El Museu Virtual de Quart de Poblet reprén les tasques de restauració després de la pandèmia
Durant el confinament, l'equip tècnic ha continuat avançant en les tasques de catalogació de les 1.500 peces i les 2.000 fotografies
Amb la tornada a l'activitat presencial, l'equip del Museu Virtual de Quart de Poblet ha reactivat els treballs de restauració i conservació de la col·lecció etnològica, que es van aturar durant el confinament. Si bé, durant el període de l'Estat d'Alarma decretat per la COVID-19, l'equip multidisciplinar del museu ha pogut continuar amb la resta de tasques sense incidències i a través d'eines de teletreball i en línia, que han permés la connectivitat entre els membres i el desenvolupament del projecte d'una manera sostenible i adaptada a les circumstàncies.
Així, es va poder continuar avançant en la important labor de catalogació que s'està realitzant dels 1.500 objectes i les 2.000 fotografies, i que permetrà a la ciutadania conéixer la història de totes les peces que compondran el museu. En l'actual context de pandèmia, l'Ajuntament de Quart de Poblet ha posat en valor la necessitat d'oferir continguts en línia que acosten el coneixement rigorós i de qualitat a la població, d'una forma accessible a través d'internet. Es reafirma així la importància que té aquest projecte per a contribuir a resoldre eixa manca en aquest àmbit territorial.
Amb aquesta iniciativa, cofinançada al 50 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del Programa Operatiu Plurirregional d'Espanya (POPE) 2014-2020 en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbana Sostenible (EDUSI) municipal, s'obrirà el patrimoni local als veïns i les veïnes, però també a personal expert i investigador d'arreu del món, d'una forma inclusiva i a només un clic de distància. El Museu Virtual de Quart de Poblet, que ara inicia la seua recta final per a presentar en 2021 un portal web que reunisca la col·lecció etnològica i el patrimoni local, es posiciona com a un recurs que ajudarà a conéixer millor la història local.
A més, a hores d'ara, ja s'ha acabat amb la major part del procés de restauració, conservació, digitalització, registre i inventari tant dels objectes etnològics com de l'arxiu fotogràfic. L'actual fase del projecte museològic, que està coordinat per la regidoria de Cultura i Patrimoni de Quart de Poblet, comprén principalment la catalogació i documentació de les peces de la col·lecció etnològica. Així mateix, en aquesta última etapa, també s'ha iniciat el disseny museogràfic, un element bàsic de l'estructura del Museu Virtual que guiarà la manera de visualitzar la col·lecció i tot el treball desenvolupat al llarg del projecte.
Participació i preservació
La iniciativa del Museu Virtual de Quart de Poblet, que el febrer passat va complir el seu primer aniversari, reunirà les peces etnològiques del Fons de Patrimoni Local i les imatges catalogades del Fons Fotogràfic Municipal en un únic entorn virtual. Les peces de la col·lecció, el 85 % de les quals s'han intervingut per a millorar l'estat i la conservació, són producte principalment de les aportacions i les donacions efectuades per les famílies i les associacions del municipi, un fet que demostra la rellevància de la participació ciutadana en el projecte, que recull i difon testimonis de la història local.