Unes jornades i un concert commemoraran l’obra musical d’Alfons X el Savi al monestir de Valldigna
ELPERIODIC.COM - 03/11/2021Alfons X el Savi va nàixer el 1221, ara fa just 800 anys, i per a commemorar-ho el Centre Internacional de Música Medieval (CIMM), en col·laboració amb el Grup HARCA, han organitzat al Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna unes jornades d’història i un concert de música medieval per als pròxims 26 i 27 de novembre.
Rei de la Corona de Castella, conqueridor, legislador i aspirant a governar el Sacre Imperi Romà Germànic, Alfons X el Savi (Toledo, 1221 – Sevilla, 1284) és també conegut per ser un dels principals impulsors a escala europea de la producció cultural de l’Edat Mitjana des del seu scriptorium: ciència, història, dret, llengua, astronomia i, també, música. En relació amb això, les Cantigas de Santa María, escrites en galaico-portugués i en notació musical mensurada en la cort del rei Alfons entorn de la dècada de 1270, són una de les col·leccions de cançó monofònica més importants de tot l’Occident, de manera que les més de 400 composicions que inclouen, acompanyades de belles representacions en els seus manuscrits, són fonamentals per a conéixer la música medieval.
A les jornades, coordinades pel Grup HARCA (Frederic Aparisi, Vicent Baydal i Ferran Esquilache) en col·laboració amb Mara Aranda, directora del CIMM, participaran especialistes de reconegut prestigi com ara Rafael Narbona, catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de València, que exposarà el context històric de les Corones de Castella i d’Aragó durant el segle XIII, o Stefano Cingolani, investigador del projecte europeu MiMus, que parlarà del món de la música en aquella època. Així mateix, Laura Fernández, professora d'Història de l'Art de la Universidad Complutense de Madrid, tractarà la importància de la música en el projecte cultural alfonsí i Manuel Pedro Ferreira, catedràtic d'Història de la Música de la Universidade Nova de Lisboa, mostrarà noves i inèdites interpretacions sobre el paper del rei Alfons com a trobador.
Finalment, el dissabte 27 de novembre, a les 20 hores, l’Ensemble Alfonsí de Jota Martínez oferirà una proposta d’arqueologia musical en directe gràcies a un concert en què es reproduiran instruments i composicions medievals. L’entrada serà lliure fins a completar l’aforament, fixat en 150 persones.