Reconeixement de l’Ajuntament a Maria del Carme Girau
Amb motiu de la celebració del 9 d'octubre, l'Ajuntament de Simat de la Valldigna fa entrega del premi Jaume II El Just a Maria del Carme Girau Alonso per ser l'única persona del País Valencià en formar part del llegendari grup els «Setze Jutges», a més de ser la primera dona de Simat en cursar estudis universitaris.
Víctor Mansanet, alcalde de Simat, ha assenyalat que «Maria del Carme va ser una dona valenta i lluitadora, que arriscà molt per defensar una part important del nostre patrimoni cultural i ho va fer en una època molt difícil».
Maria del Carme Girau va nàixer a Simat de la Valldigna a la comarca de la Safor (País Valencià) l'any 1940, va passar tota la seua infantesa al municipi, però ja era una xiqueta amb moltes inquietuds i en ganes de millorar la seua vida professional. Va decidir anar a Barcelona i començar els estudis universitaris de Farmàcia, impulsada, com ha declarat Girau, per la seua mare. D'esta manera es va convertir en la primera dona que va cursar titulacions superiors a Simat.
Però no solament era una bona estudiant, sinó que també era una bona cantant. Una cantant que a través de les seues cançons lluitava per la seua llengua i contra el franquisme. L'any 1964 va entrar a formar part dels «Setze Jutges» de la mà de Lluís Serrahima, qui va ser l'impulsor del grup amb el seu article Ens calen cançons d'ara. Girau va entrar com a jutge número 9 i la seua carta de presentació va ser Bressol.
El grup «Setze Jutges» va ser un moviment que va impulsar el que es coneix com la Nova Cançó. Es tractava de cançons escrites i cantades en català en ple règim franquista, amb l'objectiu de reivindicar i normalitzar l'ús del català i posicionar-se en contra de la dictadura. A més, este moviment va contribuir a la normalització lingüística i cultural de Catalunya.
Entre d'altres, els «Setze Jutges» estava format per Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Joan Manuel Serrat o Joan Manuel Bonet. Este moviment artístic es va desfer l'any 1969, amb el tardofranquisme i perquè alguns dels components van continuar les seus carreres professionals en solitari. En estos anys Maria del Carme Girau va continuar amb els seus estudis de Farmàcia. Va viure a Madrid, on va cursar Dret a la Universitat Complutense l'any 1981, i a Vigo. En l'any 2007 el moviment artístic va rebre per part del Parlament de Catalunya la Medalla d'Honor, per la seua lluita per la cultura i llengua catalana.
En estos moments de controvèrsia a Catalunya, Girau també ha volgut donar la seua visió sobre el procés independentista, «pense que un poble s'ha d'expressar lliurement. El tancament dels dos governs al diàleg ha provocat una fractura que no deuria d'existir. El diàleg és el pont per poder entendre'ns», ha remarcat.
A més, Girau va treballar juntament amb Joan Fuster, l'assagista suecà, qui corregia algunes lletres de les cançons escrites per Maria del Carme, qui a més, tal i com ens ha comentat, «va propiciar que realitzara un nou disc».
Ara disfruta d'una vida tranquil·la junt als seus a Simat de la Valldigna.