Suïcides: Joves, parlem? naix un projecte per a trencar el tabú i parlar del suïcidi juvenil
Entrevistem a Empar Folgado, diputada d'Educació i Inclusió Social en la Diputació de València i al psicòleg Jorge Perpiña
Els experts adverteixen que el suïcidi s'està convertint en un problema de salut pública emergent. A més 1 de cada 10 suïcidis a Espanya són valencians. Per això, la Diputació de València es planteja actuar, com assenyalen els professionals en salut mental, en la prevenció, anticipant-se al suïcidi des dels espais més pròxims als i les adolescents: família, centre educatiu, entorn social municipal, referents, etc. Amb aqueix objectiu naix SUÏCIDES: JOVES, PARLEM?, un projecte que es presentarà aquest divendres 4 de març.
Empar Folgado Ros, diputada d'Educació i Inclusió Social, ens indica en una entrevista per a elperiodic.com que aquest projecte “pretén ajudar a caminar cap a la prevenció del suïcidi juvenil des de les aules de secundària dels nostres municipis. Tot naix perquè les xifres, com ens diuen els experts, són alarmants”.
El propòsit de la iniciativa “és el de donar recursos als equips de tutoria i orientació dels centres educatius perquè puguen realitzar un recorregut formatiu a través d'una seqüència didàctica que genere un clima facilitador a l'aula per a propiciar la conversa i trencar el tabú social de què no es pot parlar sobre el suïcidi. Parlar del suïcidi ajuda a previndre'l. Som conscients que aquest missatge ha de calar i treballem en aqueixa línia. Parlem del tema, creem l'ambient i ajudem els i les nostres joves a alleugerir si tenen alguna càrrega”.
D'altra banda, el psicòleg Jorge Perpiña ens ha traslladat que “un dels mites més estesos és que parlar de suïcidi provoca més suïcidis. I no és així: parlar de suïcidi és previndre-ho. I és important recalcar que això ha de fer-se de manera coherent, amb rigor i amb uns criteris, sempre atesa la situació de la gent jove”.
Perpiña avança que “el projecte s'ha desenvolupat amb un equip multidisciplinari de treball de les àrees de la docència, didàctica, de l'art i de la psicologia clínica i de la salut. Això ha permés abastar la creació d'un Dossier Didàctic per al treball de l'alumnat en els centres escolars, amb una estructura, disseny i maquetació pròpia, sempre amb la mirada de l'enfocament psicològic que proporciona la salut mental”. A més “s'ha compost un disc amb els poemes que David Rosaleny va escriure entre els 16 i els 17 anys, i que va decidir llevar-se la vida a l'edat de 31 anys”.
Referent al paper que juguen les institucions en la salut mental, i en aquest cas, per a evitar suïcidis, la diputada ens respon que “és importantíssim aclarir que la nostra intenció no és, en cap moment, entrar en la tasca de Salut Mental. Volem treballar des de la pedagogia”.
Folgado ens indica que “des de la Diputació, intentarem que vaja calant en la nostra gent jove, i en tota la societat, que d'això s'ha de parlar, que sempre hi ha alternatives, i ací les institucions públiques hem de posar-nos les piles”
Així mateix, el psicòleg ens subratlla que “el suïcidi té un component multifactorial important, és per això que tots els agents implicats en el tracte amb la població adolescent, han de ser formats, o almenys, comptar amb una xarxa de suport assistencial i institucional que puga atendre i sostindre a la gent jove que està patint sofriment emocional. D'aquesta manera, estarem prevenint que es produïsca la decisió final d'acabar amb la seua vida”.
Quant per què aquest tema sempre ha sigut tabú i s'està veient la necessitat de tractar-ho obertament, la diputada de diputada d'Educació i Inclusió Social, ens ha apuntat que “és vital que es parle. Fins ara l'o la jove que sentia aqueix malestar, com era tabú, li ho havia de quedar dins, digerir-ho totalment només… i el procés habitualment acaba complicant-se”. Davant això, “hem de transmetre que no estan sols, que es pot parlar de tot, i sempre es pot trobar una solució. No ens cansem de repetir que parlar del suïcidi és previndre el suïcidi”.
En la mateixa línia ens respon Jorge Perpiña, qui assenyala que “l'augment de casos és alarmant”. A més, afig que “quan parlem de conducta suïcida ens estem referint a les idees relacionades amb la mort, a explicitar-ho a l'entorn, a la planificació de la manera de morir, a la realització d'alguna mena de preparatiu, autolesions o a dur a terme l'acte amb finalitat suïcida”.
“És complicat treballar o intervindre sobre alguna cosa que no comptem. Parlar del que ens succeeix a nivell interior és fonamental perquè el malestar psicològic comence a desaparéixer. Parlar és previndre” conclou.
1 de cada 10 suïcidis a Espanya són en la Comunitat Valenciana
Empar Folgado revela que “em va impactar molt que les dades apunten que un de cada 10 suïcidis en el territori estatal són valencians, i especialment que entre la nostra gent jove ha augmentat de manera molt preocupant la conducta suïcida”.
La Diputació de València “realment no disposa de xifres concretes més enllà de les dels organismes oficials que treballen el suïcidi. I de fet, un dels objectius secundaris del projecte és dissenyar una eina que avalue les dades per a recollir finalment xifres més precises i concretes a la província de València”.
En què consistiran les activitats entorn d'aquest projecte?
“Després de mesos frenètics de treball d'un gran equip de professionals arranquem amb una presentació oficial, el 4 de març a l'Auditori d'Aldaia TAMA. Un acte on presentarem el material que s'ofereix per a treballar en els instituts, escoltarem els professionals, els responsables polítics… i on presentarem en primícia el disc de poemes musicats de Bertomeu, poemes escrits per David Rosaleny un poeta valencià que va escriure aqueixos textos en edat adolescent i que va acabar suïcidant-se” ens avança la diputada.
Folgado destaca que “per a donar forma i simbologia al projecte, en la presentació oficial farem una cosa molt cridanera, a través de la tècnica japonesa del kintsugi, que mostra que tendim a amagar la nostra naturalesa fràgil, que som vulnerables, i que moltes vegades ens sentim trencats. Amb aquest mètode podem aprendre a conviure amb les cicatrius, tornar a reconstruir-nos i fins i tot buscar la bellesa en les marques que la vida ens va deixant”.
Aquesta proposta “continuarà recorrent la província, i de moment set dels nostres pobles ja tenen data per a portar el concert als seus auditoris, com a ‘disparador’ del projecte, amb els propis adolescents com a públic”.
A partir del concert, “l'alumnat el treballarà a l'aula, per a buscar aqueix ambient que propicie la conversa i, finalment, que es plasme en forma d'art: cada centre tindrà un gran llenç on podran expressar sentiments, sensacions… Poder traure tot el que portem dins, és importantíssim”.
El psicòleg del projecte ens trasllada que “utilitzant el concert dels poemes de David musicats per Bertomeu com a punt de partida, l'alumnat començarà a treballar amb l'equip docent de tutoria les activitats plantejades en el Dossier Didàctic, i que estaran disponibles a partir del 5 de març de manera gratuïta per a tots els centres escolars. El recorregut serà de tipus artístic-emocional, finalitzant en la realització d'un quadre/mural on cada jove podrà plasmar les emocions i sensacions viscudes durant la realització de les activitats”.
Perpiña aclareix que “no es tracten d'activitats d'intervenció psicològica amb l'alumnat, sinó d'una manera d'iniciar la conversa del sofriment emocional, del tabú del suïcidi, i de poder generar un ambient i un clima propici per a l'alleujament emocional”.
Com es posarà en marxa, quins centres participaran?
Empar Folgado ens indica que “la Diputació de València crea una comissió de treball, i amb uns criteris molt específics, ha pactat amb set ajuntaments de la província l'estrena en els seus termes municipals”.
Per tant, Paterna, Alzira, Xàtiva, Requena, Massanassa i Sagunt ja tenen data de concert “i molts altres municipis ens han demanat també el projecte, i estem treballant-lo”.
“Però el més important és que tots i cadascun dels pobles de la província de València tindran, el dia 5 de març, tot el material de forma totalment gratuïta i accessible perquè es treballe en tots els centres que així ho decidisquen. Han d'apuntar-se en el web www.parmensuicides.org per a assistir i després descarregar el material didàctic” ha informat la diputada d'Educació i Inclusió Social.