L'Ajuntament incideix en el col·lectiu jove en el seu programa d'actes entorn del 25N
L'Ajuntament de Quart de Poblet, a través de la Regidoria d'Igualtat, que dirigeix Cristina Mora, ha posat en marxa ja la campanya d'actes entorn del 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència cap a les Dones, i ho fa sota el lema "Contra totes les violència masclistes: autodefensa feminista".
La primera activitat programada ha sigut el monòleg "No sólo duelen los golpes", de Pamela Palenciano. La primera sessió es va dirigir a alumnat d'ESO del municipi, que va omplir l'Auditori Molí de Vila, ja que un dels objectius que s'ha marcat l'Ajuntament és treballar des de la base fomentant l'educació en igualtat d'oportunitats. A la vesprada, es va realitzar una sessió oberta al públic en general. L'assistència va ser gratuïta.
Fins al dia 30, la Casa de la Dona acollirà l'exposició "Mites de les violències masclistes", que pretén eradicar pensaments erronis com aquells que consideren la violència lligada a una classe social o estatus determinat o els que parteixen de considerar que això només els ocorre a uns altres. La Regidoria té previst que la mostra es convertisca en itinerant i recórrega altres edificis municipals, col·legis i centres públics.
El taller "No volem més", que implica la creació d'un panell sobre la violència contra les dones, dirigit a xiques i xics 12 a 17 anys, s'inicia el dia 22 de setembre en els centres juvenils La *Cebollera i *Barranquet. Anirà acompanyat d'un cinefórum, que es realitzarà també en els citats centres entre els dies 26 i 29 de novembre.
Els actes centrals del 25 N se celebraran el divendres 23. A partir de les 10 hores s'instal·larà a les portes de l'Ajuntament una taula informativa sobre recursos municipals de prevenció i atenció, i a les 10.30 s'iniciarà la concentració ciutadana i lectura d'un manifest. Finalment, està previst fer un flashmob, sota el títol "Contra les violències masclistes", amb alumnat dels centres escolars.
La programació està molt centrada en els i les més joves. No és casual, ja que la Casa de la Dona va realitzar fa un parell d'anys una enquesta, en la qual el 87% de l'alumnat entrevistat creia que hi ha violència de gènere en parelles joves i que el 80% afirmava conéixer a persones que han fet un ús negatiu de les xarxes socials per a fer mal a unes altres. Així mateix, el 42% pensava que no era maltractament dir-li a algú "no vals res" i el 32,7% considerava que hi hauria problemes en la parella si la dona vist amb roba "atrevida". Una altra dada reveladora: en cas de ser maltractat/da, l'opció de denunciar va ser triada en tots els casos com l'última.
Davant aquesta situació, es va dissenyar un pla d'actuació amb tallers i accions dirigides a xiquets, xiquetes i adolescents per a intentar revertir aqueixes dades i l'últim pas va ser la posada en marxa una APP per a mòbil, En Verd, desenvolupada per un Policia Local del municipi, que es basa en un test, el conegut com a semàfor de la violència, cedit per la Universitat d'Alacant a Quart per a posar en marxa aquesta eina.