Simone de Beauvoir, la nova proposta de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Canals per al Dimecres Violeta
Demà dijous, 14 d’abril, es commemora el 36 aniversari de la mort de l’activista feminista Simone de Beauvoir. Per això, la Regidoria d’Igualtat vol destacar la seua obra, com a bona escriptora i filòsofa que era, considerada per molts com història del feminisme.
“El segundo sexo” és un llibre escrit en 1949 per Simone de Beauvoir. La seua autora va començar a escriure-ho quan va reflexionar sobre el que havia significat per a ella el ser dona. Va començar a investigar sobre la situació de les dones al llarg de la història i va escriure aquest extens assaig que aborda com s'ha concebut a la dona, quines situacions viuen les dones i com es pot intentar que milloren les seues vides i s'amplien les seues llibertats.
Aquest llibre és una de les obres fundacionals del feminisme i utilitza els conceptes existencialistes per a indagar sobre la vida de la meitat de la humanitat. També és considerada una obra enciclopèdica, perquè aborda la identitat de les dones i la diferència sexual des dels punts de vista de la sociologia, la psicologia, la història, l'antropologia, la biologia, la reproducció i la relació afectiva-sexual.
La teoria principal que sosté Beauvoir és que «la dona», o més exactament el que entenem per dona (coqueta, afectuosa, etc.) és un producte cultural que s'ha construït socialment sobre el cos sexuat de les dones. La dona s'ha definit al llarg de la història sempre respecte a alguna cosa: com a mare, esposa, filla o germana.
Així doncs, la principal tasca de la dona és reconquerir la seua pròpia identitat específica i des dels seus propis criteris. Moltes de les característiques que presenten les dones no els venen donades per la seua genètica, sinó per com han sigut educades i socialitzades.