organitzacions salvadorenques al país centreamericà.
Durant l'acte de recepció, l'alcaldessa, Carmen Martínez, va agrair a les quatre activistes la seua participació i va destacar emocionada el seu “gran compromís amb la societat i amb els drets humans. No hi ha paraules que expressen el nostre agraïment al treball que esteu fent, només podem oferir-vos la nostra gratitud extrema”.
D'igual manera, l'alcaldessa es va posar a la disposició de l'associació i de les activistes, “podeu continuar comptant amb nosaltres i amb l'Ajuntament de Quart de Poblet, amb la nostra amistat i els nostres llaços d'empatia i solidaritat. Portem molts anys participant en projectes de cooperació internacional i volem que aquest fòrum servisca per a compartir el treball en matèria d'igualtat i LGTBI que estem desenvolupant, per a aportar el nostre granet d'arena a aquesta lluita per la igualtat que és de totes i tots”.
En la taula de treball, les quatre activistes van mostrar la difícil realitat que es viuen a El Salvador, especialment referent a qüestions d'identitat de gènere i sexual. La privatització dels serveis públics, la violència de les colles o la violència sexual cap a xiquetes i joves va centrar la intervenció de Margarita Posada, directora executiva de l'organització APROCSAL. Per part seua, Bianka Rodríguez, directora executiva de l'organització LGTBI COMCAVIS, va mostrar la duresa de la situació que enfronta, especialment, el col·lectiu trans i que va quedar exemplificada amb l'esperança de vida que tenen les persones d'aquest col·lectiu a El Salvador: 33 anys.
En una trobada que es va caracteritzar per l'establiment de sinergies, també es van destacar les polítiques que Quart està desenvolupant, posant al municipi com a model a exportar. Tant Gloria Cerón, coordinadora del Programa de Desenvolupament Local de ORMUSA, com Marcela Rivas, responsable tècnica de l'àrea de Cooperació Internacional de l'Ajuntament de *Zacatecoluca, van felicitar el municipi per implementar polítiques que van més enllà de la seua competència, posant com a exemple el Pla de Diversitat Sexual, Familiar i de Gènere, que va convertir a Quart en el primer municipi de la Comunitat Valenciana i el tercer a nivell nacional a comptar amb un pla d'aquestes característiques.
D'igual manera, la jornada va permetre acostar a la ciutadania el paper de la cooperació internacional, aprofundint en els moviments de dones com a motors de canvi, mentre es trencava amb mites i estereotips creats entorn de les societats dels països del Sud.
“Elles trien” és un projecte d'Educació per a la Ciutadania Global finançat per la Generalitat Valenciana i cofinançat per l'Ajuntament de Quart de Poblet, a través de la Regidoria de Paz i Solidaritat. Es tracta d'una iniciativa que es porta desenvolupant en ACPP des de fa anys, i que a Quart posa el focus en matèria de gènere i en drets LGTBI a causa de la vinculació del projecte amb les polítiques públiques del municipi.
Les ponents
Margarita *Posada és una reconeguda líder social salvadorenca, directora executiva de l'organització APROCSAL, que ha centrat el seu treball en temes de salut sexual i reproductiva femenina, així com en la defensa de polítiques vinculades als drets de les persones LGTBI.
Per part seua, *Bianka Rodríguez, activista i defensora dels drets humans de la població trans i persones LGTBI, és directora executiva de l'organització LGTBI COMCAVIS, des de la qual ha participat en la construcció de polítiques públiques inclusives per a persones LGTBI, visibilitzant la situació de violència i discriminació que pateixen.
Quant a Gloria Cerón, coordinadora del Programa de Desenvolupament Local en l'Organització de Dones Salvadorenques per la Pau (ORMUSA), ha centrat el seu activisme de gènere a ajudar dones amb dificultats econòmiques en la zona rural i urbana.
Finalment, Marcela Rivas és responsable tècnica de l'àrea de Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Zacatecoluca, en el departament de La Paz d'El Salvador.