La Universitat de Tardor de Buñol debat sobre la dimensió social de la música com a eina de transformació i canvi
La Universitat de Tardor de Buñol, obrirà aquest divendres un debat sobre la música com a motor de canvi social.
La jornada s'inscriu en el programa d'Universitats Estacionals, una iniciativa impulsada per la UV que té com a objectiu analitzar els aspectes singulars de cada territori i oberta a tots els ciutadans, que poden assistir a les sessions en manera en línia
La Universitat de Tardor de Buñol celebrarà durant el matí del pròxim divendres, 15 d'octubre, la que ja és la seua cinquena edició, sota el títol ‘Buñol. El patrimoni cultural. La música com a control de canvi social’. Prossegueix així la programació d'Universitats Estacionals, una iniciativa de la Universitat de València (UV), organitzada a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat amb els ajuntaments i en col·laboració amb la Diputació de València i Caixa Popular amb l'objectiu de promoure el debat entorn d'un tema monogràfic lligat a la singularitat de cada àmbit geogràfic, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria. Aquesta acció acadèmica està en totes les comarques de la província, amb 20 edicions en altres tantes localitats.
En 2021, aquestes jornades, gratuïtes i obertes a tots els ciutadans, han recuperat el vincle amb l'estació de l'any que els dóna nom, després de 2020, un any excepcional per les restriccions degudes a la pandèmia. I mantenen, a més, la distribució per àrees temàtiques -que reflecteixen la transversalitat de coneixement de la UV i la pluralitat de temes estudiats pels seus especialistes- i el caràcter semipresencial, que es va impulsar l'any passat amb la incorporació de l'enllaç en línia, que permet el seguiment de les sessions per streaming, facilitant l'assistència a totes les persones interessades. La UV facilitarà les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència, tant si és presencial com a en línia.
Universitat de Tardor de Buñol
La cinquena edició de la Universitat de Tardor de Buñol, que s'enquadra en l'àrea temàtica ‘Patrimoni Històric i Cultural’, es desenvoluparà en l'IES Foia de Buñol (Avinguda Rafael Ridaura, 18,) i reunirà professionals, investigadors, docents, estudiants i ciutadans interessats en el contingut de la jornada, per a analitzar la dimensió social de la música com a eina de transformació i canvi.
L'acte inaugural tindrà lloc a les 10:00 h, amb la participació de Juncal Carrascosa Alonso, alcaldessa de Buñol; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Ana María Botella Nicolás, coordinadora de la Universitat de Tardor de Buñol; Empar Folgado Ros, diputada d'Educació i Inclusió Social de la Diputació de València; i Juan Colomer, director de l'oficina de Caixa Popular de Chiva.
A continuació, tres conferències permetran aprofundir en el coneixement del tema de debat. Luis Torres Otero, del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la UV centrarà la seua intervenció en ‘La música com a eina per al canvi en els centres educatius: una visió des de la inspecció educativa’. Juan Vicente Gil Fuentes, del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la UV, parlarà sobre ‘El concert didàctic com a eina pedagògica’; i Enrique Parreño Moratalla, del C.A. EE.PP. Unió Musical d'Alaquàs, sobre ‘La banda com a aglutinador social’.
A les 12:00 es desenvoluparà un debat, moderat per Rosa Isusi-Fagoaga, del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la UV, després del qual es clausurarà l'edició de la Universitat de Tardor de Buñol.
20 Universitats Estacionals, 4 estacions i 3 àrees temàtiques
La programació d'Universitats Estacionals integra dues Universitats d'Hivern (Cofrentes i Requena); sis Universitats de Primavera (Alzira, Cullera, Xátiva, Sagunt, la Canal de Navarrés i Alt Túria); i quatre Universitats d'Estiu (Rincón d'Ademuz, Aras de los Olmos, Gandia i Sagunt), que ja han celebrat enguany les seues corresponents sessions.
Les Universitats Estacionals de Tardor tancaran la programació de 2021. Després de les jornada d'Alaquàs, i Buñol, se celebraran la Universitat Estacional de l'Eliana, el 21 d'octubre, que tindrà com a tema ‘Smart cities: tecnologia i ciutadania’; la Universitat Estacional d'Oliva, el 27 d'octubre, que tractarà sobre ‘Educació: iguals i diversos’; la Universitat Estacional de Llíria, el 29 d'octubre, sobre ‘La música com a eina educativa de transformació social’; la Universitat Estacional d'Ayora, el 4 de novembre, sobre ‘Reptes i amenaces de l'apicultura en el segle XXI’; la Universitat Estacional d'Enguera, a partir de l'11 de novembre, sobre ‘Professions de futur i vida saludable en un món global i sostenible’; i la Universitat Estacional d'Ontinyent, a partir del 23 de novembre, sota el títol ‘Temps de transformacions’.
Les Universitats Estacionals debaten aquest any 2021 sobre múltiples aspectes vinculats a cada territori entorn de tres àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’ (Cullera, Xàtiva, Sagunt, Alaquàs, Buñol i Ayora); ‘Educació i Benestar Social’ (Cofrentes, Sagunt, Llíria, Oliva, Enguera i Ontinyent); i ‘Biodiversitat, Desenvolupament i Innovació Territorial’ (Requena, Alzira, la Canal de Navarrés, Alt Túria, Rincón d'Ademuz, Aras de los Olmos, Gandia i L'Eliana).