Vilallonga insta als propietaris del castell a complir amb l’obligació de conservar el monument històric
L’estat d’abandonament absolut i el risc de col·lapse pot acabar amb les restes del castell medieval a banda de constituir un enorme perill per a les persones
L’Ajuntament de Vilallonga ha menejat fitxa davant el lamentable estat en què es troben les restes de l’imponent Castell medieval que protegia l’antiga Vall de Vilallonga i que apareix citat a les cròniques de Jaume I.
Les restes, situades als afores del municipi, ocupen fins a cinc parcel·les de titularitat privada, i presenten tal deteriorament que en qualsevol moment podrien col·lapsar, amb el corresponent perill per a les persones, a més de l’innegable dany irreversible al patrimoni cultural local i comarcal.
Davant aquesta situació, el passat mes de desembre, i arran de les gestions realitzades per l’Alcaldia del municipi, tècnics de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport es van desplaçar a Vilallonga per inspeccionar l’estat l’immoble.
A conseqüència d’aquesta visita van procedir a traslladar a l’Ajuntament un informe detallat en el qual, a banda d'advertir de la situació d’abandonament, se li sol·licitava documentació diversa alhora que es recordava l’obligació de l’Ajuntament d’adoptar “les mesures cautelars necessàries per a evitar el deteriorament, perduda o destrucció”.
A conseqüència de l’anterior, l’Ajuntament ha procedit, durant el passat mes de febrer, a requerir als diversos propietaris del castell a fi que complisquen amb l’obligació de conservar i mantenir la integritat d’aquest Bé d’Interés Cultural, tal com estableix la Llei de Patrimoni Cultural Valencià. Així mateix, els serveis tècnics municipals han procedit a emetre informe tècnic i urbanístic sobre aquest bé d’interés cultural i ha remès tot l’expedient a la Conselleria.
PROJECTE DE CONSERVACIÓ
L’alcalde de Vilallonga, el valencianista Domingo Garcia, ha assenyalat que “igual que altres Ajuntaments de la comarca han aconseguit recuperar els seus castells, a Vilallonga estem decidits a fer el mateix sense demora. Forma part del nostre patrimoni històric, i pot convertir-se en un motiu més per dinamitzar els recursos turístics del poble”.
En qualsevol cas, afegeix que “en estos moments estic molt preocupat perquè constitueix un autèntic perill per a les persones, ja que les parets que queden en peu poden caure en qualsevol moment i l’accés està a l’abast de qualsevol, i les parcel·les no estan vallades”. D’altra banda, assenyala que “vore l’estat en què es troba demostra desídia i abandonament d’un bé patrimonial que constitueix part de la nostra història, i això no es pot consentir”.
La primera autoritat indica que, de moment, no ha tingut cap resposta dels propietaris, i que espera que aquests actuen de forma immediata o accedisquen a buscar alguna solució bé cedint el castell a l’Ajuntament o venent-lo. En cas contrari, l’Administració està decidida a iniciar el corresponent expedient d’expropiació.
De moment, en ser un bé de titularitat privada ni l’Ajuntament ni la Conselleria no poden invertir ni actuar. És per això que confia que les gestions i les actuacions que està permetent trobar una solució immediata a fi d’iniciar el que ha de ser la recuperació d’una de les senyes d’identitat del poble i de la comarca.