VALENCIA PROVINCIA | SOCIETAT

La Ribera incorpora set municipis a la Xarxa contra la Violència de Gènere de la Diputació de València

ELPERIODIC.COM - 26/10/2023

Gavarda, Sant Joanet, Càrcer, Cotes i Castelló (la Ribera Alta); i Sollana i Benicull del Xúquer (la Ribera Baixa) s'adherixen a la xarxa provincial, amb el que les dos comarques sumen un total de 39 membres

La Diputació de València incorpora cinc nous ajuntaments (Gavarda, Sant Joanet, Càrcer, Cotes i Castelló) de la Ribera Alta i dos més (Sollana i Benicull del Xúquer) de la Ribera Baixa a la seua Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, que compta ja amb 211 localitats de la província adherides. En concret, formen part de la xarxa 28 municipis de la Ribera Alta i 11 de la Ribera Baixa.

El president Mompó ha lamentat les 51 dones mortes a les mans de les seues parelles o ex parelles a España en el que portem d'any, així com les 3.109 víctimes de violència de gènere registrades a la província en el segon trimestre de 2023, “dades molt preocupants que demostren que esta xacra social és una qüestió que no entén d'ideologies i que mereixen la resposta més contundent per part de les institucions”. En el cas de la Diputació de València, ha continuat Mompó, “seguim avant amb valentia i determinació, fomentant el treball en xarxa dels nostres ajuntaments i fent un esforç educatiu per a acabar amb els maltractadors”.

Durant la desena Assemblea de la Xarxa impulsada per la Diputació, Natalia Enguix ha avançat que l'àrea que dirigix “incrementarà les línies pressupostàries en matèria d'Igualtat i les ajudes a la Xarxa de Municipis contra la Violència de Gènere, i també s'incentivarà l'adhesió dels ajuntaments a este xarxa de treball conjunt, ja que serà un dels criteris que tindrem en compte en el repartiment del Pla d'Inversions”. En la seua opinió, “esta assemblea en la qual participen alcaldes, alcaldesses, responsables d'Igualtat i tècnics locals és una demostració de la importància del municipalisme en la lluita contra la violència de gènere”. Enguix ha destacat que la Igualtat “és la política més transversal que es pot desenvolupar en les institucions públiques”, i ha reconegut el treball realitzat per la Xarxa i per les seues predecessores en el càrrec, Isabel García i Eli García, com a “punta de llança del moviment feminista i la lluita enfront de la violència exercida contra les dones”.

La vicepresidenta primera ha exposat els eixos principals de l'àrea d'Igualtat de cara a la present legislatura, entre ells “promoure la formació especialitzada en violència de gènere dirigida a les policies locals, en col·laboració amb l'IVASPE, i impulsar la creació d'una xarxa comarcal de cases d'acolliment en col·laboració amb la Generalitat i les entitats socials”. Els responsables locals que han participat en l'assemblea han sigut informats, a més, que disposaran d'una guia de recursos i serveis per als consistoris adherits a esta plataforma de treball conjunt enfront de la violència exercida contra les dones.

Membres de la Ribera

Gavarda, Sant Joanet, Càrcer, Cotes i Castelló s'unixen als ajuntaments d'Alzira, Montserrat, Carlet i Algemesí, membres fundadors de la Xarxa a la Ribera Alta; així com L'Alcúdia, que es va sumar al maig de 2019; Carcaixent i Alberic, que ho van fer durant 2020; Massalavés, que va passar a formar part de la Xarxa en 2021; Turís, Real, Rafelguaraf, Llombai, Sellent i Benimodo, que es van incorporar a l'abril de 2022; Montroi, Manuel, La Pobla Llarga, Catadau i Senyera, adherits al desembre de 2022; i Benifaió, Guadassuar, Alcàntera de Xúquer i Sumacàrcer, que es van afegir a l'abril d'este mateix any. Són 28 de 35 municipis, la qual cosa suposa el 80% dels pobles de la comarca.

Per part seua, Sollana i Benicull del Xúquer se sumen als ajuntaments de Cullera, que va ser el primer municipi de la Ribera Baixa a sumar-se com a fundador, Sueca, Favara, Corbera i Riola, que es van adherir a la Xarxa entre juny i novembre de 2020; Polinyà del Xúquer, que es va incorporar en 2021; Almussafes, que ho va fer a l'abril de 2022; i Llaurí i Albalat de la Ribera, membres des d'abril del present exercici. Són 11 de 12 localitats, pràcticament el 100% del total.s. En concret, formen part de la xarxa 28 municipis de la Ribera Alta i 11 de la Ribera Baixa.

A tots ells ha instat la responsable provincial d'Igualtat, Natalia Enguix, a “crear un front comú contra la violència de gènere”. Enguix, que ha escoltat les propostes dels responsables locals, ha insistit que “vos necessitem a tots y totes per a mantindre'ns fermes en la lluita per erradicar la violència exercida contra les dones i oferir la millor resposta institucional enfront d'esta xacra social”.

En una assemblea que ha tingut com a principal novetat la invitació a tots els ajuntaments de les comarques valencianes, pertanguen o no a la Xarxa contra la Violència de Gènere, la titular d'Igualtat ha repassat les novetats i incentius que es treballaran des de l'àrea, inclòs el foment de les actuacions urbanístiques i infraestructures amb visió de gènere i dels projectes basats en les bones pràctiques.

Bones pràctiques

En este sentit, l'assemblea ha inclòs un apartat d'exposició de projectes i iniciatives que promouen les bones pràctiques, amb la participació dels ajuntaments d'Alzira, Oliva, Olocau, Albal i Torrent. L'agent d'Igualtat d'Alzira, Raquel José Chàfer, ha obert el torn expositiu amb el desenvolupament del programa de prevenció de les agressions sexuals en àmbits festius.

A continuació, la responsable en la Prefectura de Família, Menors i Dona de l'Ajuntament d'Oliva, Carmen Teresa Girbés, ha explicat el programa de prevenció del consum de prostitució que s'està implementant des del consistori. Per l'Ajuntament d'Olocau, la regidora d'Igualtat, Olga Brinquez, ha presentat el projecte desenvolupat amb Mabe Lozano que aprofundix en la relació entre les noves tecnologies, la pornografia i l'explotació sexual.

Els últims en exposar les seues iniciatives han sigut l'Ajuntament d'Albal, on la tècnica d'Igualtat i Joventut, Laura Hervás, ha explicat el programa d'intervenció i prevenció Empodera-TE, dirigit a dones de serveis socials víctimes de la violència de gènere; i l'Ajuntament de Torrent, amb la intervenció de la cap de la Unitat Tècnica d'Igualtat, Ana Roca Marugán, sobre el programa d'intervenció implementat a través de tallers d'autoestima dirigits a dones.

Cal recordar que els requisits bàsics per a accedir a la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València, que inclou ja a 211 dels 266 municipis de la província, són disposar d'una Regidoria i un Pla d'Igualtat o contra la violència de gènere propis, i estar adherits al Servei Telefònic ATENPRO d'atenció i protecció a les víctimes, en el cas dels municipis de menys de 20.000 habitants.

MÉS FOTOS