VALENCIA PROVINCIA | ECONOMIA I NEGOCI

La recepta dels economistes per a controlar els efectes del COVID: digitalització, diàleg i auditories

ELPERIODIC.COM - 17/06/2020

A més, alerten dels grans riscos que suposaria tornar al confinament per l'arribada de rebrots

Els economistes valencians pronostiquen una dura recuperació per a la Comunitat Valenciana, motivada per les desigualtats en el repartiment del finançament autonòmic i per la gran dependència de l'economia al sector serveis.

Així es desprén de l'informe elaborat pel Col·legi d'Economistes de València en el qual s'analitzen els reptes presents i futurs de l'economia després de la pandèmia del coronavirus. A més, els diferents equips de treball posen sobre la taula diferents propostes que podrien minvar l'impacte negatiu de la crisi.

“Estem despertant d'un malson que no sabem com cavarà. Aquests mesos seran durs, molt durs” apuntava durant la presentació de l'informe José Ortega, al mateix temps que alertava de les grans dificultats a les quals caldria fer front si es produïren rebrots en els pròxims mesos.

En aquest sentit, els autors de l'informen defensen que des del primer moment “vam saber que les conseqüències econòmiques anaven a ser esgarrifoses i que la seua importància i balanç anava a dependre del temps que durara aquesta situació”. Una situació per a la qual proposen una sèrie de recomanacions que passen, fonamentalment, per la digitalització, l'aposta per una economia circular i el diàleg entre els agents implicats.

Tot això, tenint en compte que l'evolució de la pandèmia és positiva doncs que – alerten – si es produeixen rebrots i com a conseqüència es torna a confinar a la població i a paralitzar l'economia “les dades podrien duplicar-se”: “Igual que el COVID-19, la fam i la misèria que es generarien serien també letals”.

Impacte en la Comunitat

Centrant l'informe en l'impacte que la pandèmia tindria en la Comunitat Valenciana, les dades alarmen. La situació financera de l'autonomia valenciana, sumat al gran percentatge de petites empreses fa que l'impacte es preveja major que en altres més potents.

“La nostra major exposició al sector serveis, un dels més perjudicats d'aquesta crisi, provocarà que la reducció del PIB i l'increment de l'atur siguen una mica superiors a la mitjana nacional” assenyalen en l'informe els economistes valencians. Concretament, segons les dades facilitades, es preveu una caiguda de mig punt més del PIB i un augment de l'atur que rondaria el 21%, enfront del 20% previst en valors nacionals.

Per a fer front a això, a més d'una reforma del finançament autonòmic, seria necessari impulsar mesures “no tant per a reconstruir” si no “per a mantindre l'economia”. “L'imprescindible és mantindre l'estructura productiva” apunta el degà del Col·legi d'Economistes de València, Juan José Enríquez.

Mesures clau en les empreses

A nivell empresarial, després d'analitzar la situació, els economistes apunten a cinc grans àrees en les quals treballar:

  1. Realitzar auditories per a conéixer la situació de l'empresa
  2. Dialogue permanent entre tots els actors implicats
  3. Apostar per la transformació digital
  4. La posada en marxa d'una economia circular
  5. Gestionar correctament la innovació