Simat de la Valldigna col·labora eficientment amb el reciclatge de tèxtil
Els veïns i veïnes de Simat de la Valldigna mostren una vegada més que estan conscienciats amb el medi ambient, aixà ho demostra la comparativa realitzada per l'empresa Texlimca SA, la qual és especialitzada en reciclatge tèxtil.
El municipi compta amb dos contenidors perquè els ciutadans i ciutadanes puguen donar una segona vida a la roba o calçat que ja no necessiten o no vulguen. En l'any 2017 es van reciclar 6469 kg, un 19% més respecte l'any 2016, on es reciclaren 5430 kg de tèxtil.
De la roba reciclada, l'empresa que se'n va fa cà rrec, produeix diferents articles per a distints sectors o activitats industrials, com per exemple, manteniment de tallers, fà briques, maquinaria de tot tipus, tant grà fiques com industrials, navals, com d'automoció, realitzant tot el cicle integral de recuperació i valorització.
D'altra banda, els contenidors de recollida selectiva de roba i calçat contribueixen positivament a disminuir la quantitat de kg de fem que van destinats a abocadors, d'esta manera s'aconseguix reduir el monòxid de carboni (Co2); una millora de l'entorn i l'estalvi de costos municipals i es contribueix econòmicament en millores mediambientals o socials del municipi, entre d'altres.
El Consistori i l'empresa de reciclatge tèxtil col·laboren des de l'any 2012 adquirint voluntà riament, les dos parts, un compromÃs social i solidari. A més, la col·laboració de Texlimca aporta una quantitat econòmica per cada kg net de roba i calçat que es deposite als contenidors. La quantitat que percep l'Ajuntament es l'equivalent al 30% dels costos logÃstics i de recollida per part de l'empresa, en este cas, el consistori simater ha percebut 591 euros.
L'Alcalde de Simat de la Valldigna, VÃctor Mansanet, ha manifestat que «el veïnat de la localitat està conscienciat en el procés de reciclatge, la qual cosa fa que Simat siga premiat amb 591 euros».
Fases reciclatge
El reciclatge passa per cinc fases. La primera és la prevenció, que consisteix en educar a la ciutadania; segona, reutilització, és la fase on es separen totes aquelles peces que es poden continuar utilitzant i estes s'envien a països emergents amb baix poder adquisitiu; tercera fase, el reciclatge, les peces que no poden ser reutilitzades, passen algunes d'elles a convertir-se en matèria prima per a la producció de draps de neteja, o en el cas de les de més baixa qualitat, primer s'intenta recuperar la fibra per a l'obtenció de fils per a mantes. La quarta fase és la valorització, on tot allò que que no serveix es destina a la valorització energètica, juntament amb altres residus, perquè servisquen de fuel o combustible per a la producció d'energia elèctrica. I finalment, la quinta fase és l'eliminació, és a dir, tirar tot allò que no es puga reutilitzar o reconvertir a l'abocador.