VALENCIA PROVINCIA | ECONOMIA I NEGOCI

València es consolida com la tercera regió emprenedora d'Espanya

ELPERIODIC.COM - 17/05/2022

El territori retalla distàncies amb Madrid i Barcelona, acostant-se als dos hubs per excel·lència com Màlaga o Bilbao

Startups València ha destacat la consolidació de València com la tercera regió emprenedora d'Espanya, que redueix diferències amb Madrid i Barcelona, segons es desprèn dels resultats d'operacions d'inversió de startups en el primer trimestre de 2022 que ha publicat El Referent. Cal assenyalar que Madrid va ser en 2021 la principal destinació d'inversió a Espanya fregant els 2.500 milions d'euros captats per startups.

Des de Startups València consideren que es tracta de “una fita” que “no havia esdevingut fins ara i que és tota una constatació que l'ecosistema valencià de startups va en la bona direcció, acostant-se als dos hubs per excel·lència i distanciant-se d'altres regions com Màlaga o Bilbao”.

Així, des de Startups València han publicat un rànquing de startups valencianes segons el volum d'inversió:

1. Flywire. El primer unicorn de l'ecosistema valencià de startups és també la primera companyia espanyola a cotitzar en l'índex Nasdaq100. Va ser fundada en 2011 per Iker Marcaide, un dels principals ambaixadors de València com a regió emprenedora i membre de la Junta Directiva de Startup València, Flywire ofereix solucions per a simplificar pagaments i operacions a organitzacions i clients de sectors com a educació, sanitat o viatges. En els seus més de 10 anys d'activitat, la companyia ha superat els 300 milions d'euros d'inversió.

2. Fever. Es tracta d'una empresa protagonista d'una de les majors rondes d'inversió d'enguany, que al començament de 2022 va anunciar una ronda de 200 milions d'euros liderada per Goldman Sachs. Va ser fundada per Pep Gómez en 2014 i actualment dirigida per Ignacio Bachiller, Alexandre Pérez i Francisco Hein, Fever és la plataforma amb la qual milers de persones descobreixen plans d'oci i entreteniment a la seua ciutat.

3. Jeff. Nascuda en 2015 com un servei de bugaderia a domicili, la seua missió continua sent “democratitzar l'emprenedoria facilitant que algú puga iniciar un negoci físic amb el mínim capital i coneixement específic possible”, segons ens va comptar el seu CEO Eloi Gómez en una recent entrevista. Especialment en aquells serveis urbans i del dia a dia, com demostra el últim vertical que han llançat: cafè. Jeff completa el podi de startups valencianes per ordre d'inversió gràcies a les seues més de 30 milions d'euros captats fins avui.

4. ClimateTrade. Els més de 7 milions d'euros d'inversió anunciats al començament d'any han ajudat a pujar a la companyia al quart lloc del rànquing. El concepte de sostenibilitat ha traspassat les fronteres del domèstic i és ja una realitat en empreses i marques, sabedores que al consumidor li importa cada vegada més l'impacte mediambiental d'allò que adquireix. Un context perfecte per al creixement de ClimateTrade gràcies a les seues solucions API i Marketplace per a reduir i compensar la petjada de carboni. Tot apunta al fet que els més de 10 milions captats en rondes tenen molt de marge per a créixer.

5. Sesame HR. El programari de recursos humans que forma part del grup valencià Zeus “sedueix a multinacionals i inversors”, segons una recent crònica de València Plaza, tot un afalac per a una startup que ja compta amb clients com IKEA, Puma o Balearia. Fa a penes un parell de mesos, l'empresa que dirigeix Albert Soriano va anunciar una ronda de 10 milions d'euros d'inversió liderada pel fons americà PSG.

6. Voicemod. El sector gamer de l'ecosistema valencià de startups també té forta presència en aquest rànquing, tant en aquesta com en la següent posició. Voicemod desenvolupa solucions d'àudio que permeten habilitar efectes i modificar el so en temps real, integrant-se amb eines com Discord, Zoom o Skype, entre altres. Fins avui, la companyia ha aconseguit més de set milions d'euros en inversió.

7. Streamloots. La plataforma de monetització per a creadors de contingut i els seus fans compta entre els seus inversors amb els CEO de Shopify, Yelp o Viagogo i també supera els set milions d'euros en inversió aconseguida. En 2019 va ser una de les més destacades del South Summit en vèncer en la competició global de startups que organitza l'esdeveniment celebrat a Madrid.

8. Ixes Layer. El SaaS per a la gestió de catàlegs en la venda electrònica compta amb més de cinc milions d'euros en inversió fins avui. Dirigida per Álvaro Verdoy i Ibán Borrás, és una de les deep tech accelerades per GoHub.

9. Criptan. La indústria fintech i, en concret, el món de les criptomonedas també té representació en aquest rànquing. Criptan, plataforma d'inversió en ‘criptoactivos’, va anunciar a la fi de 2021 una ronda d'inversió que augmenta a quatre milions i mig el capital ‘alçat’ fins avui.